G4Media.ro

Coridorul Verde ce va fi creat în București din lacurile râului Colentina:…

Ilustrație articol: captură FOTO din video de prezentare a proiectului Coridorul Verde Colentina, prezentat în campania electorală de primarul Sectorului 2 Radu Mihaiu (USR)

Coridorul Verde ce va fi creat în București din lacurile râului Colentina: un circuit de 38 km de promenadă în nord-estul orașului. 17 echipe internaționale și-au arătat interesul pentru proiectare, cu o lună înainte de încheierea concursului

Șase lacuri din nord-estul Bucureștiului, de pe cursul râului Colentina, vor crea Coridorul Verde Colentina, potrivit unui proiect al Primăriei Sectorului 2 din București. O rețea extinsă de parcuri, promenadă și piste de biciclete va fi realizată pe malurile lacurilor de pe al doilea râu al capitalei, Colentina, resursa naturală nefolosită pe care o are orașul în zona de nord.

E vorba de lacurile Tei, Plumbuita (55 ha), Colentina (29 ha), Fundeni (123 ha), Dobroești (120 ha) și Pantelimon (260 ha).

Coridorul verde Colentina, primul de acest tip din București, va fi o zonă naturală integrată în spațiul urban. Conform descrierii proiectului, vor exista și zone protejate acolo unde există un habitat natural deja dezvoltat.

De peste 3 ani durează ecologizarea, eliberarea lacurilor de molozul și gunoaiele acumulate în perioada comunistă și postdecembristă. 70.000 de tone de moloz, deșeuri mari, electrocasnice, mobilă șamd au fost excavate din lac și de pe maluri. Promisiunea primarului în funcție Radu Mihaiu este că în 2024 se va curăța tot cursul râului Colentina, din zona teritorială a sectorului 2, și să va trece cu o dragă, care să curețe fundul de lac, astfel încât să crească calitatea apei și implicit beneficiile împotriva poluării.

Amenajarea coridorului verde va fi posibilă după ce va încheia concursul internațional de soluții, deschis în mai 2024 și realizat în parteneriat cu ordinul Arhitecților. Ca și în cazul râului Dâmbovița, la Lacul Morii unde administația locală a sectorului 6 a organizat un concurs cu premii, și la râul Colentina, primarul apelează la o jurizare pentru a selecta cea mai bună opțiune de amenajare care să fie potrivită din punct de vedere peisagistic, climatic și arhitectural. Premiile, împărțite pe trei loturi, se ridică la sume de aproximativ 2 mil. de euro fiecare și cuprind serviciile de proiectare pentru câștigătorii locului I.

Cu o lună înainte de încheierea concursului, 17 birouri mari de proiectare din întreaga lume, Belgia, Marea Britanie, Mexic, dar și România, și-au arătat deja interesul pentru Coridorul Verde Colentina, a anunțat, marți, primarul. Alți arhitecți, peisagiști și biologi ar mai putea apărea în runda a 3, așa cum a fost împărțită competiția care se va încheia pe 12 septembrie. „Concursul de soluții pentru amenajarea salbei de lacuri atrage prin potențialul proiectului, dar și prin amploare. Fiecare arhitect și-ar dori să aibă o astfel de lucrare pe o suprafață de 100 de hectare în portofoliu.”, a scris Mihaiu pe Facebook, apreciind că este„cel mai mare concurs de soluții organizat vreodată în România”. „Competiția va fi interesantă”, a spus el, care practic va lăsa moștenire proiectul administrației ulterioare conduse de Rareș Hopincă, candidatul PSD care își va prelua mandatul de primar în octombrie. (Date despre concurs)

Ce se știe despre Coridorul Verde Colentina:

– va fi amenajat pe 6 din cele 10 lacuri ale Bucureștiului care sunt în Sectorul 2: Lacul Tei (80 ha), Lacul Plumbuita (55 ha), Lacul Colentina (29 ha), Lacul Fundeni (123 ha), Lacul Dobroești (120 ha) și Lacul Pantelimon (260 ha).

– întregul circuit va avea peste 38 de km

– vor fi amenajate trasee de biciclete, de promenadă și pentru activități sportive, cu zone alveolare destinate spațiilor de agrement și relaxare, cu dotări și echipamente de joacă pentru copii. Cu zone de tip amfiteatru pentru socializare și evenimente în aer liber

– vor exista pontoane pentru trasee navigabile

– zone protejate acolo unde avem un habitat natural deja dezvoltat

– parcurile Rodica, Fabrica de Gheață, Râul Colentina și Sfântul Pantelimon existente au fost reamenajate

– au fost făcuți pașii administrativi pentru demararea în 2024 a proiectului de amenajare și modernizare a celui mare parc din sector – Parcul și Insula Plumbuita (peste 20 de hectare)

– urmează exproprierea unor terenuri private, abandonate, pentru a crea un parc natural de peste 20 ha – Parcul Valea Saulei

– reîntregirea Parcului Verdi cu un teren de 12.000 mp în proprietate privată, plasat fix în mijlocul parcului pentru care Primăria Sectorului 2 și-a anunțat intenția că l-ar putea expropria. Sursa informațiilor: site-ul primarului Radu Mihaiu

– fauna și flora zonei sunt similare Parcului Natural Văcărești. Lacurile și zonele umede de pe Râul Colentina sunt habitat al multor specii de amfibieni

– din toată salba Colentinei, Asociația Parcul Natural Văcărești consideră că trei zone trebuie protejate cu prioritate: Zona Petricani unde au supraviețuit numeroși ulmi și stejari, afluentul Colentiei, râul Valea Saulei și malurile de la Dobroești (site-ul asociației)

Coridoare verzi-albastre de pe cursurile râurilor sunt un fenomen de dată recentă pentru Europa. Avansarea spațiului verde de-a lungul căilor navigabile urbane ar putea modera impactul insulelor de căldură urbană, ar putea îmbunătăți prosperitatea fizică și mentală a locutorilor orașului, ar putea îmbunătăți rezistența la inundații și ar putea, de asemenea, să susțină biodiversitatea, se arată într-un raport european. Râul Pedieos este cel mai lung râu din Cipru și este un exemplu de coridor verde.

Rolul coridoarelor verzi este cel de răcire în perioada verii, reducerea efectului de insulă de căldură. Ele sunt trasee pe care pietonii se pot plimba și se pot bucura de natură într-un mediu urban. De asemenea, oferă bicicliștilor și utilizatorilor de scuter spații potrivite pentru a se plimba fără probleme. Aceste zone verzi promovează utilizarea mijloacelor de transport nepoluante și contribuie la reducerea aglomerației vehiculelor.

Beneficiile coridoarelor verzi sunt susținerea biodiversității naturale – plante și animale, conservarea naturii în orașe, reducerea efectului de insulă de căldură, reducerea poluării și îmbunătățirea calității vieții.

Erată: Titlul inițial al articolului „Coridorul Verde ce va fi creat în București din lacurile râului Colentina: un circuit de 38 km de promenadă în nord-estul orașului. 17 proiecte internaționale, depuse cu o lună înainte de încheierea concursului” a fost modificat astfel: „Coridorul Verde ce va fi creat în București din lacurile râului Colentina: un circuit de 38 km de promenadă în nord-estul orașului. 17 echipe internaționale și-au arătat interesul pentru proiectare, cu o lună înainte de încheierea concursului”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Ce ușor ar fi fost dacă după 90 se respecta legea și malurile lacurilor nu intrau în circuitul civil și rămâneau libere și accesibile tuturor cetățenilor așa cum prevede legea.