G4Media.ro

Corneliu Porumboiu despre dosarul DIICOT: Prejudiciul invocat de procurori e de 26.555…

Foto: Inquam Photos / Raul Ștef

Corneliu Porumboiu despre dosarul DIICOT: Prejudiciul invocat de procurori e de 26.555 lei, din 2014 / Acuzațiile care mi se aduc nu sunt adevărate

Regizorul Corneliu Porumboiu arată într-un comunicat de presă că prejudiciul invocat de procurorii DIICOT în dosarul de presupusă evaziune fiscală este de doar 26.555 de lei și ar proveni din relația dintre firma sa cu un singur furnizor, derulată în anul 2014.

Porumboiu a spus că ”niciuna dintre acuzațiile care mi se aduc mie sau societății mele nu sunt adevărate iar documentele care atestă netemeinicia acuzațiilor vor fi prezentate în cadrul contestațiilor pe care urmează să le formulez”.

În plus, regizorul arată că ”este regretabil că, deși dosarul penal este format în anul 2016 și privește raporturi contractuale din 2014, niciodată până la punerea mea sub acuzare din data de 18.10.2021 nu mi s-a solicitat vreo lămurire privind raporturile contractuale vizate”.

Regizorul Corneliu Porumboiu și producătorul de film Ada Solomon au fost aduși luni la DIICOT și puși sub acuzare pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Dosarul penal privește circa o sută de persoane și firme, printre care și casele de film Pro Cinema și Castel Film. Procurorii DIICOT susțin că firmele și persoanele implicate ar fi apelat la firme fantomă pentru a-și reduce TVA-ul şi impozitul pe profit.

Spre exemplu, în cazul Adei Solomon ar fi vorba de două facturi considerate false, una de 2000 de lei şi alta de 200 de lei.

  • Comunicatul integral al regizorului Corneliu Porumboiu:

La data de 18.10.2021 am fost audiat de către DIICOT STRUCTRURA CENTRALĂ într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul invocat de DIICOT în sarcina mea și a societății mele este în cuantum total de 26.555 Lei și provine exclusiv din relația comercială dintre societatea mea cu un singur furnizor, derulată în anul 2014. Acuzațiile personale care mi se aduc rezultă din calitatea mea de administrator al societății. Niciuna dintre acuzațiile care mi se aduc mie sau societății mele nu sunt adevărate iar documentele care atestă netemeinicia acuzațiilor vor fi prezentate în cadrul contestațiilor pe care urmează să le formulez. În calitatea mea de scenarist și regizor nu am supravegheat direct raporturile comerciale care fac obiectul dosarului penal iar ca administrator al societății am delegat aceste domenii de activitate unor persoane competente. Am încredere că analizarea documentelor pe care le voi prezenta parchetului va duce la înlăturarea oricărui dubiu privind nevinovăția mea și a societății mele. Este însă regretabil că, deși dosarul penal este format în anul 2016 și privește raporturi contractuale din 2014, niciodată până la punerea mea sub acuzare din data de 18.10.2021 nu mi s-a solicitat vreo lămurire privind raporturile contractuale vizate. Mai mult, deși dosarul vizează peste 100 de persoane și un prejudiciu total de aproape 10 milioane Lei, numele meu este vehiculat în mod disproporționat prin raportare la prejudiciul, și acesta neadevărat, de 26.555 Lei care mi se impută. Am încredere că justiția va remedia cât mai repede această eroare.

Context. Producătorul de film Ada Solomon şi regizorul Corneliu Porumboiu sunt reprezentanţi ai noului val al cinematografiei române, care a câştigat premii naţionale şi internaţionale.

Ada Solomon a produs lungmetrajul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, regizat de Radu Jude. Filmul a câștigat Ursul de Aur în acest an la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Ada Solomon a produs şi „Aferim!”, regizat tot de Radu Jude. Filmul a câştigat premiul Gopo în 2016.

Regizorul Corneliu Porumboiu a câştigat mai multe premii naţionale şi internaţionale, cum ar fi premiul „Camera d’Or” pentru primul său lungmetraj „A fost sau n-a fost?” (2005), premiul Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Cannes în secțiunea „Un Certain Regard” pentru ” Polițist, adjectiv”, al doilea film scris și regizat de Corneliu Porumboiu (2009).

Foto: Inquam Photos / Raul Ștef

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. A furat dar a facut si filme pentru progresisti

    • De când se dă sentința de vinovăție altundeva decât în sala de judecată?
      Dacă se dovedește că de fapt nu a furat nimic?

      Sau poate de fapt Sfânta Treime e de fapt Sfânta Pătrime: Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul, Sfântul Duh și George Atoateștiutorul?

