G4Media.ro

Coreea de Sud: De ce o geantă Dior a cauzat o problemă…

Sursa foto: dior.com

Coreea de Sud: De ce o geantă Dior a cauzat o problemă în politica lui Yoon Suk Yeol

Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, se confruntă cu o criză politică majoră după ce încercarea sa de a depăși un blocaj în parlament prin impunerea temporară a legii marțiale s-a întors împotriva sa. Acest incident face parte dintr-o serie de greșeli care au erodat sprijinul public și ar putea duce la destituirea sa, relatează BoF.

Un eveniment care a influențat negativ opinia publică împotriva guvernului său a fost primirea unei genți de lux Dior de către prima doamnă, Kim Keon Hee, în circumstanțe suspecte. Deși incidentul s-a petrecut în 2022, el a ieșit la lumină abia în noiembrie 2023 și a declanșat o furtună politică în 2024. Procurorii au scutit-o pe Kim de acuzații penale, însă partidele de opoziție au susținut că geanta reprezenta o mită și au cerut o anchetă independentă. Yoon și prima doamnă au negat orice neregulă, afirmând că darul a fost parte dintr-o „manevră” menită să-i discrediteze.

Ce s-a întâmplat cu geanta Dior?

Un video realizat de pastorul Choi Jae-young, care militează pentru o atitudine mai puțin dură față de Coreea de Nord, arată cumpărarea unei genți Dior în valoare de 3 milioane de woni (aproximativ 2.250 de dolari la acea vreme). Folosind o cameră ascunsă într-un ceas, Choi intră în biroul unei firme de planificare condusă de Kim și îi oferă o pungă de cumpărături despre care se pretinde că ar conține geanta.

În înregistrare, Kim este surprinsă spunând: „De ce aduci mereu astfel de lucruri?”, adăugând că nu ar trebui să cumpere obiecte scumpe. Videoclipul a fost publicat un an mai târziu pe un site politic de stânga, cunoscut pentru opoziția față de politicile lui Yoon.

Care au fost consecințele?

Incidentul a reamintit publicului de scandalurile anterioare de tip „plăți pentru favoruri”, în care accesul la putere era folosit în scopuri personale. De asemenea, a declanșat o dezbatere despre responsabilitatea primei doamne în generarea publicității negative sau dacă aceasta este ținta unor atacuri politice.

În iulie 2024, Kim a fost interogată timp de 12 ore de procurori, iar avocatul său a declarat că ea a răspuns „cu sinceritate și a spus adevărul”. Procurorii au concluzionat că nu există dovezi privind favoruri în schimbul genții. Yoon a recunoscut că incidentul a rezultat din incapacitatea soției sale de a încheia legătura cu pastorul, subliniind că este important să traseze o linie clară pentru a evita astfel de situații pe viitor.

Cu toate acestea, indignarea publică nu a dispărut complet, iar opoziția politică a folosit incidentul pentru a-l ataca pe Yoon pe tot parcursul anului 2024. Criza s-a amplificat pe 3 decembrie, când Yoon a decis, în mod neașteptat, să impună legea marțială, pentru prima dată în aproape 40 de ani de democrație deplină.

Decizia a fost anulată în șase ore, după ce parlamentul a respins-o în unanimitate. Acest episod a declanșat o mișcare legislativă pentru suspendarea sa, pe fondul acuzațiilor de încălcare a constituției. Protestatarii au ieșit în stradă, cerând demisia președintelui.

Alte controverse asociate cu Yoon și Kim

În timpul campaniei prezidențiale, Kim și-a cerut scuze în 2021 pentru că și-a exagerat calificările academice într-o cerere de angajare la o universitate. Ministerul Educației a descoperit că ea a pretins în mod fals că are un masterat în administrarea afacerilor de la Universitatea Națională din Seul. De asemenea, opoziția a acuzat-o pe Kim de manipulare bursieră în 2010-2011, acuzații pe care ea și președinția le-au negat, susținând că sunt motivate politic. În plus, opoziția i-a acuzat pe Yoon și pe soția sa de interferență ilegală în alegeri, acuzații respinse de cei doi.

Au existat cazuri similare în trecut?

Peisajul politic sud-coreean este presărat cu rude ale foștilor președinți și oficiali de rang înalt care au fost fie închise, fie investigate pentru corupție. De exemplu, fostul președinte Roh Moo-hyun, care și-a promovat administrația ca fiind cea mai curată din istoria țării, s-a sinucis după ce soția sa a fost investigată pentru primirea unor sume de bani de la un om de afaceri acuzat de evaziune fiscală. Alt președinte, Lee Myung-bak, a fost condamnat pentru corupție după ce a părăsit funcția.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...