G4Media.ro

Coreea de Sud a fost cel mai mare „exportator de copii” din…

Photo by JUNG Yeon-Je / AFP

Coreea de Sud a fost cel mai mare „exportator de copii” din lume. Noi dovezi arată că unele mame au fost forțate să renunțe la copii, potrivit unui raport al unei comisii guvernamentale

Timp de decenii, Coreea de Sud a fost cunoscută drept cel mai mare „exportator de copii” din lume – trimițând sute de mii de copii peste hotare după ce țara a fost devastată de război, iar multe mame au rămas fără resurse.

Mulți dintre acești copii adoptați, acum adulți împrăștiați în întreaga lume și care încearcă să își găsească originile, au acuzat agențiile de corupție și malpraxis, inclusiv, în unele cazuri, de îndepărtarea lor forțată de mamele lor, potrivit CNN.

Un raport publicat la începutul acestei săptămâni de o comisie guvernamentală coreeană susține aceste afirmații și descoperă noi dovezi privind metodele coercitive utilizate pentru a forța mamele să renunțe la copiii lor.

Comisia pentru adevăr și reconciliere, însărcinată în 2022 cu investigarea afirmațiilor, a constatat că mai mult de o duzină de copii din mai multe centre de îngrijire finanțate de guvern în anii 1980 au fost duși cu forța la agenții de adopție, uneori „în ziua nașterii sau a doua zi”.

Comisia a examinat trei centre de îngrijire din orașele Daegu și Sejong unde, în 1985 și 1986, au fost transferați în total 20 de copii către agenții de adopție. Majoritatea acestor copii au fost adoptați în străinătate, în Statele Unite, Australia, Norvegia și Danemarca.

„Mamele au fost forțate să renunțe la drepturile părintești”, a declarat comisia pentru CNN într-o declarație, marcând o victorie dulce-amară pentru persoanele adoptate care au încercat timp de decenii să tragă guvernul la răspundere.

Comisia investighează în continuare cazurile care ar fi implicat documente falsificate. Un raport intermediar este așteptat să fie publicat în cursul acestui an.

În căutarea propriilor rădăcini

Potrivit autorităților, mai mult de 200.000 de copii sud-coreeni au fost adoptați în străinătate începând cu anii 1950, după cel de-al Doilea Război Mondial și Războiul din Coreea. Mulți dintre acești copii au fost adoptați de familii din SUA și Europa.

Deși adopțiile continuă și în prezent, tendința este în scădere începând cu anii 2010, după ce Coreea de Sud și-a modificat legislația privind adopțiile într-un efort de a aborda probleme sistemice și de a reduce numărul de copii adoptați în străinătate.

Pentru o generație de adoptați care au crescut în populații adesea omogene, majoritar albe, unii spun că se simt atât deconectați de rădăcinile lor coreene, cât și incapabili să se integreze. Acesta este motivul pentru care și-au căutat familiile biologice.

Unii dintre acești adoptați spun că au emoții amestecate în legătură cu concluziile comisiei, simțind atât groază, cât și speranță că ancheta va face lumină asupra a ceea ce mulți bănuiau de mult timp.

„Este cu adevărat îngrozitor să auzim cât de sistemice au fost aceste probleme, dar nu aș spune că este neapărat surprinzător”, a declarat Susanné Seong-eun Bergsten, care a fost adoptată din Coreea de Sud și a crescut în Suedia.

„Guvernul trebuie să își asume responsabilitatea”

Familia biologică a lui Bergsten a găsit-o când era un tânăr adult și, deși nu a existat niciun semn că actele sale au fost falsificate, ea spune că poate înțelege dificultățile, fiind implicată în apărarea adopțiilor coreene.

„Nouă, celor adoptați, ni se spune că aceste adopții sunt pentru binele nostru și că ar trebui să ne simțim recunoscători pentru că am scăpat de sărăcie”, a spus ea, numind realitatea «mult mai complexă».

„Documentele noastre de adopție sunt adesea lipsite de informații importante care ne-ar putea oferi mai mult context pentru adopție, cum ar fi contextul nostru cultural, stigmatizarea și luptele individuale cu care s-au confruntat părinții noștri în epoca postbelică”, a spus ea.

Mark Zastrow, un adoptat coreean care a fost crescut în SUA, a declarat pentru CNN că descoperirile au fost o „etapă importantă”.

„[Aceasta] validează ceea ce adoptații coreeni au știut de zeci de ani în cadrul comunității noastre: Narațiunea că mamele coreene au ales din proprie voință să renunțe la copiii lor este, în prea multe cazuri, o ficțiune”, a spus el.

În timp ce atât Zastrow, cât și Bergsten au spus că a marcat un pas promițător în direcția cea bună, Bergsten a îndemnat Guvernul să continue să își asume responsabilitatea și să ofere reparații persoanelor adoptate și familiilor lor.

„Adopția atinge fiecare nivel al societății coreene, fiecare clasă economică”, a spus Zastrow. „Există încă multe lucruri despre adopția coreeană care nu au fost recunoscute în mod oficial.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Țara de urmat a lui Ciucă…