G4Media.ro

Copleșită de forța militară a Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah, Armenia cere ajutorul Rusiei…

sursa foto: Facebook/ Nikol Pashinyan

Copleșită de forța militară a Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah, Armenia cere ajutorul Rusiei și vrea cooperare armată

Premierul armean Nikol Pașinian a cerut sâmbătă Rusiei o cooperare militară consolidată, după înfrângerea militară a ţării sale în conflictul din regiunea Nagorno-Karabah cu forţele azere, potrivit Agerpres. ”Sperăm că vom putea consolida cooperarea cu Rusia nu doar în domeniul securităţii, ci şi cooperarea militară şi tehnică”, a declarat Pașinian în timpul unei întrevederi la Erevan cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.

”Evident, a existat o perioadă dificilă înainte de război, dar situaţia de astăzi este chiar mai dificilă”, a adăugat şeful executivului armean.

La 9 noiembrie, Armenia şi Azerbaidjanul au încheiat, cu medierea Rusiei, un acord de încetare a focului în Nagorno-Karabah, după şase săptămâni de confruntări violente. Azerbaidjanul a recuperat astfel zone pe care nu le mai controla de trei decenii.

Acordul de încetare a focului a pus capăt acţiunii militare în Nagorno-Karabah şi în jurul său, enclava fiind recunoscută pe plan internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar populată majoritar de etnici armeni.

Azerbaidjanul a investit masiv în tehnică militară și antrenament în ultimele trei decenii pe baza boom-ului economic adus de resursele de petrol și gaze. În conflictul din Nagorno-Karabah, armata azeră a utilizat și tehnică militară de ultimă generație din Turcia, mai cu seamă drone, și a înfrânt rapid forțele armene, care au așteptat în zadar ajutor militar din Rusia.

Pe de altă parte, Rusia și-a consolidat controlul asupra zonei după ce Armenia și Azerbaidjan au acceptat trupele Moscovei în enclava separatistă. (Foto: Facebook/ Nikol Pașinian)

Citește și:

Înfrângerea armenilor în războiul pentru Nagorno-Karabah: ce lecții pot fi învățate din brusca încălzire a unui conflict înghețat

VIDEO Armenii din teritoriile returnate Azerbaidjanului își ard casele înainte de a pleca definitiv

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Asta, saracu’, n-a inteles nici acum ca mizeaza pe un cal mort.

  2. Si ce sa faca Rusia ca e cu pantalonii jos in fata dotarilor Azerbaidjanului. Aia si-au cumparat drone kamikazi din Turica si Israel si au facut praf si pulbere dotarile militare ale Armeniei care erau cumparate de la rusi.

    Rusia e praf si pulbere si va fi si mai rau pt ca in loc sa se focuseze pe crestere economica, prosperitate si democratie au creat un stat oligarho-mafiot. Uitati-va unde era China fata de Rusia acu’ 30 de ani si unde e acum. Doar cresterea economica te face puternic nu palavrageala sau armate de trolli pusi sa dezinformeze pe retelele sociale.

    Dupa ce va pierde rand pe rand foste republici: Belarus, Moldova, Georgia, chiar si Armenia (care intelege acum ca Rusia n-o mai poate ajuta), iar Ucraina e deja pierduta, Rusia va ajunge sa-si piarda bucati de teritoriu si ma refer aici la Siberi unde China sta la panda in timp ce se inarmeaza pana-n dinti si trimite imigranti chinezi chipurile „la lucru” in Siberia, dar de fapt ei merg acolo pt a o popula in vederea unei viitoare invazii.

  3. Foarte abilicrusii. Au convins Armenia sa sa accepte trupe rusesti in inca o zona unde nu erau prezenti. Probabil si elicopterul rusesc doborat de azeri pe teritoriul lor era parte dintr-o strategie de provocare cu scopul de a-i „convinge” sa accepte armistitiul.
    Si uite asa mai apare Rusia ca salvatoare si „furnizoare de stabilitate”. Fara interventia Rusiei conflictul s-ar fi terminat prin victoria azerilor si preluarea controlului asupra teritoriului propriu, recunoscut international. End of story. Asa cum a ramas acum e doar inca o enclava controlata de rusi, numai buna de a influenta politica ambelor state parte la conflict.

    • Le-ai cam incurcat. Noua intelegere permite Rusiei sa puna 2000 de militari in zona dintre NK si Armenia, zona care apartine Azerbaigeanului. Rusii aveau deja turpe in Armenia, dar nu aveau in Azerbaigean. Deci, ca la Radio Erevan, nu i s-a dat, ci i s-a luat, si nu era Trabant, era Azerbaigean.

    • Exact ce spuneam. Rusii erau prezenti doar in baze din Armenia, acum sunt si in enclava(de facto si in Azerbaidjan). Probabil ca rusii s-ar fi suparat foc pentru elicopterul doborat, daca nu acceptau azerii trupe de mentinere a pacii PE TERITORIUL LOR. Doi soldati morti pentru gloria Rusiei. Ieftin…

    • Tu ai spus ca Putin „a convins Armenia” ca sa puna soldati rusi in Qashatagh. Iar eu iti spun ca

      1. Armenii, rosii sau portocalii, ar fi fost foarte satisfacuti daca rusii ar fi mers acolo, sa faca scut viu pentru ocupantul armean

      2. Rusii au cerut voie (mai mult sau mai putin) de la singurul administrator legal, recunoscut de toata planeta, inclusiv de armeni

      3. Rusii nu sunt genul care sa ceara voie unei tari de 3 milioane de locuitori. Diversi armeni au pus bombe la ambasadele URSS tot secolul trecut. Probabil ca majoritatea armenilor ar vrea macdonalds si geaca de blugi americana. NU sta nimeni sa ii intrebe.

      4. Chiar si acum, e interesul armenilor sa fie cineva sa-i pazeasca. Mai curand armenii s-au milogit sa nu fie lasati complet la mana turcului.

      Rusia nu „a convins Armenia”.

  4. Rusia e un stat modern,cu o democratie stabila si economie dezvoltata.