G4Media.ro

Corespondență de la Strasbourg. Vot crucial în Parlamentul European: Vor fi incluse…

Sursa: Twitter/ The Left

Corespondență de la Strasbourg. Vot crucial în Parlamentul European: Vor fi incluse investițiile în domeniul gazelor naturale și energiei nucleare pe lista de activități durabile din punct de vedere ecologic și finanțabile din bani europeni? Miză majoră pentru România

Rezoluția care se opune propunerii Comisiei Europene de a include activitățile din domeniul gazelor naturale și energiei nucleare într-o listă de activități economice durabile din punct de vedere ecologic va fi dezbătută marți după amiază în Parlamentul European, urmând ca votul să aibă loc miercuri.

Este un vot crucial pentru România și alte state care se bazează pe gaze naturale și pe energie nucleară, întrucât Parlamentul European are drept de co-decizie în această chestiune. Cu mici excepții, întreaga delegație de europarlamentari a României, fie că e vorba de grupul PPE, de grupul socialist sau de Renew Europe susține propunerea Comisiei Europene.

Grupul socialiștilor de pildă a anunțat în cursul dimineții că europarlamentarii socialiști din România, Bulgaria și Finlanda s-au poziționat ferm pentru susținerea propunerii Comisiei Europene.

Unii europarlamentari consultați de G4Media.ro susțin că propunerea Comisiei Europene are șanse mari să treacă, în timp ce alții cred că bătălia va fi strânsă. ”Se fac presiuni, se trimit mail-uri până în ultimul moment”, a declarat pentru G4Media.ro un europarlamentar.

În cursul dimineții, în fața Parlamentului European un mic grup de câteva zeci de persoane a protestat împotriva propunerii Comisiei Europene, cu argumentul că susținerea investițiilor în proiecte de gaz natural înseamnă de fapt menținerea dependenței de gazul rusesc. Unii protestatari afișau chiar steagul Ucrainei.

 

Sursa Foto: G4Media.ro

Europarlamentarul Corina Crețu a explicat pentru G4Media.ro că, dacă propunerea Comisiei Europene va pica, impactul asupra României, care se bazează pe energia nucleară și pe gaze naturale, ar fi devastator, deoarece companiile de stat și private nu vor mai putea accesa banii europeni din actualul exercițiu financiar pentru investiții în rețele de gaz natural sau centrale nucleare.

În plus, a mai spus Crețu, este greu de crezut că actuala Comisie va mai pune subiectul pe agendă, deoarece procesul decizional este extrem de complicat iar un eșec în Parlamentul European va elimina practic subiectul de pe agenda executivului european.

Interesul României pentru ca propunerea Comisiei Europene să treacă este cu atât mai mare cu cât este prima ţară din Europa unde se va implementa noua tehnologie americană de reactoare modulare mici, după cum a declarat recent președintele Klaus Iohannis.

Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea studiilor de inginerie şi proiectare în vederea implementării de către România a unei centrale cu tehnologie SMR (Small Modular Reactor, reactoare modulare mici), prima de acest fel, a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, Casa Albă.

  • UPDATE 17.38 Adversarii proiectului au argumentat, marți, în timpul dezbaterilor din Parlamentului European, că este nevoie de planuri în ce privește gestionarea deșeurilor nucleare și că au spus că gazul nu poate fi considerat energie verde, din cauză că este un carburant fosil. A fost aduă în discuție inclusiv prelungirea dependenței de gazele rusești.
  • Susținătorii proiectului Comisiei au explicat că gazele și energia nucleară au fost incluse în mixul energetic de care unele state au nevoie ca măsură tranzitorie. Ei au explicat că nu există obligație impusă unui stat sau investitor privat să investească în gaz sau energie nucleară. Susținătorii proiectului au mai spus că sursele alternative ne vor îndeparăta de gazele rusești.

Context

Comisiile PE pentru afaceri economice (ECON) şi respectiv Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) au votat pe 14 iunie împotriva proiectului Comisiei. Acesta va face prin urmare miercuri obiectul unui vot în sesiune plenară al cărui rezultat se anunţă incert.

Războiul din Ucraina, care a pus în lumină pericolul dependenţei de gazul rusesc, a întărit ostilitatea anumitor aleşi.

O majoritate absolută de 353 de voturi este necesară pentru a bloca textul Comisiei. Eurodeputaţii din stânga radicală, social-democraţii şi Verzii vor vota împotrivă cu o largă majoritate. Liberalii şi dreapta, deşi divizaţi, ar trebui totuşi să întrunească majoritatea necesară pentru adoptarea textului, consideră France Presse.

Regulamentul privind ”taxonomia verde” (criteriile de clasificare a unui proiect drept ”verde”) introduce un standard comun al UE pentru clasificarea finanțării ecologice.

Acesta stabilește criterii pentru a evalua dacă o activitate economică este sustenabilă din punct de vedere ecologic, pentru a
stabili gradul de durabilitate al unei investiții. Scopul este de a îmbunătăți transparența și de a sprijini piața investițiilor sustenabile în Europa.

Conform taxonomiei, o activitate economică care face parte dintr-o investiție comercializată ca fiind durabilă ar trebui să contribuie în mod substanțial la unul sau mai multe dintre următoarele obiective: atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la schimbările climatice, protecția apei, economia circulară, prevenirea poluării și protecția ecosistemelor.

Pentru a fi clasificată ca fiind ecologică, activitatea trebuie, în același timp, să îndeplinească și condiția de „a nu produce daune semnificative”

De exemplu, o investiție care este bună pentru pentru climă nu poate cauza în același timp probleme semnificative în ceea ce privește poluarea sau deșeurile. Comisia este responsabilă de specificarea criteriilor tehnice de selecție calitative și cantitative.
pentru fiecare activitate economică prin intermediul unor acte delegate, pe baza criteriilor generale din regulament.

Acest proiect de act delegat include în taxonomie producția de energie din energie nucleară și gaze fosile. Ambele s-ar califica drept ecologice, în anumite condiții, și ar aparține subcategoriei de activități tranzitorii [articolul 10 alineatul (2) din Regulamentul privind taxonomia].

În conformitate cu actul de bază, o activitate tranzitorie nu intră ca atare în categoria generală a investițiilor verzi, dar aceasta
se califică drept durabilă pe motiv că „sprijină tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic în concordanță cu o cale de limitare a creșterii temperaturii la 1,5 ⁰C …, inclusiv prin eliminarea treptată a emisiilor de gaze cu efect de seră”.

Corespondentă de la Strasbourg

 

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. vor fi pentru o vreme .e doar atit de simplu

    • si e vreo problema? nu traim in viitor, ci in prezent. e logic sa iti asiguri prezentul intai si intai. dupa aia (adica dupa ce se termina razboiul) se va migra spre energiile verzi in mod masiv.

  2. Vad ca pana si Declic se opune acestei initiative….Gazul si energia nucleara trebuie sa fie declarate „de tranzitie”. Roamnoa are nevoie de asta. Inca nu suntem pregatiti sa renuntam la ele dar putem obtine un ragaz ca sa contruim infrastructura necesara pentru energiile alternative. Macar de 10 ani.