G4Media.ro

Corina Creţu, despre spitalele regionale pe bani europeni: ”Nicăieri nu durează atât…

Foto: Proiectul Spitalului regional Iași - Ministerul Sănătății

Corina Creţu, despre spitalele regionale pe bani europeni: ”Nicăieri nu durează atât de mult, adică după 7 ani de la semnarea contractului să nu ai nici măcar o groapă făcută, nu ai încă desemnate companiile care vor lucra”

Fostul comisar european Corina Creţu, în prezent europarlamentar, afirmă, referindu-se la proiectele spitalelor regionale pe care România vrea să le construiască pe bani europeni, că „fiecare ministru al Sănătăţii care a venit a vrut un alt proiect”. Ea spune că nicio altă ţară nu a avut nevoie de şapte ani pentru a ridica un astfel de spital.

„Am avut experienţa spitalelor regionale, pentru Cluj, Iaşi şi Craiova le-am semnat în 2015 cu Guvernul Ponta, am sperat să le inaugurez până la final, dar fiecare ministru al Sănătăţii care a venit a vrut un alt proiect”, a declarat ea în emisiunea Insider Politic, de la Prima TV.

În acest context, fostul comisar european spune că a avut „un război” cu propria conştiinţă, pentru că, pe de o parte, nu voia să-şi critice ţara, dar pe de altă parte trebuia să atragă atenţia, în perioada în care făcea parte din Comisia Europeană, asupra întârzierilor pe care România le înregistra în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene pentru spitalele regionale.

Ea a dat ca exemplu situaţia proiectului spitalului regional Iaşi care a fost blocat la un moment dat din cauză că două comune au intrat în competiţie, fiecare dorind ca spitalul să fie amplasat pe teritoriul său.

„Nu mi se pare normal ca o regiune întreagă să o ţii în suspans pentru că două comune se bat pentru locul de amplasament. În 2018 s-au realizat studiile de fezabilitate de Banca Europeană de Investiţii, dar iată că suntem în 2022 şi de-abia acum se contractează firmele care vor lucra. Deci după 7 ani. Nicăieri nu durează atât de mult, adică după 7 ani se la semnarea contractului să nu ai nici măcar o groapă făcută, nu ai încă desemnate companiile care vor lucra”, a adăugat Corina Creţu.

Întrebată când crede că se vor realiza, în cele din urmă, aceste spitale, eurodeputatul spune că după 2027 banii se vor pierde.

sursa: News.ro, sursa foto: Ministerul Sănătății

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Sunt singur contra lumii și totuși lumea e a mea
    Unii nu mă înțeleg, zi-le Corina.

  2. mafia baronilor medicali PSD-PNL e de notorietate. E o intreaga caracatita care capuseaza toate contractele

  3. Madura interesului stapanilor tarii fatza de sanatatea poporului sclav!

  4. Ăștia dacă nu găsesc metoda de capusare nici nu pornesc proiectele și pe fonduri UE e greu mai ales la așa investiții majore. Preferă să lase lumea să moară!

    • Ai dreptate, in UE nu exista coruptie. masina volkswagen e nepoluanta, iar cea mai mare amenda din istoria omenirii a fost platita de Deutsche bank, pentru ca la ei e altfel.

    • Acolo chiar se fac lucruri, iar cine o comite plătește. Cum au plătit și DB și WW cu vârf și îndesat, inclusiv persoanele fizice responsabile, instituțiile funcționează. La noi City Insurance e Al treilea caz major de fraudă în asigurări, pentru celelalte două nu a plătit nimeni și nu o să plătească nimeni nici pentru ăsta. Asta în condițiile în care la ASF sunt cele mai mari salarii din instituțiile statului sau adiacente, cu salarii de mii de euro(peste zece mii în cazul managementului superior) care a acoperit și a lăsat să funcționeze toate cardasiile aste ani de zile. Probabil că au primit și șpagă peste toate salariile astea enorme care sunt acordate tocmai pentru a nu permite jafurile acestea. Eu zic să emigrezi în Rusia

    • Taraganarea e facuta special pt ca spitalele regionale au fost initiate de un anumit partid, pe principiul ca.prei vecinului, se fac contestatii pt salvarea gandacilor si a diferite jivine, ca sa nu se poata demara constructia.

