G4Media.ro

Coreea de Nord demolează un centru care a găzduit reuniuni ale familiilor…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Jasmine Halki

Coreea de Nord demolează un centru care a găzduit reuniuni ale familiilor separate de decenii, după război / 36.000 de sud-coreeni din astfel de familii mai erau înregistrați în 2025

Phenianul a început demolarea unui centru situat în Coreea de Nord care a găzduit reuniuni de familii separate de decenii, după războiul de divizare a peninsulei coreene, a declarat joi Seulul, informează AFP şi dpa.

„Demolarea centrului de reuniune din munţii Kumgang este un act inuman care calcă în picioare dorinţele sincere ale familiilor separate”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean pentru Reunificare.

Coreea de Sud „solicită oprirea imediată a acestor acţiuni” şi „îşi exprimă profundul regret”. Această„demolare unilaterală de către Coreea de Nord nu poate fi justificată sub niciun pretext, iar autorităţile nord-coreene trebuie să îşi asume întreaga responsabilitate pentru această situaţie”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Războiul din Coreea, care a avut loc în 1953, a lăsat peninsula divizată printr-o Zonă Demilitarizată (DMZ) ce separă fraţi şi surori, părinţi şi copii, soţi şi soţii.

Ostilităţile au luat sfârşit printr-un armistiţiu, dar nu printr-un tratat de pace, ceea ce face ca cele două Corei să se afle în continuare tehnic în război, fiind interzis orice schimb civil direct.

Din 1988, peste 133.600 de sud-coreeni s-au înregistrat ca „familii separate”, ceea ce înseamnă că ei aveau părinţi în Nord, de cealaltă parte a DMZ.

În 2025, circa 36.000 dintre aceşti sud-coreeni mai erau în viaţă, potrivit datelor oficiale, şi 75% dintre ei au declarat că nu ştiu nici dacă membrii familiei lor de partea cealaltă sunt vii sau morţi.

Unele familii au fost trase la sorţi pentru a participa la reuniuni transfrontaliere ocazionale organizate în staţiunea turistică din munţii Kumgang, în sud-estul Coreei de Nord.

Însă aceste reuniuni de familie au fost supuse riscurilor relaţiilor intercoreene şi sunt adesea utilizate drept instrument de negociere de către Phenian. Cele mai recente au avut loc în 2018.

Iar o dată cu deterioarea relaţiilor între cele două Corei, este puţin probabil ca familiile separate să se mai reunească vreodată.

Primele reuniuni de familie au avut loc în 1985, însă a fost nevoie să se aştepte primul summit intercoreean în 2000 pentru ca astfel de întâlniri să fie organizate mai regulat.

Aceste evenimente erau marcate de scene de revedere emoţionante între familii, care trebuiau să se separe după câteva zile petrecute împreună.

Anul trecut, liderul nord-coreean Kim Jong Un a descris Seulul drept „principalul său inamic” şi a renunţat la reunificarea celor două Corei, un obiectiv pe care guvernul şi-l fixase cu toate acestea mai demult.

El a ordonat de asemenea distrugerea podurilor şi căilor ferate care legau potenţial cele două ţări.

„Kim Jong Un şi-a făcut publică intenţia de a rupe orice legătură intercoreeană”, analizează Lim Eul-chul, profesor la Institute for Far Eastern Studies de la Seul. „Cred că aceasta face parte din proces”, a declarat Lim cu privire la demolarea centrului de reuniune a familiilor separate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.