G4Media.ro

Corn fals de rinocer inventat pentru a ruina piața braconierilor, care pun…

Sursa foto: Pixabay

Corn fals de rinocer inventat pentru a ruina piața braconierilor, care pun în pericol specia

Oamenii de știință au dezvoltat o tehnică pentru fabricarea cornului fals de rinocer, în speranța că vor ruina piața ilegală, care pune în pericol specia. Potrivit BBC, cercetătorii de la Universitatea Oxford și de la Universitatea Fudan din China au găsit o metodă prin care produc ieftin un fals corn de rinocer din păr de cal.

Cererea pentru corn de rinocer este considerată responsabilă de amploarea braconajului și de amenințarea speciei.

Echipa de la Oxford crede că produsul fals va „deruta piața”.

Există și voci sceptice. Asociația „Save the Rhino International” a avertizat că, din greșeală, această invenție ar putea stimula piața pentru cornul de rinocer și a susținut că este mai importantă concentrarea măsurilor pe combaterea braconajului și reducerea cererii.

Cornul rinocerului era considerat afrodisiac în medicina tradițională chineză, care a susținut cererea, în ciuda încercărilor oficiale de a împiedica comerțul.

Acest proiect comun al Marii Britanii și al Chinei este cea mai recentă încercare de a găsi o modalitate de a face un corn artificial suficient de realist pentru a fi convingător, cu scopul de a inunda piața cu falsuri și de a submina interesul financiar al braconierilor și contrabandiștilor.

Au mai existat încercări, însă noul proiect este o versiune credibilă care poate fi produsă ieftin.

Cercetătorii au explicat că rinocerii au cornul format din smocuri de păr lipite de secreții. Iar echipa formată din zoologi de la Oxford și cercetători în domeniul molecular de la Universitatea Fudan din Shanghai au dezvoltat o metodă de comprimare și modelare a părului de cal astfel încât cornul arată și are o textură similară celui natural, chiar și dacă este tăiat.

Dacă falsurile vor putea fi produse ieftin, oamenii de știință spun că ar reduce prețurile și interesul pentru uciderea rinocerilor.

Profesorul Fritz Vollrath, de la Universitatea Oxford, a mai spus că speră ca această tehnică să fie folosită ca „să deruteze piața, să scadă prețurile și astfel să sprijine conservarea rinocerilor”.

Însă John Taylor, director adjunct al „Save the Rhino International”, nu este convins de acest succes. El spune că există riscul ca încercările de „inundare a pieței” să aibă consecința neintenționată a extinderii pieței și a creșterii cererii, ceea ce ar putea stimula și mai mult braconajul pentru cornul real de rinocer. De asemenea, el se întreabă cum ar putea fi introdus în practică cornul fals într-un comerț ilegal pe piața neagră.

„Nu există niciun înlocuitor pentru măsurile anti-braconaj, pe de o parte, și reducerea cererii, pe de altă parte”, spune el.

Sursa foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Ideal ar fi si niste rinoceri falsi, ca-n Ace Ventura … Sa-i execute pe nemernici cum chinuie si ei animalele.