    • In 2027 banii se vor pierde. Asta face clica USL, asteapta sa treaca 5 ani, sa pierdem banii si sa nu avem spitale decente. Din pacate votantii lor nu au nevoie de spitale moderne, cei privilegiati din clica se duc in strainatate, cei sarmani care sustin clica sunt convinsi ca daca se duc la biserica nu vor avea nevoie de spitale. Cu acestia nu faci nimic

  5. Hoti si prosti

  6. Cu cat mor mai multi pensionari cu atat au ei mai mult pentru pensiile lor ”speciale”.

    • Pai parca duduia provine din PSD ,nu ?Partidul care a moștenit mafia PCR ,adică nomenclatura comunistă transformată în mafie care a îngropat tara asta din 89 !Nu știe ea cum funcționează bugetarii și legile făcute de analfabeții din Parlament,foștii ei colegi de partid ?Nu vedeți că orice vrei sa faci nu e constituțional ?Dar nici nu se înghesuie nimeni sa sch ceva…
      NIMENI in tara asta din aparatul de Stat NU ARE INTERES SI CAPACITATEA să facă ceva.Pur și simplu in aparatul de Stat 99% sunt spagari (și prosti și hoți).Cei cat se cat mai cinstiți se mulțumesc cu cât au (puțin,mult e bun că e degeaba) ,se bucura că nu-s deranjați,nici o grijă a zilei de mâine
      ,ca în mediul privat (șomaj,obiective,bilanțuri,etc) și nici ei nu deranjează pe nimeni.Ca și dacă ești un sefulet mic ,ce rost are ?Poate deranjezi o pila a cuiva și de ce să te legi la cap daca nu te doare ?Sa te zboare din locul ăla călduț ?Așa că ce vorbiți voi de spitale regionale când ăștia din sistemul de sănătate nu-s in stare sa eradicheze nici șpăgile și pilele din spitalele actuale?Un loc de munca pt o asistenta ajunge la 10.000€ iar „atenția” e în funcție de serviciu și nivel;dar e clar că până și femeia de servici ridica coșurile la timp pt 5,10 lei in plus.O asistenta se mai uita la tine când trebuie,conform fisei postului ,pt inca 50-100 lei ,samd.O sa ziceti că suntem prosti că dăm !Pai daca nu se uita la tine iar reclamații faci degeaba…?In afara de DNA București a mai auzit cineva de alte centre cu ceva activitate,mai ales în zona de Est ?Am ajuns sa mergem la spital în alte orașe !In afara de București ,după mine Muntenia și Oltenia sunt praf !Cel puțin Piteștiul….E vârful mafiei !La Sibiu,Cluj,Brașov,Oradea ori Tg Mureș e altceva…Și mai zic prostii ăștia de patrioti de carton că suntem o țară!Nu dragilor,acolo e alta….A oamenilor cu constiinta !

  7. Inca se calculeaza si se aranjeaza/planifica spaga.

    Pacat de kovesi ca a plecat de la dna….

  8. Trebuie întrebată curtea constituțională!

  9. au fost multe gropi facute, pentru a ii depune pe cei decedati care nu au putu fi tratati, nic macar in spitalele actuale

  10. Corect, în plus sărakii nici nu mai produc după 65. Suntem conduși de niște nenorociți, trăzni-i-ar Dumnezeu!

  11. doar nu sunt nebuni sa sape gropi,banii nu se ingroapa. banii trebuie sa stea in buzunarul politicienilor,tipul Ciolacu care are buzunarele cam mici si ii cad pe jos.

