G4Media.ro

Coșmarul Nord Stream. Politico: Oare Putin a întrerupt gazele Europei pentru totdeauna?…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Coșmarul Nord Stream. Politico: Oare Putin a întrerupt gazele Europei pentru totdeauna? Analiștii se tem că, după lucrările de „întreținere”, Rusia nu-și va redeschide principala conductă

Liderii UE se așteaptă la o reducere de gaze care ar îngheța toate sectoarele economice ale organizației, date fiind crescândele temeri legate de faptul că principala conductă care aduce gazele rusești în Europa va fi închisă definitiv, scrie publicația Politico.

Luni, scenariul potrivit căruia țările bogate ale Europei vor trebui să-și raționalizeze consumul de energie – trebuind totodată să închidă o serie de sectoare industriale majore – părea să devină tot mai mult realitate, având în vedere că fluxul gazelor naturale spre Europa prin conducta Nord Stream ajunsese la zero.

Blocajul se înscria într-un plan de închidere care ar dura 10 zile, dar analiștii și oficialii se tem că Gazprom, gigantul rusesc care a închis deja sau a redus furnizarea gazelor spre 12 țări din UE, s-ar putea gândi să nu mai pună în funcțiune conducta Nord Stream atunci când lucrările de întreținere se vor încheia.

O asemenea decizie ar cufunda o economie precum cea a Germaniei într-o criză crescândă, oficialii de la Berlin avertizând deja că industriile mari consumatoare de energie ar putea fi silite să-și reducă consumul cufundându-se în ceea ce, duminică, Robert Habeck, vicecancelarul german, a considerat că ar fi „scenariul unui coșmar politic”.

Deocamdată, toate privirile sunt ațintite asupra conductei Nord Stream.

„Ce se întâmplă după lucrările de întreținere? Care va fi situația după aceea? Asta va urmări toată lumea”, a declarat Ed Cox, șeful sectorului de gaze naturale lichefiate (GNL) de la ICIS, o agenție de informații de specialitate.

Unii analiști afirmă că Rusia nu și-ar redeschide conducta și va găsi o scuză ca s-o țină închisă și după expirarea celor 10 zile de întreținere.

Acest scenariu este „destul de probabil”, după cum afirmă Alexander Gabuev, un expert de la Carnegie Endowment for Interational Peace, o instituție din Washington, el susținând că suspendarea totală a livrărilor de gaze spre Europa este o armă-cheie din arsenalul președintelui rus, Vladimir Putin, menită să dezbine Europa în privința Ucrainei până la venirea iernii, când vor fi resimțite cele mai mari efecte ale crizei de gaze. „Evident, gazul e cartea din mâna Kremlinului”, spune Gabuev.

Duminică, ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, și-a exprimat aceleași temeri, afirmând că închiderea totală a livrărilor de gaze rusești către Europa ar fi „cea mai probabilă opțiune”, iar țările „să se pună chiar de-acum pe picior de bătaie”.

Pe data de 20 iulie, oficialii UE de la Bruxelles vor da publicității un plan al pregătirilor de iarnă, care va căuta să asigure statele membre că vor dispune de gaze suficiente ca să treacă iarna. Dar, până acum, detaliile pe tema acestui plan sunt vagi.
„În mod clar, situația este gravă, iar noi trebuie să fim pregătiți adecvat pentru orice eventualitate”, declara, luni, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Printre celelalte opțiuni în discuție se numără ajutoare pentru companiile energetice, intrarea unor centrale energetice sub controlul statului și raționalizarea gazelor în sectorul industrial.

Prăpastia gazelor

Semnalele de alarmă de la Paris și de la Berlin sunt un geamăt slab comparativ cu ritmul ceva mai alert de la Bruxelles, semnalat cu trei luni în urmă, când înalți oficiali anunțau un plan-pivot coordonat, menit să ducă la desprinderea de gazul rusesc, și unul menit ca, în acest an, să reducă cu două treimi dependența.

„Nu e ușor, dar se poate face”, spusese la vremea aceea vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

UE a ratat deja acel înalt obiectiv – până pe 16 iunie, ea importase deja mai mult gaz rusesc decât prevedea bugetul. Asta s-a întâmplat chiar ținându-se cont că Moscova și-a încetat deja livrările către o serie de țări din UE, încetinindu-și-le pe cele destinate altor state.

