G4Media.ro

Coronavirus: Fizioterapeuții cer să nu fie detașați în alte spitale decât cele…

Coronavirus: Fizioterapeuții cer să nu fie detașați în alte spitale decât cele în care sunt angajați și să nu mai fie folosiți la triajul pacienților

Colegiul Fizioterapeuților din România cere guvernului să nu pună în aplicare prevederile unui ordin care permite detașarea sau delegarea personalului medical pe perioada stării de urgență.

Colegiul ”recomandă menținerea fizioterapeuților pe funcțiile pe care le ocupă în prezent (…), în scopul evaluării, planificării și implementării programelor de recuperare care îmbunătățesc sau restabilesc funcțiile motorii umane, măresc capacitatea de mișcare, calmează durerile și tratează ori previn problemele fizice asociate inclusiv cu boli/afecțiuni respiratorii”, potrivit unui scrisori deschise remise redacției.

Fizioterapeuții se referă la Ordinul comandantului acțiunii, Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 74534 din 28 martie 2020 privind stabilirea modului de detașare/delegare a personalului medical și auxiliar pe perioada stării de urgență.

Conducerea colegiului susține că fizioterapeuții sunt trimiși acum să facă triajul pacienților care vin să se interneze în spitale și susține că aceștia ”ar putea obține rezultate mai eficiente și cu impact mai rapid prin desfășurarea activității de fizioterapie specifice și nu prin redistribuirea/ detașarea/ delegarea acestora la triaj, așa cum se întâmplă deja în multe spitale din țară”.

”Conform informațiilor primite de la membrii Colegiului, în numeroase spitale din țară fizioterapeuții sunt deja redistribuiți în funcție de necesitățile celorlalte secții din cadrul unităților spitalicești implicate în acordarea serviciilor medicale generate de epidemia cu SARS-COV-2, în special la triaj”, se arată în scrisoarea deschisă.

În plus, fizioterapeuții cer managerilor de spitale să le pună la dispoziție angajaților echipamentele de protecție necesare pentru a preveni infectarea cu coronavirus: ”Deși pe durata stării de urgență unele drepturi fundamentale cum ar fi dreptul la liberă circulație (art. 25 Constituție) sunt restricționate, limitarea sau suprimarea unor drepturi esențiale precum dreptul la viață sau la sănătate este interzisă prin lege”.

Foto: Fizioterapeut (Wikipedia)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Si ce faceti voi cei din statiunile balneare? Medici, asistente stati degeaba ., luati bani degeaba , statiunile fiind goale.Mai bine dati o mana de ajutor celor care au nevoie.

    • medicii si asistentele sunt specializati pe diverse ramuri.
      de exemplu , cei cinci infectati de la matei bals sunt infectionisti, si totusi s-au infectat.
      nu toate specialitatile stiu sa faca de toate.
      O problema la costumele de protectie este dezbracarea, o manevra gresita si duce la infectarea ta.
      Cum sa avem pretentia la cadrele medicale care lucreaza la balneo, sa stie lucruri pe care le inveti in 2-4 ani?
      Nu toata lumea stie sa faca orice.
      Cum poti pune un psihiatru sa lucreze la infectioase?
      Pana acum am vazut ca nu sunt protocoale/proceduri de lucru cu COVID-19.

  2. Nu avem cu cine. Medicii au plecat. De ce ar fi ramas, printre relicvele politice de la stat?