  12. Se sxhimba prea des guvernele si fiecare vrea sa-si traga parandaratul,e greu?

  13. Așa o fi Corina, dar nicăieri în lume nu sunt atâția incompetenți, ticăloși și corupți pe metru pătrat din guvern, parlament sau justiție, ca la noi.

  14. Pai avem mega programul Anghel Saligny,ce ne mai trebuie si alte programe.Astea sunt cu bani straini si cu Codrute-n coada.
    Mai bine turle de biserici decat spitale,fiindca acolo se vorbeste despre voturi,nu in spitale.
    Iata ,ce indicator mare al neputintei ne arata in fata Corina!E creata de tot treaba!
    Traim,vedem si nu ne vine sa credem.Lumea ne roaga cu bani si noi intoarcem capu’,ca pisica satula.Cred ca nici Catarul , nu i-ar refuza.

  15. Daca ar raspunde si politicienii pentru actiunile sau inactiunile lor, Romania era in alta liga iar cetatenii ei erau aproape de cei occidentali.

  16. Ma gandesc ca muncitorii vor sa munceasca, numai ca cineva nu vrea sa le dea de lucru.
    Mai rau este ca cine trebuie sa le dea de lucru nu vrea/nu poate/nu trebuie sa faca asta.
    De ce nu importam manageri/ministri/specialisti in cazul asta, ai curaj sa mergi cu anvelope Tigar, sau orice, sa zicem, cu 300km/h, pentru senzatii mortale, sau importi Michelin/Bridgestone/Continental pentru a avea certitudinea ca ajungi acasa in viata?

  17. Doamna Cretu e cam ipocrita, avand in vedere ca e familiarizata destul de bine cu ciuma rosie. Asa fac ei investitii in tara asta – doar pe hartie.

  18. Luați cu vârf și îndesat pentru ce ați votat.

  19. Păi nu ne conduc așa zișii social-democrați ? Nu fiți bă nesimțiti. Aveți bunul simț și schimbați numele partidului! Sunteți o rușine pentru social democrație. Un partid social democrat făcea până acum cel puțin un spital regional in fiecare regiune istorică.

  20. inteleg ca problema e la altii, niciodata la uniunea europeana. nu cumva uniunea europeana e cea care trebuie trasa la raspundere pentru ineficienta cheltuirii banilor europeni? asa cum guvernul roman e tras la raspundere pentru ineficienta cheltuirii banilor romanesti?
    situatia e simpla, dar trebuie expusa corect : uniunea europeana are un buget pe care trebuie sa ne zica cum il cheltuie, nu ne intereseaza scuzele, ei fac legile.
    cand guvernul romaniei nu reuseste sa construiasca un spital la Iasi, acceptam sa ne zica ca de vina e consiliul judetean iasi? la fel si aici, de ce sa acceptam scuzele UE ca de vina e statul roman? UE nu a creat mecanismele ca acesti bani sa fie cheltuiti. csf ncsf

  21. Este si multa mafie, dar eu cred ca este in primul rand un calcul economic transpartinic. Contruim 7 spitale regionale pe banii UE, deci nu ne costa mult, super repede, dar apoi intretinerea, salariile personalului, utilitatile, consumabile ? Ca astea trebuie platite de la buget? Ministerul Sanatatii nu are buget sa mentina medicamentele compensate la zi, mereu lipseste ceva, dar asa o cheltuiala? Si apoi cladirile se fac usor, dar de unde personal calificat, medici specialisti dupa exodul curent si mutarea majoritatii celor care au ramas in spitalele private? Eu cred ca la asta se gandesc. Este la fel si la autostrazi. Daca le-am face rapid in 3-5 ani pe toate, de unde bani de intretinere? Mai ales ca se fac asa de prost. Contructorul lucreaza post, bun, dar CNAIR de ce nu face verificari pe parcurs? Cand iti faci o casa nu stai acolo langa constructori sa vezi ce fac, sau angajezi inginer de santier sa verifice lucrarile?