    • Populaţia trebuie să fugă de cultură şi de biserică, deoarece acolo e Corupţia!
      Iar Incompetenţa e la profesori, nu la parlamentarii care nu înţelegeau azi ce vorbesc useriştii.

    • @Un judecător nu asta era justiția în viziunea progresistului de rând, dacă ești cercetat înseamnă că ești PENAL?

    • @usl-isti draknea, udrea, MARELE ALB VS porumboiu

  2. mda 26000 lei sau 5000 euro? Cu asta se ocupa DIICOT? Credeam ca sunt dosare mai grele sau sunt prea grele si vor sa faca incalzirea? De curiozitatea cam care este salariul unui peocuror, stie cineva sau este la secret. Beneficiaza si astia de pensie speciala?

    • DA, SE FACE CA LUCREAZA.
      MAI PRINDE CATE UN AMETIT CU DOUA-TREI FIRE DE CANEPA.
      CICA SUNT ANTI-MAFIA ! 🙂 🙂 🙂

    • Da, cazul asta cam pute.

      Procurorii vorbesc de un prejudiciu de aproximativ 5000 de euro produs in 2014, ceea ce pare mai degraba o chestie minoara de competenta ANAF-ului. Asta e caz de DIICOT??? Si mai tare, in cazul producatoarei cica sunt doua facturi cu probleme in valoare totala de 2200 de lei!!! Crima organizata, frate! Pe cine au suparat astia doi?

      Zilele astea am aflat ca doi inclulpati in dosarul Tandarei doar ce au cerut statului despagubiri de 1,5 milioane de lei. Si au si sanse sa primeasca banii. Pentru cei care nu stiu, e vorba de banda violente din Tandarei care faceau trafic de minori. Absolut toti au scapat, pentru ca procurorii DIICOT nu au reusit sa finalizeze procesul in timp util si faptele s-au prescris, dupa ani si ani de amanari.

      Ca o obesrvatie, a existat si o parte din banda in Anglia, judecata acolo. In mai putin de doi ani, absolut toti erau in puscarie.

  3. Pai probabil 2 prejudicii lunar este salariul.

  4. Cine face ‘ad hominem-uri’ flagrante nu prea judeca(Atentie, acesta este un ad hominem!) … Fereasca-te sfantul de ‘judecatori d’astia …

  5. cum bre nu s-a prescris? pina si la americani au 7 ani in care sa zica ceva.

  6. „Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 9.970.344 lei.”
    asa scrie la Bursa.
    poate imi explica si mie cineva ce se intampla.

  7. din istoria postdecembrista a infractorilor romani doar unul singur a recunoscut ca a fost vinovat : gica popescu El a declarat sincer ca-i pare rau ca s-a luat dupa sfaturile becalilor si ca-si merita pedeapsa In rest toti se declara nevinovati ba mai mult victime ori politice ori a statului paralel ori…In cazul asta nu vad de ce dna ar face acuzatii masluite Ceva , ceva este

  8. Si grija lui stelian ion era sa desființeze SIIJ.
    In loc sa faca reforma si ordine in justitie si in zecile de mii de acte normative.
    Iar incompetentul asta e propus din nou ministru al justiției.

    • @larry stelian trebuia sa faca numiri pentru sefii diicot, dna, general , fix inainte sa fie demis
      iar numele erau nume cu rezultate, nu marca MARELE FICUS – HOSU-10-AUGUST-TANDAREI

      sunt 99% convins ca daca nu s-ar fi inchis 10AUGUST, sau dosarul Tandarei nu s-ar fi clasat daca am fi avut un sef gen Horodniceanu

  9. G4 are o lista cu cazurile de la DIICOT care nu se rezolva, tot felul de mafii pentru care Iohannis si Catu au preferat sa faca tot circul din ultimile luni doar sa-si salveze prietenii. Acum se arunca un oscior celor flamanzi de o tara normala.
    Ma intreb cum si cine face ca dosarele mari stau in sertare. Au o sedinta pe luna si unul spune, neee, asta este prietenul ”tovarasului” Catu, sau al matusii nu stiu cui si il lasam in sertar inca zece ani?

    https://www.g4media.ro/analiza-ce-dosare-importante-sunt-la-diicot-unele-nesolutionate-chiar-si-de-7-ani-marii-oameni-de-afaceri-vizati-de-anchetele-interminabile.html

    • Cam da. Cand sustinatorul si apropiatul tau, adica patronul de la Ambient Sibiu, Ioan Ciolan, are dosar la DIICOT, trebuie sa fii nebun sa il lasi pe Stelian Ion sa faca nominalizarea la functia de procuror sef.

      Aici s-a jucat tot meciul. Aici a decis Iohannis sa elimine USR de la guvernare, nu conteaza ce o sa se mai intample dupa aia.