G4Media.ro

Coreea de Nord, una dintre cele mai militarizate țări din lume, a…

sursa foto: Brendan Smialowski / AFP

Coreea de Nord, una dintre cele mai militarizate țări din lume, a preluat președinția Conferinței pentru dezarmare de la Geneva

Coreea de Nord a preluat joi președinția rotativă a Conferinței pentru dezarmare de la Geneva, un eveniment care a determinat aproximativ 50 de țări să-și exprime indignarea față de faptul că Phenianul, în ciuda programului susținut de înarmare nucleară pe care îl derulează, prezidează cel mai important forum multilateral de dezarmare din lume pentru următoarele trei săptămâni.

Potrivit unei practici vechi de zeci de ani în rândul celor 65 de membri ai organismului, țările preiau președinția în ordinea alfabetică a numelor țărilor în limba engleză, potrivit The Guardian.

În ciuda caracterului automat al președinției nord-coreene a conferinței, zeci de organizații neguvernamentale au îndemnat țările să părăsească sala în semn de protest.

Deși nu a existat nicio ieșire dramatică din sală, multe națiuni au ales să trimită doar diplomați de nivel inferior, în timp ce SUA, UE, Marea Britanie, Australia și Coreea de Sud, printre altele, au profitat de ocazie pentru a acuza Phenianul pentru numeroasele sale teste cu rachete balistice.

„Rămânem foarte îngrijorați de acțiunile nesăbuite ale Republicii Populare Democrate Coreene, care continuă să submineze grav însăși valoarea Conferinței de dezarmare”, a declarat ambasadorul australian, Amanda Gorely, vorbind în numele grupului de țări.

Decizia de a rămâne în sală nu ar trebui interpretată în niciun fel ca un „consimțământ tacit” al încălcărilor dreptului internațional de către Coreea de Nord, a spus ea.

Ambasadorul Phenianului, care a deschis reuniunea de joi, desfășurată în mod excepțional în camera distinctă a ONU pentru drepturile omului de la Geneva, s-a limitat să răspundă: „Președintele ia act de declarația dumneavoastră”.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că rolul Coreei de Nord a pus sub semnul întrebării utilitatea organismului.

Coreea de Nord, una dintre cele mai militarizate țări din lume, a efectuat o serie de teste cu rachete de la începutul anului.

SUA și Coreea de Sud susțin că Phenianul a lansat trei rachete, inclusiv probabil cea mai mare rachetă balistică intercontinentală a sa, la câteva ore după ce Joe Biden a încheiat o vizită în regiune la sfârșitul lunii trecute.

În declarația comună de joi, Gorely a îndemnat Coreea de Nord să „respecte un moratoriu asupra exploziilor de teste nucleare”.

După ce a „luat act” în mod repetat, în calitate de președinte, de criticile aduse, Han, ambasadorul nord-coreean, a luat cuvântul pentru a insistat asupra dreptului Coreei de Nord de a se apăra împotriva „amenințărilor” SUA.

Pyongyang, a subliniat el, a rămas oficial în război cu SUA de la încetarea focului din 1953, care a pus capăt luptelor și a divizat peninsula coreeană.

„Nicio țară nu are dreptul să critice sau să intervină în politica de apărare națională” a Coreei de Nord, a spus el.

Conferința pentru dezarmare, care nu este un organism al ONU, dar care se reunește la sediul său din Geneva, este un forum multilateral de dezarmare care organizează trei sesiuni pe an.

Aceasta negociază acorduri de control al armelor și de dezarmare și se concentrează pe încetarea cursei înarmărilor nucleare.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Dezarmare = invitatie nescrisa pentru „operatiuni speciale”

  2. vai de planeta noastra … am luat-o pe ulei rau de tot

  3. In realitate, in tara Coreea, americanii au peste suta de mii de soldati si nelipsitul inspectorat scolar al copiilor de soldat american venit cu nevasta-catel-purcel. Aceasta ocupatie americana dureaza de 70 de ani, si numai armele si eroismul coreenilor le-a permis sa isi pastreze un petec de tara in care circumcizia nu e obligatorie. Desigur, in metaversul lui REPER, coreenii au ocupat America – dar in realitatea reala nu e chiar asa.