Corina Crețu: Cutremurul de la Arad a adus din nou în discuție consolidările seismice. Prin PNRR, Ministerul Dezvoltării are la dispoziție fonduri în valoare totală de 282 milioane euro, pentru 238 de clădiri
Eurodeputata Corina Crețu anunță că se alătură campaniei privind consolidarea seismică, subliniind că autoritățile trebuie să facă eforturi neîncetat pentru a folosi toate soluțiile aflate la dispoziție pentru punerea în siguranță a cât mai multor persoane care se găsesc într-o situație dificilă din acest punct de vedere.
„Seismul de ieri, care a avut epicentrul lângă Arad, a adus din nou în atenția publică discuția despre consolidările seismice, ocazie cu care mă alătur apelului lansat de ministrul dezvoltării, Cseke Attila, pentru ca autoritățile locale să accelereze procesul de evaluare a clădirilor, pentru a obține o imagine de ansamblu cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirilor”, a transmis Corina Crețu
Guvernul României a creat un cadrul legislativ îmbunătățit, care permite consolidarea clădirilor publice, pe lângă blocurile de locuințe, și le vizează și pe cele încadrate în categoria de risc seismic II, nu doar pe cele care au fost expertizate în RSI.
„Finanțarea este de 100%, iar ministerul nu cere cofinanțare nici de la locatari, nici de la autoritățile locale sau centrale. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Ministerul Dezvoltării are la dispoziție fonduri în valoare totală de 282 Milioane Euro, pentru 238 de clădiri (blocuri de locuințe, spitale și școli), dintre care 59 de proiecte sunt deja în etapa de implementare, fiind începute lucrările de construcții. Totodată, prin Legea 212/2022, mai există un buget alocat de 200 de Milioane Lei din credite bugetare și 500 Milioane Lei prin credite de angajament. Reamintesc faptul ca, in cadrul Programului POR pe care l-am semnat in 2015 cu Guvernul Ponta, 439 de milioane de euro au fost alocate consolidării și eficienței energetice a clădirilor publice pentru perioada 2014-2020”, explică europarlamentara Corina Crețu.
41 de Milioane Euro erau prevăzute pentru București și regiunea Ilfov, iar 398 de Milioane Euro au fost puse la dispoziția celorlalte regiuni de dezvoltare.
„Au fost bani care puteau fi folosiți în România pentru consolidarea și reabilitarea termică a clădirilor publice, dar doar instituțiile statului pot sa aducă la cunoștința publicului dacă acești bani au fost folosiți acolo unde existau cele mai mari nevoi”, a mai spus Corina Crețu.
Ea propune Parlamentului României să înființeze o Comisie de Control Bugetar (echivalentul Comisiei CONT din Parlamentul European, în care este și ea membră), care să monitorizeze modul în care sunt cheltuite sumele alocate României prin PNRR, fondurile de coeziune, fondurile pentru agricultură – fondurile europene în general.
„Cred că ar fi un exemplu privind alinierea legislativului românesc la cel european, dar și un exercițiu de transparență și comunicare în legătură cu modul în care sunt cheltuite fondurile europene alocate țării noastre”, spune Corina Crețu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu