Coreea de Nord întrerupe toate liniile de comunicație cu Coreea de Sud. Conducerea Nordului afirmă că acum va trata Sudul ca pe un “dușman” – acesta fiind cel mai recent semn al răcirii relațiilor dintre cele două Corei
Coreea de Nord a anunțat marți că va întrerupe toate liniile de comunicație cu Coreea de Sud, inclusiv pe cele de interes militar, iar țara promite astfel să renunțe la recenta destindere semnalată în Peninsula Coreeană și să înceapă să trateze Sudul ca pe un “dușman“.
Potrivit unor informații transmise de Agenția Centrală de Presă, agenția oficială de știri din Nord, Coreea de Nord a luat această decizie în cursul zilei de luni, cu ocazia unei reuniuni a unor înalți oficiali însărcinați să gestioneze relațiile cu Sudul, printre aceștia numărându-se și Kim Yo-jong, sora conducătorului suprem Kim Jong-un.
Oficialii “au subliniat că activitățile destinate Sudului vor deveni niște relații îndreptate împotriva dușmanului“, după cum a relatat, marți, aceeași agenție de presă. “Am ajuns la concluzia că nu este nevoie să ne mai așezăm față în față cu autoritățile sud-coreene și că nu mai avem vreo problemă de discutat, întrucât ei nu au făcut decât să ne sporească dezamăgirea“.
Potrivit declarațiilor unor oficiali de la Seul, la puțin timp după publicarea anunțului, marți dimineața, Coreea de Nord a refuzat să mai răspundă la telefon în momentul când Sudul a dorit să înceapă convorbirea zilnică pe tema principalelor probleme de ordin militar dintre cele două țări.
Tonul adoptat de Nord a fost cel mai dur din ultimii doi ani, după ce rarele contacte dintre cele două părți au culminat cu vizita la Phenian a președintelui Coreei de Sud, Moon Jae-in, acesta devenind primul lider sud-coreean care s-a adresat unor mulțimi din Coreea de Nord.
Relațiile intercoreene s-au deteriorat rapid după cea de-a doua întrevedere la nivel înalt dintre Kim Jong-un și președintele Trump – întâlnire care a avut loc în Vietnam, în luna februarie a anului trecut, și care s-a încheiat fără niciun acord în privința desființării programului nuclear al Coreei de Nord sau pe tema relaxării sancțiunilor impuse de ONU acestei țări. În consecință, izolarea economică a Coreei de Nord s-a adâncit, agravată fiind acum și de pandemia coronavirusului.
După colapsul diplomației dlui Kim cu dl Trump, Coreea de Nord a încercat tot mai mult să convingă Sudul să ignore presiunile Washingtonului și să-și îmbunătățească relațiile lor economice chiar și înainte de denuclearizarea Nordului. Nord-coreenii au pledat pentru reluarea relațiilor turistice reciproce în stațiunea de pe Muntele de Diamant și pentru redeschiderea parcului industrial din Kaesong – ambele obiective fiind considerate niște surse-cheie de lichidități până la închiderea lor în urma disputelor dintre cele două Corei.
Atunci când Sudul a refuzat să-și reia relațiile din aceste domenii, pretinzănd ca mai întâi Coreea de Nord să treacă la denuclearizare, Coreea de Nord s-a arătat tot mai dură față de guvernul dlui Moon.
Joia trecută, dna Kim, o consilieră importantă a fratelui său, a avertizat că Phenianul va începe să încalce acordurile intercoreene menite să detensioneze relațiile în cazul în care Coreea de Sud nu renunță să mai difuzeze fluturașii anti-Kim împrăștiați de transfugii din Nord.
Atunci când dnii Kim și Moon s-au întâlnit în aprilie 2018 și mai târziu, în luna septembrie, ei au semnat niște acorduri menite să ducă la îmbunătățirea relațiilor și să pună capăt acțiunilor de ostilitate de la granițele celor două țări, inclusiv propagandei transfrontaliere reprezentate de difuzarea fluturașilor și de mesajele transmise prin megafoane. În cadrul acelorași eforturi, cele două Corei au instalat și o linie directă de comunicație între birourile dlui Kim și dlui Moon, fiind înființat totdată șu un birou de relații în Kaesong, o localitate aflată în nordul frontierei nord-coreene.
Dar militanții din Sud împotriva Nordului, în special transfugii din Nord, au continuat să trimită fluturași prin intermediul unor baloane. Coreea de Nord a protestat de multă vreme față de aceste manifeste care, în principal, susțineau că dl Kim este un dictator cretin care se joacă cu arme nucleare.
Marți, Coreea de Nord a anunțat că a hotărât “să întrerupă toate liniile de comunicație“ dintre cele două Corei, inclusiv conexiunile dintre birourile celor doi lideri și dintre cele două armate. Nordul a avertizat că acesta este doar începutul “unor planuri împotriva inamicului, planuri care se vor desfășura în mai multe faze”.
Coreea de Sud a susținut multă vreme importanța unor asemenea legături, ele fiind menite să prevină eventuale ciocniri neintenționate între cele două armate, ciocniri care ar putea spori tensiunile din peninsulă.
Cele două Corei stabiliseră o linie telefonică directă în satul Panmunjom, o așa-zisă localitate a armistițiului, iar mai târziu au deschis un birou destinat relațiilor intercoreene. Telefoanele erau vegheate de ofițeri din partea ambelor țări. Dar atunci când relațiile bilaterale s-au deteriorat, unul dintre primele lucruri pe care Coreea de Nord le-a făcut de altfel și în trecut, a fost să închidă această linie de comunicație, pentru ca, mai târziu, să o redeschidă.
Coreea de Sud i-a criticat pe transfugii nord-coreeni care sporesc tensiunile prin lansarea fluturașilor de propagandă. Săptămâna trecută, țara a anunțat că discută o nouă lege, menită să interzică acest gen de manifeste.
În ultimele zile, atunci când transfugii se apropiau de frontieră ca să lanseze în apele râului din zonă sticle de plastic cu orez, sperând că ele vor ajunge la nord-coreeni, săteni sud-coreeni furioși au blocat șoselele. Ei îi acuzau pe transfugi că sporesc tensiunile și poluează apele râului.
Sursa: The New York Times / Articol de Choe Sang-Hun / Traducerea: Alexandru Danga (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank