G4Media.ro

Coreea de Sud vrea să intre în cursa pentru explorarea spațiului cu…

Sursa foto: Captură video - YouTube/ MBCNews

Coreea de Sud vrea să intre în cursa pentru explorarea spațiului cu prima sa racheta cu rază lungă de acțiune fabricată integral în țară / „Korean Satellite Launch Vehicle II” („Nuri”), folosește aceeaşi tehnologie ca cea a rachetelor balistice

Coreea de Sud vrea să intre în clubul naţiunilor spaţiale avansate printr-o încercare de plasare pe orbită, joi, a unei încărcături utile de peste o tonă, cu ajutorul primei sale rachete fabricate integral în ţară, „Korean Satellite Launch Vehicle II”, numită şi „Nuri”, relatează AFP, citată de News.ro.

Racheta ȚKorean Satellite Launch Vehicle II” încearcă să plaseze pe orbită o încărcătură falsă de o tonă şi jumătate, de la poligonul de tragere Goheung, la o altitudine de 600-800 de kilometri.

Sudul a avut nevoie de aproximativ zece ani pentru a dezvolta această rachetă cu trei trepte, al cărei cost este estimat la 2.000 de miliarde de woni (2,18 miliarde euro).

Racheta este prevăzută cu şase motoare cu carburant lichid, cântăreşte 200 de tone şi are 47,2 metri lungime.

Coreea de Sud este cea de a 12-a economie a lumii şi una dintre ţările cele mai avansate tehnologic, prin Samsung Electronics, cel mai mare producător de smartphone şi de procesoare din lume.

Însă ea a rămas în urmă în cucerirea spaţială, în care calea a fost deschisă de către Uniunea Sovietică, prin lansarea primului satelit, în 1957, urmată îndeaproape de Statele Unite.

În Asia, China, Japonia şi India au dezvoltat programe spaţiale avansate, iar Coreea de Nord este utima ţară care a intrat în clubul ţărilor capabile să lanseze un satelit.

Potențial „infinit”

Aceeaşi tehnologie este folosită la rachetele balistice şi navetele spaţiale.

Phenianul a plasat pe orbită, în 2012, un satelit de 300 de kilograme, un lucru pe care Occidentul l-a condamnat drept un test deghizat de rachetă.

Până în prezent, doar şase ţări au lansat cu succes o încărcătură utilă de peste o tonă cu ajutorul unor rachete proprii.

Însă programul spaţial sud-coreean afişeză un bilanţ împărţit. Primele sale două lansări – în 2009 şi 2010 -, care foloseau tehnologia rusă, s-au soldat cu eşecuri.

Cea de a doua rachetă a explodat după două minute de zbor, iar Seulul şi Moscova se acuză reciproc de acest lucru.

Până la urmă, Sudul a reuşit o lansare în 2013, cu motoare dezvoltate tot în Rusia.

Lansarea unor sateliţi este tot mai mult o afacere de întreprinderi private, ca SpaceX a lui Elon Musk, care are între clienţii săi Agenţia Spaţială americană NASA şi armata sud-coreeană.

Însă un succes al Nuri ar oferi Coreei de Sud un potenţial „infinit”, apreciază un expert.

„Rachetele cu rază lungă de acţiune sunt singurul mijloc prin care omenirea se poate duce în spaţiu”, declară ziarului local Chosun Biz directorul Institutului Coreean de Studii Aerospaţiale Lee Sang-ryul.

„A dispune de o asemenea tehnologie înseamnă că am îndeplinit condiţiile de bază pentru a intra în această competiţie a explorării spaţiale”, subliniază el.

Lansarea de joi este o etapă în programul spaţial ambiţios al Coreei de Sud, cu obiectivul anunţat în martie de către preşedintele Moon Jae-in al lansării unui orbitor lunar anul viitor.

„Prin realizările sistemelor de rachetă sud-coreene, Guvernul va continua un program activ de explorare spaţială”, anunţa şeful statului.

„Ne vom realiza visul de a pune o sondă a noastră pe Lună până în 2030”, dădea asigurări Moon Jae-in.

Sursa foto: Captură video – YouTube/ MBCNews

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. daca introduceti certificatul verde

    sper ca domnul Bogdan Chiriac sa-si achizitioneze si el un smartfone 🙂

    🙂

  2. Spalare de bani. Cand orice rahat e pe bursa nici nu mai conteaza.

  3. de la AUR , George Simion imi placea cand scria pe Adevarul.ro

    posibil , un articol , sa fi avut mesaj pentru mine

    ii multumesc.