Coronavirus și anticipate. Vor putea Klaus Iohannis și PNL să le gestioneze pe amândouă deodată?
Cu nominalizarea lui Florin Cîțu pentru funcția de premier, președintele Klaus Iohannis mai face un pas hotărât către anticipate, deși situația în țară se complică teribil odată cu apariția primului caz de coronavirus confirmat la Gorj. Liberalii au decis să meargă mai departe cu planul lor de a organiza cu orice preț parlamentarele în paralel cu alegerile locale pentru a da stisfacție ambiției prezidențiale.
Klaus Iohannis l-a nominalizat, miercuri seară, pe ministrul de finanțe la funcția de premier deoarece are cele mai mari șanse să pice în Parlament. Dacă pică, nu e clar dacă șeful statului o va socoti drept o primă tentativă eșuată de a forma un guvern sau a doua.
Când a fost întrebat cum se contabilizează episodul Orban, n-a clarificat-o. Liderul PNL n-a parcurs până la capăt procedura parlamentară, n-a mai ajuns la vot din cauza deciziei CCR, dar nu există precedent pentru a stabili cum citim această primă nominalizare eșuată.
Cu această necunoscută în ecuație, nu putem ști cu precizie dacă se va ajunge la a treia nominalizare în caz că Florin Cîțu nu reușește să strângă o majoritate în Parlament. O dilemă nu foarte grea pentru PSD, care va face tot posibilul ca propunerea președintelui Iohannis să pice în Parlament.
Nu doar Klaus Iohannis își dorește un nou Parlament, ci și Marcel Ciolacu speră ca, după ce va fi ales sâmbătă președinte plin la PSD, să-și pună cât mai repede oamenii lui în funcții-cheie, să facă listele parlamentare, să împartă sinecuri și să-și crească propria armată de fideli.
Marea întrebare este ce vor spune alegătorii tot mai panicați și îngroziți de spectrul unei epidemii de coronavirus în România? Deja primul caz a apărut. Cum vor reacționa când vor vedea că PNL și Klaus Iohannis își văd mai departe de jocurile lor politice? PSD și televiziunile de casă au amplificat isteria la cer încă înainte de apariția primului caz de coronavirus. Ușor de imaginat ce vom vedea de acum încolo.
Cum vor crede apoi liberalii și șeful statului că vor ieși cu bine dintr-o situație atât de complicată? Știm cu toții că trăim într-o țară nefuncțională, cu infrastructura medicală vraiște, cu o capacitate administrativă slabă și cu cetățenii mai expuși la manipulări mediatice decât în altă parte, dat fiind controlul cvasi-total al mogulilor asupra televiziunilor.
O minimă inteligență anticipativă ne spune că situația va evolua din rău în mai rău, nu doar în România, ci și în Europa unde coronavirusul se extinde rapid, rata de infecție fiind deja mai mare în afara Chinei decât în interiorul ei.
În mod previzibil, sentimentul de panică și insecuritate se va amplifica, într-un peisaj dominat de televiziuni care vor exploata la maxim pericolul reprezentat de coronavirus, în bună înțelegere cu PSD, pentru a pune presiune maximă pe actuala putere.
Prin urmare, de ce s-ar încăpățâna șeful statului să facă, totuși anticipate într-un peisaj atât de ostil, fără prea mulți aliați în media și cu o societate îngrozită de spectrul unei epidemii? De ce ar risca președintele Iohannis și liberalii sinuciderea politică? Ce-l împiedică să renunțe la planul ințial, dat peste cap de cel puțin două lebede negre: coronavirusul și decizia CCR?
Dacă numărul infecțiilor se înmulțește și apar primele victime, dacă se va instala haosul administrativ ușor previzibil într-o țară ca România, nu-i văd deloc bine pe liberali și pe Klaus Iohannis. PSD și televiziunile de casă îi vor acuza, în mod previzibil, că-și pun în pericol cetățenii prelungind criza politică.
Curând, alegătorii le vor reproșa că în loc să instaleze rapid un guvern care să gestioneze responsabil treburile țării în vremuri dificile, în loc să arate mai multă grijă pentru oamenii de rând, își văd în mod egoist de propriile interese politice, jucându-se de-a anticipatele, dar și cu sănătatea cetățenilor. Sunt la un pas să ajungă în acest punct.
În numai câteva luni de la instalarea la putere, valul de entuziasm s-a spart. Liberalii sunt azi în defensivă și au de gestionat două crize mari: una politică, cealaltă socială. PSD a ieșit din corzi și atacă, iar liberalii se apără, de unde până acum câteva luni situația stătea exact pe dos.
Forțând anticipate în plină isterie generată de coronavirus și exploatată cu cinism de adversarii lor, liberalii și Klaus Iohannis se joacă cu focul. În orice moment riscă să se ardă.
Există însă un motiv cât se poate de serios care ar putea explica de ce se comportă azi ușor irațional. Dacă nu reușesc să declanșeze alegeri înainte de termen, în luna septembrie vor trebui să-și asume amânarea majorării pensiilor cu 40%, cadoul otrăvit lăsat moștenire de PSD.
Dacă amână majorarea pensiilor sau diminuează creșterea lor în plină campanie electorală pentru a nu arunca deficitul în aer, riscă să piardă masiv procente cu două-trei luni înainte de alegerile parlamentare.
PSD va avea o singură temă de campanie: liberalii și Iohannis au tăiat pensiile. Acuzația s-a dovedit deja devastatoare pentru fostul președinte Traian Băsescu și fostul său partid, dispărut între timp de pe scena politică după tăierile de salarii din mai 2010.
În concluzie, Klaus Iohannis și liberalii au de ales: anticipate cu toate complicațiile apărute din cauza coronavirusului sau moarte sigură la toamnă. Sigur, mai există și a treia cale, un guvern de tehnocrați, cu USR și PLUS prin el, dar am mai văzut filmul ăsta cu PSD în opoziție în 2016 și s-a terminat prost pentru toată lumea.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
92 comentarii