Deocamdată comercianții europeni din domeniul gazelor își țin răsuflarea atâta timp când la Nord Stream lucrările de întreținere sunt încă în curs.

Luni s-a ivit un scurt moment de panică atunci când ENI, importantă companie energetică din Italia, a anunțat că livrările de la Gazprom au scăzut de la 32 milioane de metri cubi zilnic la 21 de milioane.

Dar reducerea livrărilor era legată de închiderea conductei Nord Stream, nefiind, așa cum s-au temut unii, o reducerea a fluxului din conductele care traversează Ucraina sau din Turkstream, conducta care traversează Bulgaria.

Și totuși, cu un an în urmă, Rusia a acordat compensații pentru reducerea livrărilor în perioada reparațiilor de la Nord Stream, livrând gaze pe alte rute. Anul acesta, nu a procedat așa sau, cel puțin, nu până acum.

Cum invazia sa din Ucraina continuă, Rusia folosește deja energia ca monedă de schimb, ea încercând astfel să fisureze unitatea Occidentului și să elimine sancțiunile impuse Moscovei.

Vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a înaintat posibilitatea sporirii volumului de gaze prin Nord Stream începând din 21 iulie, dar numai în cazul în care Canada ar permite returnarea unei turbine de gaze necesare conductei Nord Stream, care acum se află însă în reparații la Montreal.

Într-un mesaj adresat redacției Politico, Ministerul Resurselor Naturale din Canada, a confirmat că țara va livra către Nord Stream șase turbine, făcând astfel o singură excepție de la sancțiunile deja impuse.
Berlinul și SUA au salutat anunțul, dar Kievul ‚a luat foc’ după ce, în plan privat, încercase să convingă guvernul de la Ottawa să nu returneze piesele.

„Moscova o să considere decizia cu privire la excepția de la sancțiuni drept un semn de slăbiciune”, a declarat, luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Nu există nicio îndoială că Rusia va căuta să reducă fluxul cât mai mult posibil, dacă nu chiar va închide complet fluxul gazelor spre Europa în cel mai nepotrivit moment. La asta trebuie să ne așteptăm acum, asta se încearcă acum”.

Atenție la Nr. 1

Până acum, cel puțin 10 țări din UE și-au lansat primul avertisment anticipat legat de planurile lor de urgență, pe care Bruxelles-ul le ceruse de altfel statelor membre încă din 2017.

Mult dependentă de gazele rusești, Germania este singura țară care a intrat deja într-un al doilea stadiu. Stadiul al treilea ar permite Berlinului să intervină pe piață și să devină coordonatorul fluxului energetic la nivel național, hotărând care vor fi primele sectoare a căror alimentare va fi întreruptă.

În eventualitatea unui asemenea scenariu, politicienii ar putea izola o serie de sectoare neesențiale, precum sectorul auto, urmat și de alte industrii, după care vor urma serviciile sociale și, în cele din urmă, alimentarea locuințelor, după cum afirmă Simone Tagliapietra, specialistă în energie al agenției Breugel.

Luni, Germania și Republica Cehă au promis să se unească și să asigure o cooperare operațională și coordonarea în cazul unei întreruperi totale a livrării gazelor, posibilă în următoarele săptămâni.

Dar mulți se tem de un scenariu de tip ‚fiecare-stat-pentru sine’, potrivit căruia fiecare țară să-și păstreze gazele între propriile frontiere.

Din acest motiv, Comisia Europeană încurajează statele membre să stabilească voluntar niște acorduri de solidaritate transfrontalieră, astfel încât să-și poată împărți gazele în caz de nevoie.

Până acum, numai șase astfel de acorduri au fost stabilite, iar problema e că s-ar putea ca acest demers să nu fie suficient de puternic, afirmă Taagliapietra, pentru că, spune ea, aceste acorduri bilaterale nu dispun și de un mecanism de punere în aplicare.

Sursa: Politico/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. Scenariul in care Rusia nu mai da drumul la NS1 este ideal pentru UE, nu mai ar fi nevoie sa se autoflageleze singura de dragul Ucrainei. Vom putea spune sincer ca „Putin este de vina!”

