G4Media.ro

Coronavirus: Experiența absurdă a unui român plasat în carantină care a încercat…

Coronavirus: Experiența absurdă a unui român plasat în carantină care a încercat să-și obțină concediul medical

Un român din Galați, plasat în carantină la domiciliu timp de 14 zile, a relatat pe Facebook experiența rezultată din încercarea de a obține de la autoritățile statului concediul medical necesar.

Marius Gabriel Lungeanu a intrat în carantină după o vizită în Italia, dar procedurile birocratice ale statului l-au împiedicat să-și obțină, în primă fază, concediul medical. Ulterior, gălățeanul a revenit cu o nouă postare pe Facebook în care a anunțat că, în cele din urmă, a rezolvat problema actului medical necesar.

Postarea integrală a lui Lungeanu:

Prima zi de carantina
Partea buna e ca inca am o relatie superba cu sotia, nu am ajuns la certuri iar in casa am ajuns sa stergem si becurile de praf.
Dupa zeci de stiri vazute, care mai de care mai pompoase si exagerate, dupa masurile luate in Italia, asteptarile mele atinsesera cote de neimaginat. Aveam asteptari reale, ca cineva avizat sa vina sa ne verifice si sa ateste din punct de vedere medical, ca suntem ok. Aveam asteptari ca serviciile din Romania, sa nu aiba incredere in faptul ca, sunt o persoana matura si constiincioasa si ca stau in carantina. Ma asteptam sa vina sa-mi puna un sigiliu pe usa, gen banda cu “CAUTION CRIME SCENE” dar prea multe filme americane sau abonament “ieftin” Netflix, au dus la un derapaj de realitate.
Ora 9:00 – suna cineva de la DSU: Buna ziua! Cum va simtiti? Aveti temperatura? Tusiti? Intrebari standard, rapide, ca atunci cand iti faci medicina muncii. Inaltime, greutate, boli in familie? J
Ca tot venisem din Italia, am zis sa nu luam doar ce e rau de acolo (*COVID-19) si am iesit frumos in balcon sa luam “colazione”.
Nu terminam bine, ca incep sa sune telefoanele. Pana la aceasta ora 121 convorbiri avute. Ce mi-a placut cel mai mult, ca si numitor comun, mai toate convorbirile au inceput cu intrebarea, “Dar ati iesit din casa?” – oameni buni nu am sa imbolnavesc pe nimeni, desi dorul de propriul copil a atins limite neimaginabile.
Ora 16:00 – discutie cu HR – SUBIECT – concediu medical necesar pana la sfarsitul lunii. Sincer, in toata isteria creata, a fost ultimul subiect la care ma gandisem.
Pun mana pe telefon si imi sun medicul de familie. Discutie simpla si total surprinzatoare de ambele parti.
– Buna ziua! Sunt Marius Lungeanu si va deranjez in legatura cu concediul medical. Cum procedez? – fiind 100% convins de catre DSP, care cu o zi inainte, care imi ceruse toate datele ca vor lua legatura cu doctorul de familie pentru a ii explica situatia in care ma aflu si sa afle la randul lor mai multe detalii despre istoricul meu medical.
– Buna ziua Marius, pentru ce ai nevoie de concediu medical? Imi raspunde doctorul, intrebare urmata cu cateva secunde de pauza din partea mea. M-am uitat la telefon sa ma asigur ca am sunat pe cine trebuie.
In fine… ii explic de la zero toata situatia mea si modul in care am ajuns in carantina, dupa care ma pune si dumnealui in tema cu procedura “romaneasca” de a obtine un concediu medical.
– Acesta nu se da retroactiv
– Are nevoie de cardul meu de sanatate (care se afla la mine, in carantina)
– Adeverinta de salariat
– Etc…
Pentru ca nu primise nici o informare, inchei conversatia si sun la DSP.
Doamna de la DSP, foarte amabila dar complet neinformata cu privire la subiectul meu, ma roaga sa astept in telefon pentru a verifica ultimele adrese primite de la minister.
Imi spune: “Uite, am gasit o adresa primita acum cateva minute, am sa o citesc cu voce tare pentru a o auzi si dvs.” In pasi scurti, aceasta spunea ca pentru persoanele in carantina se se emite o adeverinta sau concediu medical, cu o perioada standard de 14 zile, care se va stampila la sfarsitul carantinei.
Spun perfect si nu apuc sa ma bucur, ca aceasta ma roaga sa informez si doctorul de familie.
Sun medicul de familie, ii explic, iar acesta imi explica faptul ca pentru CM, tot are nevoie de cardul meu de sanatate si ca nu imi poate oferi CM pentru luna in curs. E nevoie de modificare in sistemul informatic.
Sun departamentul de resurse umane, explic situatia, imi explica la randul lor ca nu ma pot ponta cu CM daca nu am macar ceva la mana, ca intradevar sunt carantinat. Moment in care realizez, ca de fapt, eu nu am o dovada clara ca o institutie a statului, m-a izolat in propriul apartament. Asa ca mi-am facut un selfie cu masca la gura si le-am trimis-o pe WhatsApp.
CONCLUZIA e ca desi in ultima luna, am platit CAS 5097 ron si CASS 2039 ron, institutiile si statul roman au ajuns sa faca din mine veriga lipsa in comunicarea dintre ele. RUSINE
Nu vreau sa ma gandesc daca eram bolnav si nu puteam da aceste telefoane, nu vreau sa ma gandesc daca intradevar apare un focar de COVID-19 la Galati ce se poate intampla cu noi, mai ales ca dupa ultima experienta cu Spitalul Judetean Galati, am reusit sa plec de la terapie intensiva cu “CLOSTRIDIUM DIFFICILE”.

Multa sanatate si aveti grija de sistemul imunitar. Prima zi am trecut-o cu BRIO, mai urmeaza 13 (sper nu cu ghinion).

Foto: Marius Gabriel Lungeanu / Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Statul român e inutil şi hoţ.

  2. “CAS 5097” suma mai mare, pentru început este vorba despre contribuția la asigurările sociale=pensie, n-are treaba cu sistemul de sănătate (public, privat) și finanțarea sau nu a acestuia. sa nu amestecam lucrurile

    • Si totusi asta nu iarta incompetenta crasa a institutiilor statului la care se adauga balaurul din povesti numit birocratie!

    • Interesant cit de critici, dar in mod gratuit si fara pic de empatie fata de cel de linga noi, pot fi unii dintre noi! Daca ati fi cititit cu atentie ati fi vazut ca domnul in cauza nu a amestecat nicidecum lucrurile, ca e foarte avizat si coerent si ca a specificat clar ca plateste CASS 2039 lei, lunar. Si, da, nu a amestecat lucrurile: plateste si CAS si CASS!!! … Sa nu pierd ocazia: ii urez domnului Marius multa sanatate si, mai ales, sa aiba nervii tari! Si cu carantina, si cu birocratia, si cu incompetenta functionarilor!

    • Esti contabila, asa-i?
      Genul care stie toate chichitele, dar nu pricepe nimic pe ansamblu?

    • informația privind contribuția la pensie, in acest caz este irelevanta. ca și când n-ar spune ca soția e blonda, tine cu barcelona la fotbal și are mașina coreană. Este vorba de doua ministere diferite și distincte, munca și sănătatea.

    • “provest
      26.2.2020 la ora 10:23 am
      Esti contabila, asa-i?“ Nu pot sa fiu contabila…… ma cheamă stefan. in cel mai rau caz is contabil………

  3. Partea buna e ca fata in fata cu birocratia romaneasca si virusul isi ia campii!

  4. e foarte toxic ce se întâmpla pe aici pe la comentarii. nu cred ca mai postez

    • Da, iesi in * mea ca iei Corona, omu se „lauda” ca da un sac de bani la un sistem infect, care-i problema ta? Eu sunt in Anglia dau 0 si primesc calitate. Despre asta e vorba, totul e on-line, oameni competenti nu bagati pe pile „Alina acu’ apas F12?”

  5. Situatia reprezinta un episod clasic de absurditate pe care o intalnesti la cele mai multe institutii din Romania si de care lumea s-a saturat si si-a luat campii in alte tari.

    De evitat orice carantina care are de-a face cu spitalul Judetean Galati. Cunosc mai multe persoane (una care chiar a decedat) care au luat Clostridium din Spitalul Judetean Galati – un abator pentru oameni. Analizele au fost musamalizate ca sa ii poata trimite acasa dupa o perioada, desi ei nu erau vindecati. Persoana care a decedat a mers la alt spital si i s-a spus ca Clostridium este activ si ca nu trebuia sa i se dea drumul….dar cum era un varstnic nu ii pasa nimanui!

  6. Ca de obicei, ne place sa ne plangem si sa aruncam vina tot timpul pe autoritatile statului. Deci baiatul asta isi imagina ca DSP ii suna medicul de familie. Si acel medic, surpriza, da si informatii despre istoricul medical. Pai de ce nu si-a sunat el medicul de familie care era primul telefon pe care trebuia sa il dea? Iar al doilea la serviciu. Deci autoritatile sunt de vina. Dar aia de la serviciu care „nu pot ponta” pt ca „nu au ceva la mana” nu sunt cumva mai retardati decat autoritatile?

  7. Excelentă relatare! Așa da experiență în haosul instituțiilor de stat!
    Ești puternic și chiar…curajos!
    Felicitări coronovirus-atule! Să te vindeci repede!!! Să scrii tot ce ți se întâmplă!