G4Media.ro

Coreea de Sud anunță că a ajuns la un acord cu SUA…

Sursa foto: Unsplash / Daniel Bernard

Coreea de Sud anunță că a ajuns la un acord cu SUA privind un proiect de încheiere a Războiului din Peninsula Coreei: „Analizăm diverse căi pentru ca discuţiile cu Coreea de Nord să avanseze”

Ministrul de externe sud-coreean Chung Eui Yong a declarat miercuri că Seulul şi Washingtonul au căzut de acord asupra unui proiect de declaraţie pentru a pune capăt războiului din Peninsula Coreea pe care Seulul a promovat-o în ultima perioadă pentru a atrage Phenianul din nou la masa negocierilor, transmite EFE, citată de Agerpres.

„În ceea ce priveşte declaraţia privind încheierea războiului, Republica Coreea (numele oficial al Coreei de Sud) şi SUA s-au declarat de acord asupra importanţei sale, iar cele două părţi au ajuns la o înţelegere virtual asupra unui proiect” de declaraţie, a declarat Chung miercuri, într-o conferinţă de presă.

Analiştii sunt sceptici cu privire la viabilitatea acestei iniţiative, resuscitată în septembrie de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, ca un ultim efort pentru a readuce Phenianul la masa discuţiilor privind denuclearizarea înaintea încheierii mandatului său, în mai 2022.

Proiectul de declaraţie îşi propune să contribuie la terminarea Războiului din Coreea (1950-1953), care s-a încheiat doar printr-un armistiţiu, fără semnarea unui acord de pace, însă simplul fapt că este vorba despre o declaraţie şi nu despre un tratat de pace face ca în realitate acordul să nu aibă caracter obligatoriu.

„Deşi Coreea de Nord a avut o serie de reacţii rapide şi pozitive la declaraţia privind sfârşitul războiului, sperăm să dea un răspuns mai concret”, a adăugat Chung, citat de agenţia Yonhap.

Sora liderului nord-coreean, Kim Yo Jong, a apreciat la vremea respectivă că iniţiativa este „interesantă”, dar a insistat că Seul şi Washingtonul trebuie să renunţe la „politica lor ostilă” faţă de regimul de la Phenian pentru a obţine progrese în cadrul convorbirilor.

Însuşi liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat ulterior că, pentru moment, nu este interesat să participe la vreo întâlnire cu SUA pentru a încerca să relanseze dialogul privind denuclearizarea, aflat în impas, din cauza sus-menţionatei „politici ostile”.

„Analizăm diverse căi pentru ca discuţiile cu Coreea de Nord să avanseze”, a menţionat Chung, fără a preciza care sunt aceste mijloace.

Declaraţiile lui Chung survin într-o perioadă în care Coreea de Nord organizează o importantă plenară a partidului unic în care îşi va contura liniile de politică şi de diplomaţie pentru anul 2022.

Este de aşteptat ca, odată finalizată plenara, în preajma Anului Nou, Kim Jong Un să rostească un discurs de încheiere care să servească drept mesaj pentru Seul şi Washington în legătură cu intenţiile regimului de la Phenian pentru anul viitor.

Sursa foto: Unsplash / Daniel Bernard

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. UNIREA KOREIEI AR FI O PROBLEMA MARE PENTRU CHINA ,RAPORTANDU-NE LA ISTORIA CELOR DOUA TARI.

  2. Coreea de Nord este o forță militară, altfel SUA intrau demult peste ei.
    Dacă s-ar ridica embargoul ar fi printre cele mai prospere țări, dar americanii știu asta !

    • Da, e pe primul loc în lume la toate. China și America sunt sărace pe lângă Coreea de Nord. Ăștia au câștigat și campionatul mondial de fotbal, ce mai, sunt cei mai tari. Toți tremura în fata lui kim, inclusiv putin. L-ai auzit vreodată sa se certe cu kim? De frica…