Coronavirusul în lume. Organizația Mondială a Sănătății: evoluții pozitive în mai multe țări, dar situația rămâne gravă
Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății: „Când va trece primul val, este esențial să ne pregătim pentru al doilea sau al treilea”. 21 din 44 de țări europene au început să relaxeze măsurile restrictive. Pentru prima dată din februarie, în Coreea de Sud nu există cazuri noi. Peste 3,2 milioane de cazuri la nivel global.
„Spania, urmată de Italia, Regatul Unit, Germania și Franța continuă să aibă cel mai mare număr de cazuri” de Covid 19, dar graţie măsurilor de distanţare fizică și socială introduse în urmă cu câteva săptămâni, observăm acum un platou sau o reducere a numărului de cazuri noi”, declară Hans Kluge, director regional OMS pentru Europa, care adaugă că „trebuie să monitorizăm îndeaproape această evoluție pozitivă”. În timpul pandemiei „am văzut rapiditatea cu care pot fi devastate chiar și cele mai bune sisteme sanitare. Sănătatea trebuie să se afle în vârful agendei politice. Fără sănătate nu există economie și nu există siguranță. Aceasta este o lecție care nu trebuie uitată”, a adăugat Kluge, care a invitat toate țările” să fie unite „. Situația epidemiei Covid 19 în Europa rămâne gravă și „inegală”.
Kluge: „Suntem pregătiţi pentru al doilea și al treilea val”
Când va trece primul val de coronavirus, „este esenţial să ne pregătim pentru al doilea, sau al treilea, în special dacă încă nu există vaccin disponibil”, a spus Kluge.
„Trebuie să fim pregătiți”, a reiterat el, subliniind că de acum încolo, sănătatea publică „trebuie să aibă o importanță mai mare în societate. Trebuie să avem un sistem sanitar public puternică”.
21 din 44 de țări europene reduc restricțiile
Dintre cele 44 de țări din regiunea europeană care au implementat restricții, 21 au început să relaxeze măsurile, iar alte 11 intenționează să facă acest lucru în următoarele zile, a continuat Kluge.
„După cum am spus anterior, acest virus nu iartă, trebuie să rămânem vigilenți, să perseverem și să fim răbdători, gata să intensificăm măsurile cum și când este necesar. Este important ca în perioada de tranziție, sistemele de sănătate să aibă capacitatea de a opera pe o pistă dublă, oferind servicii de sănătate obișnuite și putând răspunde agresiv la virus, atunci când este nevoie”, a mai spus el.
Spania, în ultimele 6 săptămâni s-au verificat mai puţine decese
Numărul de decese cauzate de Covid 19 înregistrat miercuri seară în Spania a scăzut la 268, fiind cel mai mic din ultimile șase săptămâni, a precizat Ministerul Sănătății din țară.
Numărul total de decese este de 24.543, în timp ce numărul cazurilor de persoane depistate pozitive la Covid 19 este 213.435 (în creștere faţă de 212.917 cu o zi înainte).
În Marea Britanie, căpitanul Tom devine colonel la 100 de ani
Tom Moore, veteranul de război britanic care a reuşit în ultimele săptămâni să inspire o strângere de fonduri record (aproximativ 30 de milioane de lire sterline până acum) pentru sistemul sanitar public din Regatul Unit şi-a aniversat împlinirea vârstei de 100 de ani prin promovarea militară ad honorem la gradul de colonel.
Germania, Merkel: „Suntem cu Italia”
„Germania și Europa stau cu putere de partea Italiei”, l-a asigurat cancelarul german, Angela Merkel într-o scrisoare de răspuns pe fondatorul Comunității din Sant’Egidio, Andrea Riccardi, care i-a scris despre efectele sociale și economice grave ale crizei provocate de pandemie.
„În Germania”, scrie Merkel, „am urmărit cu o mare participare evoluțiile situaţiei din Italia din ultimele săptămâni. Suntem conștienți de situația dificilă în care se află țara în prezent”.
„Mai multe spitale germane au primit pacienți italieni, iar guvernul federal a trimis ajutoare medicale”, a reamintit cancelarul”, în același timp, știm că, având în vedere consecințele economice ale pandemiei, va trebui să se facă mai mult, și suntem gata să acționăm în spiritul solidarității europene. Acordul Eurogrupului privind pachetul de măsuri luate la 9 aprilie demonstrează clar acest lucru”, a scris Merkel.
Rusia depășește 100.000 de cazuri
În ultimele 24 de ore, în Rusia, au fost înregistrate 7.099 de cazuri noi (cel mai mare număr de până acum), numărul total al persoanelor infectate cu Covid 19 ajungând la 106.498.
Conform datelor difuzate de Johns Hopkins University, Rusia devine astfel a opta țară cu cel mai mare număr de cazuri oficiale din lume, după Turcia. Numărul total al victimelor este 1.073.
În Brazilia creşte numărul deceselor. Bolsonaro: „Şi ce să fac?”
Aproape 500 de decese în Brazilia în ultimele 24 de ore, aceasta fiind cea mai mare cifră înregistrată până acum într-o singură zi.
„Şi atunci? Îmi pare rău. Ce vreţi să fac?”, a spus președintele Jair Bolsonaro, unul dintre numeroșii președinți ai Americii Latine care au negat în mod repetat gravitatea crizei și nu au făcut prea mult să o limiteze.
Cu peste 5.100 de decese înregistrate și mai mult de 74.000 de cazuri confirmate, Brazilia este unul dintre centrele principale ale pandemiei, iar specialiștii se tem că datele subestimează pe larg întinderea reală a crizei, deoarece Brazilia are una dintre cele mai mici rate de testare din lume.
Trump acuză China
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că China vrea ca el să piardă alegerile din noiembrie. Conform celor declarate într-un interviu exclusiv acordat Reuters, modul în care gigantul asiatic a gestionat criza coronavirusului este o dovadă că Beijingul „va face tot ce îi stă în putere” pentru a-l face să piardă alegerile din 3 noiembrie.
De asemenea, Trump a adăugat că are în vedere diverse opțiuni privind modul în care va reacționa la ceea ce a făcut Beijingul în declanșarea pandemiei: „Pot face multe”, a explicat preşedintele american.
New York: 100 de cadavre stocate în camioane închiriate de serviciile funerare
Poliția din New York a descoperit miercuri 100 de cadavre în interiorul a două camioane care nu erau frigorifice, închiriate de o agenție de pompe funebre din oraș. Alertați de mirosul puternic care provenea din autoutilitare, mai mulţi locuitori au avertizat autoritățile.
Camioanele erau parcate în faţa Andrew T. Cleckley Funeral Home, o firmă de pompe funebre din Flatlands, Brooklyn. În ultimele 30 de zile, locuitorii din zonă au văzut personalul agenției încărcând mai mulţi morți în camioane și, potrivit ABC News, fiecare camion conținea 50 de corpuri.
Proprietarul agenției funerare a explicat că s-a stricat camera frigorifică în care ține în mod normal cadavrele care așteptau să fie înmormântate. Departamentul de Stat al Sănătății a demarat o anchetă. Până în prezent, în New York City s-au înregistrat 18.076 de decese de coronavirus.
Coreea de Sud: pentru prima oară din februarie „zero cazuri”
Pentru prima dată din februarie, Coreea de Sud a raportat „zero cazuri” de infecție cu coronavirus. Potrivit South China Morning Post, anunţul a fost făcut de autorităţile sanitare locale.
Cifra este un succes pentru țara asiatică, care s-a numărat printre cele mai grav afectate de Covid 19 și care, datorită unei campanii agresive și de succes, a fost indicată deseori ca un model.
Autoritățile medicale au anunțat că nu au existat cazuri de răspândire locală a virusului în cadrul alegerilor parlamentare de luna trecută, unde alegătorii s-au prezentat la secţiile de votare cu măşti şi mănuşi.
Beijingul refuză o anchetă internațională
China se opune unei investigații internaționale privind pandemia, considerând-o „politizată în scopul stigmatizării Chinei” și bazată pe „acuzații nefondate” împotriva Beijingului, aşa cum a declarat viceministrul chinez de externe, Le Yucheng, în cadrul unui interviu acordat postului american de radio, NBC.
„Această anchetă arbitrară se bazează pe prezumția de vinovăție”, a adăugat vicepremierul chinez, „iar noi ne opunem cu fermitate”.
În ceea ce privește Institutul de Virusologie din Wuhan, aflat în centrul suspiciunilor și teoriilor cu privire la originea coronavirusului, a adăugat Le, „acesta este deschis comunicării internaționale”.
China redeschide Oraşul Interzis
Închis pentru epidemie din 25 ianuarie, Orașul Interzis din Beijing se va redeschide parțial publicului începând de azi, 1 mai, cu ocazia celor cinci zile de sărbători planificate pentru Ziua Muncii în China. Anunţul a fost dat de muzeul chinez pe site-ul său web.
Misterul numărului cazurilor din Mexic
Ministerul Sănătății din Mexic a raportat 1.047 de cazuri noi confirmate de infecție cu coronavirus și 163 alte decese, ţara înregistrând astfel un total de 17.799 de cazuri și 1.732 de decese în țară.
Cifrele au fost publicate pe site-ul ministerului. Guvernul a spus că numărul real de persoane infectate este cu mult mai mare decât cel al cazurilor confirmate.
Urgenţa Africa
Raportul „Covid 19 în Africa”, întocmit recent de Comisia Economică pentru Africa a Organizației Națiunilor Unite, precum și cele mai recente date privind siguranța alimentară ilustrate de FAO, Programul alimentar mondial și Ocha, confirmă faptul că această pandemie reprezintă cu adevărat o urgență în urgență pentru continentul african ”, a declarat Simone Garroni, directorul general al organizaţiei Acțiuni împotriva Foamei, o organizație umanitară internațională implicată în lupta împotriva foametei și a malnutriției din lume.
Conform documentului Uneca, Covid-19 ar putea provoca moartea a peste 3.300.000 de persoane. În plus, pentru comisia ONU, între 2,3 milioane şi 22,5 milioane de africani ar putea avea nevoie de spitalizare, iar între 500.000 și 4,4 milioane de persoane ar fi nevoite să apeleze la terapie intensivă.
Costul cheltuielilor sanitare efectuate în regim de urgență ar putea ajunge chiar la 44 de miliarde de dolari.
Sursa: La Repubblica / Traducerea Cătălina Păunel
Foto: New York-ul este pustiu din cauza pandemiei de coronavirus / Autor: Dan Jiman
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank