G4Media.ro

Coreea de Nord susține că un aproape milion și jumătate de tineri…

Sursa foto: Photo 107808662 © Igors Homenko | Dreamstime.com

Coreea de Nord susține că un aproape milion și jumătate de tineri vor să se înroleze în armată, pe fondul tensiunilor cu Sudul

Presa de stat nord-coreeană a scris miercuri că aproximativ 1,4 milioane de tineri au solicitat să se înroleze sau să se întoarcă în armată în această săptămână, învinuind Seulul pentru o incursiune provocatoare cu drone care a adus „situația tensionată în pragul războiului”, scrie Reuters.

Retorica aprinsă vine după ce Coreea de Nord a acuzat săptămâna trecută Seulul că a trimis drone deasupra Phenianului care au împrăștiat un „număr uriaș” de pliante anti-Nord. Nordul a aruncat apoi în aer marți drumuri intercoreene și linii de cale ferată pe partea sa de graniță și a avertizat că Sudul va „plăti un preț scump”.

Tinerii, inclusiv studenți și oficiali ai ligii tineretului care au semnat petiții pentru a se alătura armatei, erau hotărâți să lupte într-un „război sacru de distrugere a inamicului cu armele revoluției”, a declarat agenția oficială de știri KCNA.

„Dacă izbucnește un război, ROK (Republic of Korea – Coreea de Sud) va fi ștearsă de pe hartă. Din moment ce dorește un război, suntem dispuși să punem capăt existenței sale”, a scris KCNA, folosind inițialele numelui oficial al Sudului, Republica Coreea.

Coreea de Nord a făcut anterior afirmații similare cu privire la tinerii care se înghesuie să se înroleze într-o perioadă de tensiuni sporite, deși astfel de declarații din partea statului izolat sunt dificil de verificat.

Anul trecut, mass-media de stat a anunțat că 800.000 dintre cetățenii săi s-au oferit voluntari să se alăture armatei nordice pentru a lupta împotriva Statelor Unite. De asemenea, în 2017, a declarat că aproape 3,5 milioane de lucrători, membri de partid și soldați s-au oferit voluntari pentru a servi.

Potrivit datelor Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS), Coreea de Nord are 1,28 milioane de soldați activi și aproximativ 600 000 de rezerviști, cu 5,7 milioane de rezerviști ai Gărzii Roșii a Muncitorilor/Țărănimii printre numeroase unități neînarmate.

Ministerul Apărării de la Seul nu a comentat ultimele știri ale KCNA, dar a avertizat că, dacă Coreea de Nord aduce atingere siguranței sud-coreenilor, acea zi va fi „sfârșitul regimului său”.

Mai târziu, miercuri, viceminiștrii de externe ai Coreei de Sud, Statelor Unite și Japoniei au susținut o conferință de presă după discuțiile de la Seul și au condamnat ferm Nordul pentru „creșterea intenționată a tensiunii” prin revendicarea intruziunii dronei și sigilarea frontierei sudice.

Țările occidentale au acuzat de mult timp Coreea de Nord că trimite arme pentru a ajuta Rusia să lupte în Ucraina. Miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Nordul trimite, de asemenea, personal, devenind efectiv un participant la război.

Întrebat cu privire la această chestiune, secretarul de stat adjunct al SUA, Kurt Campbell, a declarat că există semne ale unui sprijin material sporit al Nordului pentru Rusia „care se simte pe câmpul de luptă”, dar că Washingtonul încă evaluează rapoartele.

Cei trei oficiali au anunțat la începutul zilei o nouă echipă formată din 11 națiuni pentru a monitoriza aplicarea sancțiunilor împotriva Nordului, după ce Rusia și China au împiedicat un mecanism al ONU.

Tensiune în creștere

Un oficial din cadrul Ministerului Unificării de la Seul care se ocupă de afacerile intercoreene a declarat că Phenianul ar putea încerca să consolideze unitatea poporului și să construiască o logică pentru o provocare prin aprinderea și exagerarea tensiunii împotriva Sudului.

De asemenea, se pare că există o presiune publică asupra liderului nord-coreean Kim Jong Un cu privire la provocările economice, a declarat oficialul.

Park Won-gon, profesor la Universitatea Ewha Womans din Seul, a declarat că regimul din Coreea de Nord pare să se folosească de incidentul cu drone pentru a mobiliza oamenii împotriva Sudului, în conformitate cu eforturile sale de a rupe legăturile transfrontaliere și de a promova un sistem cu „două state”.

„Dacă vă uitați la interviurile care continuă să apară în mass-media de stat, există cuvinte foarte dure la adresa Sudului, iar aceasta este propaganda lor tipică de mobilizare publică”, a spus el.

La începutul acestui an, Kim a declarat Coreea de Sud un „dușman primar” și a spus că unificarea nu mai este posibilă, iar de atunci Nordul a luat măsuri pentru a întrerupe relațiile intercoreene.

Din punct de vedere tehnic, cele două Corei sunt încă în război, după ce războiul lor din 1950-1953 s-a încheiat printr-un armistițiu, nu printr-un tratat de pace.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cred si eu, la ce foame e acolo. Nu se spune ca nu-i inroleaza nimeni, ca nu sunt bani si ratii de hrana.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.