G4Media.ro

Coronavirusul nou a făcut mai multe victime decât SARS

Coronavirusul nou a făcut mai multe victime decât SARS

361 de morţi este bilanţul noului coronavirus, care îl depăşeşte pe cel al Sindromului Acut Respirator Sever (SARS) în China continentală, unde un spital construit în timp record pentru a face faţă fluxului de pacienţi se deschide luni, relatează AFP, preluată de Agerpres.

La zece zile după izolarea Wuhan, metropola gigantică din China aflată la epicentrul virusului care s-a răspândit în 24 de ţări, Comisia Naţională de Sănătate a raportat un bilanţ de 361 de morţi, dintre care 57 de decese duminică. Epidemia a infectat peste 17.000 de oameni în China şi cel puţin 171 în străinătate. Peste 11.000 de cazuri au fost confirmate în provincia Hubei, unde se află Wuhan, notează Reuters.

În China continentală (cu excepţia Hong Kong şi Macao) sunt în prezent confirmate mai multe decese ca urmare a acestui coronavirus decât din cauza epidemiei de SARS, care a ucis 349 de persoane în 2002-2003.

Bilanţul de 57 de morţi într-o singură zi este, de asemenea, cel mai mare de la debutul epidemiei, în decembrie.

Virusul a făcut pentru prima dată un mort în afara Chinei – un bărbat chinez de 44 de ani din Wuhan, care a murit în Filipine, după cum a anunţat duminică dimineaţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În China, seria celor zece zile de sărbătoare cu ocazia Anului Nou chinezesc s-a încheiat duminică, însă ţara continuă să funcţioneze la ralanti, multe companii prelungind automat perioada liberă cu o săptămână sau permiţându-le angajaţilor să lucreze acasă.

În Shanghai, capitala economică a ţării, o clădire de birouri a interzis angajaţilor să acceseze locul lor de muncă, citând un decret municipal care amână reluarea activităţii până la 10 februarie.

La Beijing, unde aproape toţi locuitorii au feţele acoperite cu măşti de protecţie, cartierele de afaceri au rămas în mare parte pustii, iar traficul auto este mult mai rarefiat decât într-un weekend liniştit.

Verificări ale temperaturii corporale sunt efectuate sistematic la intrările în clădirile de birouri sau în locuri publice, cum ar fi parcurile.

Guvernul a acordat trei zile suplimentare de concediu în speranţa că va întârzia revenirea în oraşe a sute de milioane de lucrători care s-au întors în provinciile lor în timpul Anului Nou chinezesc. Însă aceştia au început să revină treptat în marile oraşe ale ţării.

Un spital din China dedicat tratării persoanelor infectate cu un nou coronavirus, construit în doar opt zile în Wuhan, epicentrul epidemiei, va primi pacienţi începând de luni, conform Reuters. Spitalul, Huoshenshan, sau ”muntele zeului focului”, este proiectat cu 1.000 de paturi dedicate pacienţilor cu infecţii confirmate pentru a face faţă penuriei de paturi din oraş în contextul în care virusul se răspândeşte. China construieşte un al doilea spital în Wuhan, dedicat tratării pacienţilor cu coronavirus, cu 1.600 de paturi. Leishenshan, sau ”muntele zeului tunetului”, este programat să fie finalizat la data de 5 februarie.

Oficialii locali au fost criticaţi pentru răspunsul lent la focar, care ar fi debutat într-o piaţă din Wuhan. Cel mai înalt oficial comunist din metropola de 11 milioane de oameni şi-a făcut vineri autocritica la televizor, aminteşte AFP.

Chiar la începutul epidemiei, opt persoane au fost arestate pentru scurt timp de poliţie pentru răspândirea de ”zvonuri false”. Sistemul de justiţie i-a reabilitat săptămâna trecută cu un text care critica poliţia, notează AFP.

Duminică, măsura izolării Wenzhou, un oraş portuar cu peste 9 milioane de locuitori, situat la aproximativ 800 kilometri est de Wuhan, a fost extinsă. O singură persoană din fiecare gospodărie are voie să iasă o dată la două zile la cumpărături.

După zece zile libere de Anul Nou chinezesc, pieţele bursiere, afectate de paralizia din ţară şi perspectivele economice sumbre, s-au redeschis în scădere, cu pierderi de aproape 9%.

În străinătate, ţările G7 vor colabora pentru a oferi un răspuns ”uniform” la epidemie, a anunţat duminică ministrul german al Sănătăţii.

Numeroase ţări şi-au sporit măsurile de protecţie: Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Irak, Israel şi Filipine, în special, au interzis intrarea pe teritoriul lor a străinilor care au vizitat recent China, notează AFP. Mongolia, Rusia şi Nepal şi-au închis graniţa terestră cu China. În acelaşi timp, operaţiunile de repatriere continuă – un al doilea avion francez cu pasageri de treizeci de naţionalităţi diferite din Wuhan a aterizat duminică în sud-estul Franţei, iar o aeronavă care transporta 167 de marocani a aterizat în Maroc.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu inteleg de ce satanistii lor de la usereu, n-au contestat autorizatia de constructie a spitalului nou, pt ca sigur distruge habitatul natural al “liliecilor -batman“, acestia fiind aparent si sursa gripei Heinecken…