    • In sfarsit. Sa le taie odata. Ca nici rusul nu va mai incasa purcoiul de bani, plus ca unele zacaminte de gaz la care opresti sau incetinesti exploatarea vor fi degradate partial sau total, productia nu va mai reveni la optim niciodata.
      Un an va fi extrem de greu, anul viitor un pic mai bine, iar dupa vom fi liberi sa ne opunem cu toata forta unui embargo total rusilor si TUTUROR TARILOR care ii sprijina.

    • #vecete…..cat de adanca poate sa fie groapa din creierul ala al tău sovietic? Cât de tâmpit sa fii sa te bucuri ca neamderthalii tai sovietici atât pot sa facă? E clar,ai terminat 8 clase ,nu ti ai găsit de munca și te ai angajat mâncător de rahat rusesc…..atat te duce mintea!

    • Wct nu poate avea o groapa în creier, pentru ca pur și.simplu nu are creier. El are doar groapa. El se crede deștept, dar nu știm de ce înghite toată ziua, dar el tot își varsa laturile pe aici, crezând ca cineva ar fi de acord cu el. Bai wc, încă nu ai observat ca romanii nu sunt prorusi?
      Scrie-ți aberațiile în tarile unde rusii au trecere. În belarus de exemplu.

  2. Si asa aveau rusii excedent… sa inchida de tot si sa ne lase… se mai scumpesc nitel produsele suntem obisnuiti, un euro la 6 ron si suntem bine, revitalizam exporturile!

    • Așa-i că ești waxer? 100% waxer.

    • Va mai aduceti aminte de republica Moldova de acum 10-15 ani, de schimburile economice masive cu Rusia? Si acolo au inceput rusii sa interzica exporturile de fructe, sau de vin, pe motive inchipuite, doar pentru a folosi santajul economic pentru a influenta Moldova. A mers o vreme, pana cand Moldova a invatat lectia si si-a orientat exportul catre UE, acolo unde politica nu vina sa inchida robinetul. Daca produci un produs conform normelor europene, la pret bun, se vinde si gata.
      Asta trebuie sa facem si noi. Sa ne orientam spre furnizori care nu pun conditii politice si nu santajeaza economic. Din partea mea as fi extrem de fericit daca schimburile economice cu Rusia ar fi ZERO.

    • @ Tiberius: Tu citesti ce scrii? „si-a orientat exportul catre UE, acolo unde politica nu vina sa inchida robinetul”… gazelor rusilor cine le inchide robinetul? Nu politica UE?

    • @Crotal da sunt waxer, 4 doze… alternativa este sa fiu lingator de moaste si sa astept sa pice…
      Si fara gaze supravietuiesc….cum supravietuiesc o gramada…
      Prefer sa imi fie mai frig decat sa le las posibilitatea rusilor sa ma atace peste 2 ani ca vrea un pitic cracanat sa se creada cel mai tare.

  3. Aceiași analiști, care acum se tem că Rusia nu-și va redeschide conducta, ieri cereau să fie închisă conducta rusească.

  4. Sincer, mă bucur dacă ar fi așa, UE era prea divizată să acționeze în acest sens!

  5. Si acum binai teles, ca sa fie Gica-Contra, Putin o sa dea drumul la gaze

  6. E o prostie, cine sunt analistii aia??? Oprirea totala a gazelor va fi armagedon pentru putin. Nu au unde inmagazina productia si o sa opreasca sondele. Asta e dezastru pentru rusi. Europa o sa cumpere lichefiat, mai scump, dar scapam de rusi. Hai ca se poate!!!!

  7. vom supravetui cumva

  8. Și kakaia problema ? Problema este pentru Rusia nu pentru restul lumii. Sa vad ce fac cu gazele ? Și le baga în cur și scapara chibritul ??

  9. Așa, neanderthalianule, că bine le zici.
    Și te vei încălzi la gazele muricanilor în iarnă, nu?

    Fac pariu că ești deja la a patra doză, nu-i așa, waxere!?

