Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acțiune potențial capabilă să atingă Statele Unite
Coreea de Nord a lansat luni o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune potențial capabilă să atingă Statele Unite, au anunțat Seulul și Tokyo, la doar câteva ore după o altă lansare nocturnă a unei rachete cu rază scurtă de acțiune, scrie Le Figaro.
Aceste două lansări consecutive au loc la doar câteva zile după ce Seulul și Washingtonul au avertizat Phenianul că „orice atac nuclear” împotriva Statelor Unite sau a aliaților săi ar duce la sfârșitul regimului lui Kim Jong-un, liderul nord-coreean.
Armata sud-coreeană a anunțat că a detectat luni lansarea unei rachete balistice cu rază lungă de acțiune din regiunea Phenian, estimând că aceasta a parcurs 1.000 km înainte de a se prăbuși în Marea Japoniei. Japonia a declarat că a fost probabil o rachetă de clasa ICBM. Acest tip de proiectil „ar putea avea capacitatea de a zbura mai mult de 15.000 km, caz în care întregul teritoriu al Statelor Unite s-ar afla în raza sa de acțiune”, potrivit ministrului adjunct al apărării din Parlament, Shingo Miyake.
Zborul său a durat 1 oră și 13 minute, atingând o altitudine maximă de peste 6.000 km. În jurul orei 9.37, ora Japoniei (00.37 GMT), racheta a căzut în mare, în afara zonei economice exclusive (ZEE) a Japoniei, la 250 km nord-vest de mica insulă Okushiri, care se învecinează cu insula nordică Hokkaido, a precizat Miyake.
Condamnări de la Washington și Tokyo
Japonia și Statele Unite au condamnat lansarea. „Aceste lansări, ca și celelalte lansări de rachete balistice efectuate de Phenian în acest an, constituie o încălcare a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA într-un comunicat remis AFP. La rândul său, premierul japonez Fumio Kishida a declarat: „Condamnăm cu fermitate” aceste lansări, pe care le-a calificat drept o „amenințare la adresa păcii și stabilității în regiune”.
Coreea de Nord a efectuat deja patru teste cu rachete balistice intercontinentale în acest an, dintre care ultimul, un Hwasong-18, a avut loc în iulie. Această rachetă cu combustibil solid, testată deja în aprilie anul trecut, are particularitatea de a fi mai ușor de transportat și mai rapid de lansat decât versiunile cu combustibil lichid.
Vineri, Statele Unite și Coreea de Sud au participat la Washington la cea de-a doua sesiune a Grupului consultativ nuclear, axată pe descurajarea nucleară în cazul unui conflict cu Nordul. În cadrul acestei reuniuni, Casa Albă a avertizat că orice atac nuclear din partea Phenian ar pune capăt regimului comunist.
Răspuns preventiv și letal
Duminică, un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean al Apărării a denunțat un plan al aliaților de a adăuga anul viitor un exercițiu nuclear la exercițiile lor militare comune anuale, amenințând cu un „contraatac preventiv și letal”.
„Aceasta este o declarație deschisă privind o confruntare nucleară care vizează să facă din utilizarea armelor nucleare împotriva RPDC un fapt împlinit”, a declarat ministerul într-un comunicat publicat de agenția oficială de presă nord-coreeană KCNA.
„Orice încercare de a folosi forțele armate împotriva RPDC va fi întâmpinată cu un răspuns preventiv și letal”, a adăugat sursa citată, referindu-se la Republica Populară Democrată Coreeană, denumirea oficială a Coreei de Nord.
Lansarea rachetei cu rază scurtă de acțiune de duminică a avut loc în contextul în care Phenianul a marcat aniversarea morții tatălui și predecesorului lui Kim Jong-un, Kim Jong Il, care a murit la 17 decembrie 2011.
Coreea de Nord s-a declarat anul trecut o putere nucleară „ireversibilă” și a declarat în repetate rânduri că nu va renunța niciodată la programul său nuclear, pe care regimul îl consideră esențial pentru supraviețuirea sa.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank