G4Media.ro

Coșmarul logistic al invaziei lui Putin: armamentul rusesc din Ucraina nu se…

sursa foto: Twitter/ Генеральний штаб ЗСУ

Coșmarul logistic al invaziei lui Putin: armamentul rusesc din Ucraina nu se va mișca nicăieri fără combustibil – analiză The Times

Philips O’Brien, profesor la Universitatea St Andrews din Scoția, face în cotidianul The Times o analiză prin care explică de ce superioritatea covârșitoare în termen de armament a Rusiei devine aproape irelevantă în fața unui eșec logistic de proporții în invazia Ucrainei.  

În vremuri de pace, deseori ne place să poleim potențialul militar al națiunilor, discutând despre capacitățile lor folosind măsurile cele mai grosiere, dar cele mai simple: armele. Se poate vorbi mult despre rachete hipersonice, portavioane, cele mai recente avioane de vânătoare/bombardiere și cele mai grele tancuri cu cele mai mari tunuri.

Ceea ce se discută rar în timp de pace este dacă toate aceste arme fanteziste, scumpe și presupus puternice pot fi furnizate, întreținute și operate eficient pe timp de război. Această muncă plictisitoare, minuțioasă și extrem de tehnică este uneori numită logistică, sora vitregă a studiilor strategice.

În toată perioada premergătoare invaziei Ucrainei de către Rusia, s-a discutat mult despre presupusa forță covârșitoare a Rusiei, de obicei bazată pe numărătoarea de soldați, tancuri, transportare blindate de personal și avioane. Ceea ce aproape nu s-a discutat deloc a fost logistica rusească. Prezumția părea să fie larg răspândită că armamentul rusesc era atât de puternic și armata rusă era atât de mare încât ar fi doar o chestiune de timp până când acestea vor copleși Ucraina.

Cu toate acestea, din punct de vedere logistic, mașina de război rusească nu arăta deloc copleșitoare. Din motive de doctrină, echipament și experiență, Rusia este departe de a fi o superputere logistică. Încă din vremea războiului Uniunii Sovietice în Afganistan, Rusia a dezvoltat un sistem logistic de sus în jos, inflexibil și cu o capacitate demonstrat redusă de inovație.

Mai mult decât atât, în timp ce Rusia are un echipament militar nou și sofisticat, țara nu a investit în mod similar în echipamentul vital necesar pentru a furniza forțelor armate aceste arme. Armata rusă este relativ insuficient echipată cu camioane. În cele din urmă, cu logistica, experiența contează. Deși ne place să descriem armata rusă ca având o experiență formidabilă, ea nu a întreprins nimic asemănător cu invazia Ucrainei de la sfârșitul Războiului Rece și, în multe privințe, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Toate acestea însemnau că Rusia trebuie să poarte un război rapid, altfel sistemul său logistic va fi supus unei presiuni mari. Rușii s-au comportat de la început de parcă ar fi putut ocupa Kiev-ul și alte orașe mari în câteva zile. Păreau să se aștepte ca rezistența să fie eliminată relativ ușor, cu echipamentele lor noi și puternice folosite din 24 februarie.

Ceea ce au întâlnit a fost o forță defensivă ucraineană bine planificată, bine pregătită și motivată, care a distrus strategia inițială a Rusiei în câteva zile. Nu numai că ucrainenii au stopat o serie de atacuri rusești, ci au dat dovadă de o iscusință deosebită în distrugerea camioanelor rusești, în special a camioanelor vitale cu combustibil, fără de care armata rusă nu se poate mișca. Cel mai mare semn al eșecului strategiei inițiale (și al doctrinei logistice) rusești și al succesului strategiei ucrainene de atacare a logisticii ar fi putut fi celebra coloană de vehicule de 64 de kilometri, multe dintre ele camioane de logistică pline cu muniție, care se întindea din Belarus spre Kiev.

Văzută mai întâi ca un exemplu de impuls puternic care viza capitala ucraineană, coloana, odată hărțuită de armata ucraineană, a fost dezvăluită drept ceea ce a fost cu adevărat: un coșmar logistic. Oprită după ce s-a îndreptat direct pe un drum principal, coloana nu a putut să se întoarcă și s-a oprit pur și simplu.

Stă acolo de zile întregi, aproape sigur fără combustibil, cu bateriile de pe majoritatea vehiculelor moarte și cu militarii din ele probabil fără mâncare. Pentru ca această coloană să se miște din nou, va trebui să aibă loc o operațiune logistică complet nouă pentru a-i reaproviziona, iar până acum există puține indicii că acest lucru se întâmplă.

La o scară mai puțin dramatică, acest tip de provocare se întâmplă peste tot cu forțele ruse. Acest lucru poate fi spus cu o oarecare siguranță pentru că s-a întâmplat ceva remarcabil: linia frontului și o mare parte din armata rusă abia s-au mișcat în ultima săptămână.

Se pare că după o săptămână de operațiuni au fost nevoiți să se oprească și să încerce să se reaprovizioneze. Există imagini remarcabile ale deficitului enorm de camioane cu care se confruntă rușii, cu vehicule învechite și neadecvate trimise în zona de luptă.

Cu cât armata rusă rămâne stagnantă mai mult, cu atât ucrainenii, care sunt întăriți semnificativ de un număr fără precedent de proiectile antitanc și antiaeriene NATO (și unele non-NATO), se vor putea pregăti pentru următorul asalt rus. Calea ucraineană către victorie este clară. Țintește fiecare camion rusesc pe care îl vede, în special camioanele cu combustibil. Armata rusă va îngheța pe drum.

Phillips O’Brien este profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Mai are Rusia armată?

    • Zircon??? Băi fanule putinist debil,aia n-au motorina sau sandwiciuri s când dau de soldați adevărați plâng după mămică din Vladivostok. Marea armata roșie a consumat rachete de miliarde sa omoare civili și să distrugă cartiere rezidențiale,iar când intră in lupta directa cad că muștele. Zircon auzi,aia nu știu în ce judet sunt și cat e ceasul de bine ce a organizat strategul „operațiunea militară”. În schimb „operațiunile speciale financiare” ale Vestului i-a cam lăsat pe mujici cu burta goală și nu le mai prea arde de „denazificare”. Sau poate îl denazifica pe Adolf Putin al lor.

  2. Perfect. Poate asa se termina bazaconia asta de razboi si nu mai apuca sa se extinda si mai mult, in ciuda numerosilor exaltati care abia asteapta sa ia arma in mana sa-i extermine pe rusi. Altii, nu ei, ca ei sunt niste delicati.

  3. Ce idioți!
    Daca făceau din timp tranziția verde și treceau pe „electrice” înaintea invaziei nu ar fi avut problemele astea!

    • Putin = stagnare eternă

    • tancuri electrice??? looooool. armata si electricul nu vor fi prieteni multe zeci de ani de acum incolo. nu realizezi ce sustii.

  4. Marea armata roșie prieteni, care în al doilea război mondial avea 1 pușcă la 12 oameni și mergeau în șir indian și luau arma celui care murea în fata. Aceasta mare armata are pretenția sa controleze planeta, hahahhaha. E cum te-ai duce cu o mașină din 1945 pe circuit sa câștigi o cursa de Formula 1.

    • Dacă nu ar fi trimis SUA armament și muniție la ruși să-i ajute,iar fi bătut nemți rău de tot dar au primit ajutoare de la SUA și de la anglia.cum ai zis și tu ,cu o armă la 12 soldați.ce puteau să facă la mașină de război germana.

  5. Kamaz-urile alea sunt de pe vremea cand am facut armata :)) :))

  6. Un articol optimist !

    PS. Chiar e nevoie si de astfel de articole !

  7. … si se prefigureaza cosmarul de imagine a armatei rusiei.
    Dupa ce i-au vazut pe rusi cum au dat cu mucii-n fasole in Ucraina, cred ca se vor imputina cei ce au teama de armata rosie a lui putin. Nu avem motive sa ne indoim ca legendara coruptie din rusia a infestat si armata. Iar unde e coruptie, stim ce se intampla cu competenta.

