G4Media.ro

Corina Vasile, Executive Director ANIS: România trebuie să decidă urgent unde se…

Sursa foto: Freepik

Corina Vasile, Executive Director ANIS: România trebuie să decidă urgent unde se poziționează în privința AI / Inteligența artificială va fi principalul motor al economiei viitorului

Summitul AI de la Paris a subliniat importanța inteligenței artificiale ca principal motor al economiei viitorului, evidențiind strategiile divergente ale marilor actori globali. În acest context, România trebuie să își definească urgent poziția în acest peisaj tehnologic global, spune, într-un punct de vedere trimis TechRider by G4Media, Corina Vasile, Executive Director al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

Deși are o industrie IT&C puternică, generând 22 de miliarde de euro în 2023 și contribuind cu 14,16% la PIB (*prin efectul contribuțiilor directe, indirecte și induse​), România nu capitalizează pe deplin oportunitățile AI, consideră Vasile. Investițiile în cercetare și dezvoltare sunt de doar 0,46% din PIB, mult sub media UE de 2%, iar nivelul de inovare rămâne scăzut.

Mai mult, 75% din companiile IT au avut inițiative de inovație în ultimii trei ani, dar numai 5,7% au lansat un produs propriu în această perioadă. Totodată, România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește inovația, conform European Innovation Scoreboard​. De asemenea, doar 27% dintre IMM-uri adoptă tehnologii digitale avansate, iar acoperirea 5G este de 32,8%, sub media europeană de 89,3%, explică reprezentanta ANIS.

„Aceste date demonstrează că România nu doar că trebuie să prindă din urmă restul Europei, ci să facă un salt calitativ rapid.” – Corina Vasile.

Pentru a deveni un hub AI european, România trebuie să adopte, potrivit Corinei Vasile, o strategie clară:

Adoptarea unui model european de inovare AI – Alinierea la inițiativele UE, creșterea investițiilor în cercetare la 1% din PIB până în 2027 și stimularea companiilor care dezvoltă proprietate intelectuală.

Consolidarea forței de muncă specializate în AI – Integrarea AI în educație, finanțarea programelor de formare și dezvoltarea unor hub-uri de cercetare-dezvoltare.

Accelerarea digitalizării economiei și administrației – Sprijinirea adopției AI în sectorul privat și public, digitalizarea administrației și crearea unor mecanisme de testare a noilor soluții AI.

Summitul AI de la Paris a demonstrat că investițiile în AI sunt esențiale pentru viitorul economic al României, a mai spus Vasile. Fără o strategie clară și investiții inteligente, țara riscă să rămână dependentă de soluțiile dezvoltate de alte state. România poate deveni un jucător regional important în AI, dar acest lucru necesită decizii ferme și acțiuni concrete, potrivit reprezentantei ANIS.

Context

Statele Unite accelerează în domeniul AI printr-un ecosistem privat robust, susținut de dereglementare și investiții guvernamentale masive. Un exemplu notabil este proiectul Stargate, un joint venture de până la 500 de miliarde de dolari, destinat infrastructurii AI. Pe de altă parte, Uniunea Europeană adoptă o abordare precaută, promovând un AI sigur, etic și aplicat în industrii esențiale. Ursula von der Leyen a anunțat investiții de 200 de miliarde de euro în AI Factories și AI Gigafactories, menite să asigure acces la infrastructură pentru cercetători și companii.

Citește și: De ce AI-ul se află în spatele noilor tendințe imperialiste globale. Ce au în comun Canada, Groenlanda și Ucraina, de le dorește Donald Trump?

Cu toate acestea, industria europeană își exprimă îngrijorarea cu privire la un cadru normativ excesiv, care ar putea limita inovația și plasa UE într-un dezavantaj competitiv global, mai spune șefa ANIS. Spre deosebire de SUA și China, care adoptă politici mai flexibile, Europa riscă să fie constrânsă de reglementări stricte, inclusiv Codul de Bune Practici privind Inteligența Artificială de Uz General (GPAI Code of Practice).

China, în schimb, se poziționează printr-o strategie de soft power și eficiență, demonstrând progrese notabile în AI cu investiții mai reduse decât cele americane.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.