G4Media.ro

Coronavirusul a fost găsit pe particulele fine din aer, într-o cercetare în…

Sursa Foto: Pexels

Coronavirusul a fost găsit pe particulele fine din aer, într-o cercetare în provincia italiană Bergamo. Descoperirea ar putea ajuta la detectarea pe viitor a reapariției virusului într-o regiune

Noul coronavirus a fost găsit pe particulele fine din aer, arată rezultatele unei cercetări realizate de Societatea italiană pentru medicina mediului (Sima) în provincia Bergamo. Deocamdată nu este clar dacă prezența virusului în atmosferă poate fi o sursă de infectare a oamenilor, însă ar fi un indicator util pentru a detecta pe viitor reapariția acestuia într-o regiune, potrivit cercetătorilor care au realizat studiul, citați de Corriere della Sera.

„Această primă dovadă deschide posibilitatea testării prezenței virusului pe particulele atmosferice din orașele noastre în lunile următoare, ca indicator pentru a detecta din reapariția coronavirusului și a lua măsuri preventive adecvate înainte de a se declanșa o nouă epidemie”, anticipează profesorul Alessandro Miani, președintele Sima.

„Primele dovezi referitoare la prezența coronavirusului pe particule provin din analizele efectuate pe 34 de probe PM10 în aerul ambiant al siturilor industriale din provincia Bergamo, colectate cu două probe de aer diferite pentru o perioadă de 3 săptămâni, din 21 februarie până la 13 martie”, explică Leonardo Setti, coordonatorul grupului de cercetare științifică împreună cu Gianluigi De Gennaro și Miani.

Probele au fost analizate de Universitatea din Trieste în colaborare cu laboratoarele spitalului Giuliano Isontina, care au verificat prezența virusului în cel puțin 8 din cele 22 de zile examinate.

Cercetătorii care au participat la acest studiu consideră că acesta demonstrează în mod rezonabil prezența ARN viral al SARS-CoV-2 pe particulele atmosferice. De asemenea, aceștia spun că, în condiții de stabilitate atmosferică și concentrații mari de PM, micro-picăturile infectate conținând coronavirus se pot stabiliza pe particule, creând grupuri și crescând persistența virusului în atmosferă, așa cum a fost deja lansată această ipoteză pe baza unor cercetări internaționale recente.

Detectarea virusului pe praf ar putea fi, de asemenea, un bun indicator pentru a verifica răspândirea acestuia în spații închise, cum ar fi spitale, birouri și locuri publice.

„Dovada că ARN-ul SARS-CoV-2 poate fi prezent pe particule în aerul înconjurător nu atestă încă, cu certitudine, că există o a treia cale de infecție”, a spus Gianluigi De Gennaro.

Sursa Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. De spus s-a spus cam tot ce era de spus. De aratat s-a aratat cam tot la fel.

    Asa e viata. Cu bune si rele.

    Asteptam decizia Instantei.

  2. Adica , banii sau omul ?

  3. I-auzi domnule! În particule fine de praf! Gen pulberi nucleare? Particule solare? Particula lui GOD? Mai spuneau unii pe la noi ca e de la poluare. Si de ce nu plouă? Dar medicul ăla de zice că nu insuficiența pulmonară ucide, ci coagularea sângelui! Bang ştire! Li se coagulează singur sângele ăla? Ce aberații! Deci e clară treaba! Ne-ați dat cu prafuri în aer, chimicale, reziduuri toxice. Ăsta nu e virus! Mai bine ne spuneți de unde este si ce au dat în atmosferă.

  4. Now it’s clear. We are fucked.

  5. Faptul că rezistă în aer era știut de mai mult de 1 luna. Nu se știe în ce condiții atmosferice rezista însă.

  6. Ce sunt alea „particule de aer”? Aerul nu mai e gaz? E solid?

  7. E clar! Ni-l parasuteaza din avion/drona

  8. Asta înseamnă ca a fost dat din aer, ori a fost plantat prin diferite țări si purtat de oameni si de vânt. Ce explicații să mai gasim? Ori ne-au dat unii o bombă biologică sau chimică.