G4Media.ro

Coridor de transport Salonic – Constanța: premierul Bulgariei organizează o reuniune între…

Foto: Google Maps

Coridor de transport Salonic – Constanța: premierul Bulgariei organizează o reuniune între Comisia Europeană, Bulgaria, România, Grecia şi Republica Moldova pe tema interconectărilor energetice și de transport

Premierul bulgar, Nikolai Denkov, îi va întâmpina pe prim-miniştrii României şi Greciei, Marcel Ciolacu, respectiv Kyriakos Mitsotakis, la Reşedinţa Evksinograd de lângă Varna, pe data de 9 octombrie, transmite publicația DarikNews, citată de Rador.

La întâlnire vor participa şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Întrevederea a fost stabilită în cadrul vizitei de o zi a premierului Denkov, la Atena.

Tema principală a discuţiilor care se vor desfăşura în octombrie va fi conectivitatea regională, mai exact, proiectul unui coridor de la Salonic prin Kavala, Alexandroupolis, Burgas şi Varna până la Constanţa, cu posibilitatea extinderii în Republica Moldova. Ideea este de a construi pe acest traseu o infrastructură modernă de transport, comunicaţii şi energie, care va activa legăturile economice, dar şi politice dintre ţările implicate.

Viitorul coridor va funcţiona şi mai eficient atunci când toate ţările de-a lungul rutei vor deveni membre ale Spaţiului Schengen, iar graniţele dintre ele vor dispărea.

UE, Grecia, ţările din Balcanii de Vest, Bulgaria, România şi Republica Moldova susţin realizarea păcii durabile în Ucraina, pe baza planului de pace al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Ideea a fost exprimată în cadrul cinei informale, găzduită, la Atena, de prim-ministrul Greciei.

Pe lângă liderii ţărilor enumerate, la eveniment au mai participat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Volodimir Zelenski. Charles Michel şi Ursula von der Leyen au confirmat interesul UE pentru extinderea uniunii atât în Balcanii de Vest, cât şi în Republica Moldova şi Ucraina. Totuşi, acest proces trebuie să se desfăşoare concomitent cu reformele din aceste ţări, au subliniat liderii europeni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Tocmai posibilitatea creării unui asemenea coridor de transport ne tine in afara Spațiului Schengen.

    Dacă chiar se realizează cel mai probabil Olanda se va opune aderării României și Bulgariei la Schengen pentru totdeauna. …Sau pe termen lung, sa zicem viitorii 100 de ani.

    • Din păcate, unii încă mai susțin minciunile lui Băsescu. Întram în Schengen cel târziu anul viitor dar nu pentru că am fi în regulă cu vămile.