Coreea de Sud califică drept „iresponsabil” vetoul Rusiei asupra supravegherii sancţiunilor ONU împotriva Phenianului
Coreea de Sud a calificat vineri drept „iresponsabil” vetoul Rusiei care blochează prelungirea la ONU a mandatului experţilor ce supraveghează aplicarea sancţiunilor împotriva Coreei de Nord, informează AFP, transmite Agerpres.
Seulul „subliniază clar că Federaţia Rusă, în pofida statutului său permanent în Consiliul de Securitate al ONU, a luat o decizie iresponsabilă”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe sud-coreean într-un comunicat.
Coreea de Nord este supusă din 2006 unor sancţiuni ale Consiliului de Securitate al ONU legate de programul său nuclear, înăsprite de mai multe ori 2016 şi 2017.
Însă, din 2019, Rusia şi China, invocând în special situaţia umanitară a populaţiei nord-coreene, cer relaxarea sancţiunilor, care nu au precizată o dată pentru ridicarea lor.
Lovitura de forţă a intervenit după ce comitetul de experţi însărcinat cu supravegherea aplicării acestor măsuri a anunţat că a început să ancheteze asupra unor „informaţii” referitoare la exportarea de către Coreea de Nord, prin încălcarea sancţiunilor, a unor „arme convenţionale şi muniţii”, în special către Rusia.
Decizia rusă a fost aspru criticată de Washington şi de aliaţii săi, care denunţă o protecţie reciprocă între cele două ţări.
Acest veto „este de fapt o recunoaştere a culpabilităţii. Moscova nu-şi mai ascunde cooperarea militară cu Coreea de Nord (…), precum şi utilizarea de arme nord-coreene în războiul împotriva Ucrainei”, a comentat pe reţeaua socială X ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.
„Ceea ce a făcut Rusia astăzi cu cinism subminează pacea şi securitatea în lume, toate acestea pentru a favoriza trocul viciat pe care Moscova l-a încheiat” cu Phenianul, asupra armelor în special, a reacţionat la rândul său Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.
Vetoul impus joi de Moscova nu ridică sancţiunile impuse de ONU la adresa Coreei de Nord, însă duce la disoluţia grupului însărcinat cu supravegherea punerii lor în aplicare, grup al cărui mandat expiră la sfârşitul lui aprilie.
China, chiar dacă s-a abţinut în timpul votului asupra proiectului de rezoluţie ce prelungea cu un an acest mandat, a susţinut cererile ruse pentru reevaluarea sancţiunilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu