Coreea de Nord trage două rachete cu rază scurtă, în plină criză a coronavirusului / Regimul de la Phenian nu a raportat niciun caz de infectare cu COVID-19
Coreea de Nord a tras sâmbătă două proiectile spre Marea Japoniei, după toate probabilitățile rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, în plină criză sanitară mondială provocată de pandemia de coronavirus
Aceste rachete au fost lansate din provincia Phenianul de Nord (vest), a arătat armata sud-coreeană. Ea a apreciat tirurile “extrem de neavenite ținând cont de situaţia dificilă prin care trece lumea din cauza Covid-19”, maladia produsă de noul coronavirus.
Coreea de Nord nu a raportat niciun caz de contaminare pe teritoriul său, chiar dacă în Coreea de Sud mulți cred că se poate să fi existat.
“Armata supraveghează eventuale alte tiruri și se menține în stare de alarmă”, a adăugat statul major interarme într-un comunicat, făcând apel la oprirea lor.
Ministerul Apărării japonez a afirmat la rândul sau că a detectat ceea ce pare a fi “unul sau mai multe proiectile de tip rachete balistice”.
Coreea de Nord și-a înmulțit din noiembrie testările de armament în lipsa unor progrese în negocierile prin care Statele Unite speră să o convingă să renunțe la programul său nuclear.
Potrivit analiștilor, Phenianul își perfecționează încet, încet capacitățile în ciuda sancțiunilor și condamnarilor.
Cu aceste tiruri, Phenianul “continuă o strategie internațională care constă în încercarea de a-și normaliza testările de rachete”, a explicat pentru AFP Leif-Eric Easley, profesor la universitatea Ewha din Seul.
La începutul lunii martie, în plin impas în negocierile dintre Washington și Phenian privind programele nuclear și balistic nord-coreene, Coreea de Nord a lansat tiruri similare de două ori.
De această dată, cum proiectilele au traversat toată țară de la vest la est, este vorba de un “exercițiu de la o coastă la alta”, a subliniat pe Twitter Ankit Panda, de la Federation of American Scientists, un ONG care urmărește riscurile legate de armele nucleare. Acest analist a spus totuși că așteaptă detalii din partea agenției de presă nord-coreene KCNA privind tipul de armă testat.
La precedentele teste, agenția oficială a comunicat pe această temă a doua zi după tiruri.
Peninsula coreeană a cunoscut în 2018 o remarcabilă destindere, ilustrată de întâlniri istorice între liderul nord-coreean, Kim Jong Un, și președintele american, Donald Trump.
Dar negocierile privind denuclearizarea sunt într-un punct mort de la al doilea summit dintre cei doi lideri, din februarie 2019, de la Hanoi.
„Restricții draconice”
Puțin înainte ca Yonhap să vorbească despre lansarea de rachete, KCNA a anunțat convocarea pe 10 aprilie a Adunării Populare Supreme, Parlamentul țării.
După părerea analiștilor, asta presupune adunarea a circa 700 de persoane, în vreme ce asemenea adunări au fost interzise în multe țări, pentru a se încerca încetinirea pandemiei de coronavirus.
“Coreea de Nord nu și-ar asuma riscul să organizeze un eveniment politic național de o asemenea amploare dacă regimul nu ar fi sigur că va împiedica sau încetini propagarea virusului”, a declarat pentru AFP Rachel Minyoung Lee, analist al site-ului specializat NK News.
În schimb, în opinia lui Leif-Eric Easley, “restricțiile draconice” ale Phenianului privind deplasările, “campania de purtare a măștii, pedepsirea publică a elitelor ‘corupte’ care nu respectă carantina și graba în construirea de instalații medicale lasă să se creadă că virusul Covid-19 a pătruns în țară”.
Coreea de Nord, care și-a închis frontierele și a adoptat măsuri de izolare drastice contra epidemiei, își clamează cu regularitate determinarea de a lupta contra unui virus care a infectat peste 250.000 de persoane în lume și a făcut peste 11.000 de morți.
Vizată de sancțiuni internaționale din cauza programelor sale nuclear și balistic interzise, țara are un sistem de sănătate cunoscut ca fiind în faliment și prevenția pare pentru Phenian singurul mijloc de a evita un măcel.
La începutul lunii martie, președinția Coreii de Sud, țară care se lupta cu coronavirusul, a anunțat că a primit de la Kim Jong Un un mesaj personal de “susținere” adresat sud-coreenilor. De atunci, epidemia a fost în mare măsură controlată în această țară.
Potrivit agenției KCNA, Kim a asistat la o “competiție de artilerie” în cadrul armatei, vineri, fotografiile arătându-l împreună cu alți oficiali și niciunul dintre ei nu purta mască.
În februarie, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite s-a declarat gata să adopte excepții umanitare la sancțiunile grele contra Coreii de Nord, pentru a ajuta această țară să lupte contra epidemiei de coronavirus.
Sursa: Le Vif / Traducere: Gabriela Sîrbu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii