G4Media.ro

Coreea de Sud, sceptică în legătură cu racheta „hipersonică” lansată de Coreea…

Sursa foto: KCNA

Coreea de Sud, sceptică în legătură cu racheta „hipersonică” lansată de Coreea de Nord: „Nu este nici un planor hipersonic, nici o rachetă hipersonică de croazieră – este o rachetă cu cap mobil”

Unii oficiali militari sud-coreeni şi-au exprimat vineri îndoieli cu privire la capacităţile unei rachete despre care Coreea de Nord susţine că este „hipersonică”, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Nord-coreenii au lansat miercuri o rachetă despre care presa de stat de la Phenian a afirmat că este a doua de tip hipersonic din ţară. De obicei – explică Reuters – acest termen este folosit pentru rachete care ating o viteză de peste 6000 de km/h, adică de cel puţin cinci ori mai mare decât a sunetului, şi care pot efectua manevre pe traiectorii relativ joase, ceea ce le face mai greu de detectat şi interceptat.

Se pare că încărcătura activă a rachetei nord-coreene a atins într-adevăr viteze hipersonice, dar acest lucru este valabil şi pentru alte rachete balistice, iar testul de miercuri nu a demonstrat nici raza de acţiune, nici manevrabilitatea susţinute de presa de stat, a declarat un oficial militar sud-coreean.

Coreea de Sud a estimat că racheta a parcurs mai puţin de 700 de km, cât pretinde Coreea de Nord, iar manevrabilitatea „laterală” a fost mai redusă decât s-a relatat.

Capul rachetei avea o formă mai apropiată de cea conică decât prima presupusă rachetă hipersonică nord-coreeană, testată în septembrie anul trecut, care semăna cu un planor.

„Acesta nu este nici un planor hipersonic, nici o rachetă hipersonică de croazieră; este o rachetă cu cap mobil”, a spus oficialul despre racheta lansată miercuri, care fusese prima prezentată la o expoziţie militară de la Phenian în octombrie.

Evaluarea sud-coreenilor concordă cu cea a analiştilor internaţionali, care au observat că testul a implicat aparent o rachetă balistică cu combustibil lichid, cu un vehicul manevrabil de reintrare în atmosferă (MaRV), o caracteristică realizată deja de alte ţări, inclusiv Statele Unite şi Coreea de Sud.

„Una din îndoielile mele despre caracterizarea ca «hipersonică» este că aceasta subliniază în mod incorect viteza, când de fapt vorbim despre manevrabilitate şi precizie”, a afirmat pe Twitter cercetătorul în domeniul rachetelor Jeffrey Lewis de la Centrul James Martin pentru Studii privind Neproliferarea. „Deci, da, noul planor este hipersonic. Dar mai important, este un MaRV”, a mai scris el.

Deşi rachetele de acest tip nu au raza celor mai mari rachete balistice intercontinentale (ICBM) nord-coreene, analiştii sunt de părere că armele manevrabile pot fi folosite pentru a evita apărarea antirachetă.

Vineri, Statele Unite şi Japonia au difuzat un comunicat comun în care se angajează să dezvolte apărarea comună, inclusiv împotriva armelor hipersonice.

Sursa foto: KCNA

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. vilpea cand nu ajunge la strugure zice ca e acru