Coreea de Nord a trimis militari pentru a restabili posturile de pază de la frontieră, susține armata sud-coreeană
Coreea de Nord a trimis trupe la frontieră pentru a restabili posturile de pază desfiinţate în cadrul unui acord încheiat cu Coreea de Sud în 2018, a declarat luni armata sud-coreeană, transmite AFP, citată de Agerpres.
Ca reacţie la lansarea de către Phenian a primului său satelit spion săptămâna trecută, guvernul de la Seul a suspendat parţial acordul dintre cele două Corei care viza aplanarea tensiunilor de la frontieră. Phenianul a abandonat însă în totalitate acordul, avertizând că ‘nu va mai fi niciodată legat’ de el.
Un responsabil militar sud-coreean a declarat luni pentru AFP că Phenianul a trimis recent soldaţi şi materiale pentru a restabili posturile de pază.
Agenţia de presă Yonhap a relatat, citând un responsabil nord-coreean, că soldaţi nord-coreeni au fost ‘văzuţi în timp ce reconstruiau posturile de pază începând de vineri’, şi că cele 11 posturi desfiinţate în cadrul acordului militar din 2018 urmau să fie restabilite.
O fotografie publicată de armata sud-coreeană arată patru soldaţi nord-coreeni care ridicau un post de pază din lemn în zona demilitarizată care separă cele două Corei.
Dezvoltarea accelerată a programelor de înarmare ale Coreei de Nord a alarmat Seulul. Acesta a desfăşurat ‘mijloace de supraveghere şi recunoaştere’ la frontieră ca ‘măsură esenţială’, potrivit armatei sud-coreene, pentru a se apăra împotriva ameninţărilor în creştere din partea Coreei de Nord, dotată cu arma nucleară.
Phenianul a replicat că ‘va desfăşura forţe armate mai puternice şi material militar de tip nou în regiunea situată de-a lungul liniei de demarcaţie militară’.
După două tentative fără succes în mai şi august, Phenianul a primit ajutorul Moscovei pentru a reuşi plasarea pe orbită a satelitului său ‘Malligyong-1’, potrivit serviciilor de informaţii de la Seul.
Conform experţilor, plasarea pe orbită a unui satelit spion operaţional va optimiza culegerea de informaţii, mai ales despre rivalul din sud, furnizând date cruciale în perspectiva unui conflict militar.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank