Corupția ucide din nou
Alexandra Măceșanu, tânăra răpită în Caracal, violată și foarte probabil ucisă, a murit cu zile. Pe bună dreptate, incompetența, nepăsarea, superficialitatea, aroganța, prostia unor funcționari și polițiști implorați de o copila de 15 ani s-o scape de coșmar au revoltat o țară întreagă.
Însă tot mai multe date indică faptul că pe Gheorghe Dincă, presupusul asasin al Alexandrei, l-a ajutat ca pe toți infractorii mari și mici corupția din sistem, putreziciunea întinsă în administrația locală. Coabitarea polițiștilor din Caracal cu lumea interlopă locală, protejată la rândul ei de justiție și de politicieni sus-puși, explică în bună măsură de ce au acționat din primul moment cu frâna de mână trasă.
Foarte probabil că polițiștii au crezut în prima fază că au de-a face cu un banal trafic de persoane, ceva cât se poate de comun și profitabil în Sicilia României, motiv pentru care au și apelat la lumea interlopă, după cum rezultă din dezvăluirile publicate de Libertatea.ro
Or, dacă aruncăm o privire pe harta clanurilor din Olt realizată de G4Media.ro, înțelegem mai bine de ce polițiștii l-au trimis la plimbare în prima fază pe tatăl Alexandrei și au temporizat intervenția: trebuiau să se lămurească mai întâi dacă nu deranjează vreun clan protejat de mafia politică sau chiar de ei.
În republica borfașilor, în care procurorii au fost vânați la propriu în ultimii doi ani și călcați în picioare de Secția Specială sau de Inspecția Judiciară, în care drepturile infractorilor sunt proslăvite de PSD și ALDE de dimineața până seara, sigur că anchetatorii s-au gândit de două ori înainte să spargă ușa casei lui Dincă.
N-au nicio scuză că n-au aplicat legea, desigur, dar ceva explică totuși frica lor de acțiune. Oricât ne-am învârti în jurul cozii, oricâte explicații am căuta, tot la corupție ajungem în cele din urmă și la efectele ei letale. Într-o țară în care legea este făcută de borfași și într-un județ controlat de clanuri interlope, Alexandra n-a avut nici o șansă.
În județul Olt trebuie investigate, expuse și demantelate complicitățile dintre polițiști și interlopi, politicieni, judecători, procurori și mafiile locale. La fel în restul județelor care tind să se transforme în republici autonome.
Baronul Paul Stănescu, Florin Iordache, avocatul cel mai înverșunat al lui Liviu Dragnea, fostul secretar de stat de la ministerul justiției, Mariana Moț, înrudită și ea cu clanul Bercea Mondial, de aici se trag, din republica autonomă Olt.
Când Dăncilă a declarat război crimei organizate putea la fel de bine să declare război propriului partid, care a făcut totul pentru protejarea și salvarea infractorilor.
Nu mai există nicio fărâmă de umanitate într-un guvern atunci când însuși ministrul educației ajunge să-i reproșeze victimei că s-a urcat în mașina răpitorului, care a luat-o la ocazie, într-un oraș cu transport public deficitar.
Andronescu a fost între timp demisă.
Într-un stat funcțional, cu instituții puternice, respect față de lege și funcționari dedicați, Alexandra avea o bună șansă să fie salvată la timp. Corupții României s-au ocupat să distrugă instituțiile-cheie, să-și subordoneze instituții, nu să facă mecanisme și legi eficiente de luptă împotriva criminalității.
Cazul de la Caracal a devenit între timp un bun motiv de război între instituții (Poliție, DIICOT, Parchetul General, STS, între președintele Iohannis și premierul Dăncilă) și o temă excelentă pentru propaganda ostilă Occidentului care a generat valuri de fake news pentru slăbi și mai mult încrederea în instituțiile democratice.
Tragedia de la Caracal trebuie să ne mobilizeze pe toți, nu să ne descurajeze sau să ne motiveze să abandonăm. Sigur, e mai comod pentru toți și chiar foarte simplu să plecăm cât vedem cu ochii. Țara pare fără viitor.
Dar nu este deloc așa. Trebuie și putem să punem înapoi România pe roate. Avem de reconstruit o țară din temeliile distruse în ultimii ani de corupție, cu toate avatarurile ei: incompetență, aroganță, prostie.
Ea, marea corupție, este cauza celor mai mari tragedii care lovesc periodic România.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
69 comentarii