G4Media.ro

Copil intoxicat cu brânză din lapte crud, în Italia / S-a dispus…

Sursa foto: Pixabay

Copil intoxicat cu brânză din lapte crud, în Italia / S-a dispus retragerea produsului și se insistă pe o lege care prevede etichetarea specială a produselor preparate cu lapte nepasteurizat  

În Trentino dinTirolul de Sud, una din cele 5 regiuni cu statut autonom din Italia, se aprind din nou discuțiile asupra riscurilor consumului de produse lactate nepasteurizate la minori, scrie Corriere della Sera.

Asta, după ce un băiat de 9 ani s-a intoxicat după ce a consumat brânză făcută din lapte crud. Copilul, potrivit unei note oficiale emise de provincie, a fost doborât de „o infecție intestinală alimentară” după ce a mâncat Puzzone di Moena, o brânză tipică locală. Ancheta epidemiologică, efectuată de departamentul de prevenire al autorității sanitare din Trento, „a evidențiat o probabilă corelație cu consumul unei brânzeturi fabricate din lapte crud, nepasteurizat”, ceea ce a condus la retragerea imediată de pe piață a lotului incriminat..

Cazul a redeschis o rană care nu s-a vindecat niciodată în regiunea Trentino, unde problema este deosebit de sensibilă după tragedia micuțului Mattia, acum în vârstă de 11 ani, aflat în stare vegetativă din 2017 după ce a mâncat o bucată de brânză „Due Laghi”, produsă de lactatele Coredo și contaminată de bacteria Escherichia coli.

O afacere care a dus la un proiect de lege pentru introducerea unor etichete care să avertizeze cu privire la riscurile pentru sănătate pe brânzeturile proaspete din lapte crud sau pe cele maturate mai puțin de șaizeci de zile.

„Inițiativa interceptează o gândire răspândită, mai ales în iminența evenimentelor dramatice pe care le-am trăit în regiune”, explică deputatul Alessandro Urzì din Tirolul de Sud, Fratelli d’Italia, unul dintre semnatarii proiectului de lege.

”Ideea că un copil moare pentru că a mâncat o bucată de brânză uimește, dar generează și un sentiment de responsabilitate”, a spus el.

Propunerea de lege, care prevede obligația de a indica pe etichetă riscurile pentru sănătatea copiilor sub 10 ani, cu specificații care urmează să fie definite de ministerele competente în termen de trei luni de la aprobare, este salutată de Giambattista Maestri, tatăl micuțului Mattia.

„Problema trebuie rezolvată cât mai curând posibil, pentru că vorbim de vieți omenești”, spune el.

Noul episod a avut loc la doar câteva luni după cazurile grave care au zguduit teritoriul anul trecut, când o fetiță de doi ani și jumătate din Trentino și un băiat de 10 ani din Bassano del Grappa au fost victime ale unei intoxicații grave cu produse lactate.

„Sunt infecții foarte rare, dar care pot fi foarte grave”, a explicat Antonia Ricci, directorul Istituto Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie (Institutul zooprofilactic experimental din Veneția), într-un interviu recent acordat Corriere del Trentino.

„Sunt cauzate de o tulpină a bacteriei Escherichia Coli, capabilă să producă o toxină deosebit de periculoasă pentru copiii sub cinci ani, iar în unele cazuri chiar letală.

În legătură cu acest nou caz,autoritatea sanitară din provincia Trento a emis o alertă specifică în care „se recomandă tuturor celor care au achiziționat acest tip de brânză – Puzzone di Moena – în ultima perioadă să nu o administreze copiilor sub zece ani, femeilor însărcinate și persoanelor imunocompromise”.

Riscul este legat de absența tratamentelor termice precum fierberea sau pasteurizarea: procese care, în mod normal, elimină germenii patogeni din lapte după mulgere. Părinților, Dr. Ricci le dă sfaturi foarte clare.

„Bacteria este complet eliminată prin pasteurizare, fierbere și gătire. Cea mai sigură soluție este să consumați brânză din lapte pasteurizat sau maturat”.

Deosebit de importantă este precauția în pășunile alpine.

„Nu trebuie să lăsați copiii să consume brânză proaspătă sau iaurt proaspăt în pășunile alpine, unde laptele crud este mai frecvent și procedurile de muls pot prezenta probleme de igienă mai critice”, spune specialistul.

Cifrele confirmă nevoia de atenție: în prima jumătate a anului 2023, în Italia au fost înregistrate 18 cazuri. 73 au fost în 2024.

„Riscul zero nu există”, conchide Dr. Ricci, „dar multe boli pot fi evitate printr-un comportament corect al consumatorilor. Pentru mai multe informații privind prevenirea, Institutul a creat, în numele Ministerului Sănătății, portalul rischialimentari.it, unde cetățenii pot găsi toate informațiile de care au nevoie pentru un consum sigur de produse lactate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.