    • Corect, tot dezastrul logistic al invaziei poate fi pus pe seama coruptiei. Teama de armata rosie poate nu, dar teama de arsenalul nuclear e justificata, asa ca presiunea obligatiei morale pe care o simte vestul de a interveni militar trebuie cantarita cu riscul escaladarii conflictului la unul nuclear. Pana acum s-au mobilizat incredibil cu sanctiunile si impactul e mai mare decat lasa Putin sa se vada.
      Am vazut niste articole de un angajat fsb (whistleblower) care zic ca teama de conflict nuclear e nejustificata chiar si in cazul unei interventii militare a NATO dar nu stiu cat sa il cred.

  8. din „marea” .. putere a ajuns marea putOare…

  9. vin nopti cu -20 grade, armata rosie o sa aiba soarta armetei lui hitler.

    • Ar fi de comă, ei care au învins alte armate datorită frigului tocmai acum sa o ia pe coaja tot datorită frigului.

  10. Mai greu cu războiul în era asta,când toată planeta e cu ochii pe tine. Armata roșie de obicei ii trimitea pe mujici cu izmenele de pe ei iar restul sa le procure de pe drum,din țările „eliberate” printr-o serie de crime,jafuri și violuri.
    ONU ar trebui să intervină cu ajutoare și în cololoana aia de 60 de km că și aia tot refugiați sunt in acest moment. Cu acțiunea asta toată intimidarea pe care o provoca armata rusă planetei întregi s-a evaporat. Noroc cu armele nucleare rămase de la sovietici că în era lui Putin in afara de miliardele celor mai apropiați 10 prieteni nu s-a produs nimic.

  11. Important e că deși micul Hitler zice că totul merge conform planului,partea a doua a planului inițial ,un conflict cu NATO,se amana vreo 10-15 ani când se mai întremează puțin armata roșie. Sau mai știi,poate diliul chiar vrea să șteargă Rusia de la harta înainte să îi țină Kiril slujba de înhumare.

  12. Fără logistică competenta, orice armată ajunge un morman de fiare vechi, vad de ferr pentru rromi. Când a ajuns la putere, Putin și-a numit în funcții de logistică prietenii lui din KGB. Toți generalii și colonii și-au încadrat odraslele pe aceste funcții. Tiparul KGB a fost luat și de alții. Să fi văzut ce repede ajungeau din infanteristi of de logistică. Păcat de cei ce mor acolo și de o parte și de alta. Rușii vor avea pierderi și mai mari, până vor câștiga, dacă vor câștiga.

  13. Oare ce efect vor avea ,imaginile si performanta, de pana acum , din Ucraina, a tehnicii de lupta rusesti asupra exportului armelor din aceasta tara, in viitor ?
    Oare care sunt gandurile de astazi ale maoistilor , turcilor , indienilor , si toti cei care au cumparat tehnica de lupta ruseasca , pana acum, an dupa an , decada dupa decada?
    „Operatiunea”din Ucraina , a dat voalul la o parte. Imparatul nu are Haines.
    Al doilea bocanc care sa cada , este , speram, inalturarea de la putere a lui Vladimir Adolf Putler.

  14. Părerea mea este că până acum a folosit in cea mai mare parte vechiturile, nu ce are mai bun!

  15. Dacă ar mai avea macar 1% milă față de armata rusă, cred că brava armată ucraineană (respectul meu față de ea), ar trebui să se suie pe ei acum cu dronele și Javeline-le, mai mult ca niciodată . Bombardându-i , nu le face decât un bine . Se mai încălzesc și ei nițel ! Și la propriu și la figurat!
    Se pare că aliatul rușilor de la începutul celui de-al doilea război, le-a întors armele ! Asta e…
    Slava Ucraina!

  16. Să monteze șenile la submarinele atomice și să treacă la defilare:)))