  10. Să vadă și ei unde duce calicia!

  11. Gazpromul face doar un joc,dar n-are cum sa nu mai livreze gaz catre Europa,ca nu poate inmagazina atata gaz si nici sa vanda altora pt. ca nu sunt conducte. Asta inseamna,din pacate,ca se va relua livrarea, iar masina de razboi va fi in continuare finantata de UE.

    • Adevarat!
      Multi o stiu insa nu despre asta nu se vorbeste. Se face propaganda si se creează panica cu acest tip de stiri din viitor. O sa vedem.

  12. „Acorduri de solidaritate transfrontalieră” sunt utile doar daca exista state care pot exporta gazele in exces catre alte state. Insa, ma indoiesc ca Polonia sau Germania ar putea oferi gaze catre Romania, avand in vedere dimensiunea industriei si nevoia de energie a lor. Este absurd sa ne bazam pe asa ceva.

  13. Comentacii waxeroizi, ăia parțial eclozați, care ieri lăudau dozele, nu se dezmint. Atâta idioțenie doar la securiștii din pluseristan poți găsi.

  14. Mi se pare Satanic de Corect ! Ori suntem dusmani ori nu mai suntem ? ‘Si cu si cu’ nu merge . „Voi imi omorati baietii si eu sa va incalzesc..” Hai sa fim Cinstiti, ce ziceti ?

  15. Hai lăsați, ca prea se țineau nemții cu coada pe sus și ne dădeau lecții, sa mai lase și pe alții sa prospere, sa mai stingă și ei lumina, sa oprească gazul, ca la noi pe vremea lui Ceaușescu, sa vadă cum e, nu fițe și figuri în cap… Au o varianta, sa ia gaze din Ungaria, care tocmai ce a semnat un contract pe vreo 15 ani de import de la rusi de ga, și petrol, și care a zis ca Ungaria nu poate sa oprească importul de la rusi ca se prăbușește economia… Nota bene…
    Când le-au zis americanii sa nu facă afaceri cu rusii ca iau teapa, nici nu i-au băgat în seama…

  16. Ce bine îmi pare ca ați luat teapa, vorba cântecului…
    Sa ia gaze de la unguri, ca au semnat un contract pevreo 15 ani și nem sancțiuni la importul de gaze și petrol rusești, ca da faliment economia..
    .

  17. Mâncați kko să panicați oamenii. Rusii vor deschide conducta pt că NU AU CE SA FACĂ. Ce vor face cu gazele, le dau foc? Nu au unde să le depoziteze, nu au unde să le vândă, pot risca să compromită zăcământul. In plus ai nevoie de bani, că doar nu le pică din lună…

    • Total de acord!
      Articol de propaganda si motiv de panica inutila.
      Este insa necesara ruperea de rus, sa i se dea o palma peste ochi si sa fie ars un pic la buzunar.

  18. lasa sarpe ca tu oricum ai sangele rece, nu ai nevoie de gaze. ai turbat cand ai vazut articolul, este? pai normal ca nu mai primesc rusii bani nici banii la trolli nu mai ajung 😀

  19. Foarte bine! Sa o teminam cu ei odata si pentru mult timp .
    Aici trebiuie facut un zid nu in Mexic si astfel sa indeplinim si ideia lui Lech Walesa, caci statele ce se vor separa de Rusia daca nu sar in tabara Chinei pot privi spre Occident.
    Nu sunt lamurit inca ce este cu India.

  20. Macar nu vor mai avea motive sa ii menajeze si sa le bage masuri serioase nu ca acuma ca sa ii termine pe bune.
    Dar chiar va rugam sa taiati careva gazele alea!

  21. Gazele sunt ale rușilor,petrolul este al rușilor așa cum și Ucraina este o mare parte a rușilor, și vor dispune de aceste în funcție de interesele lor naționale și strategice. Germania că să-și vândă mașinile
    șantajează Romania,Bulgaria și alte țări din spatiul UE.Olanda,Franța,Belgia fac eforturi la Bruxelles sa fie distrusa agricultura românească. Soluția a fi un” Roexit” dar riscul este închiderea pietei pentru Romania. In realitate nu romanii i-si guvernează tara.

    • „i-si”? Serios? 😀
      AURache tata, lasa scrisul pentru oamenii care nu au chiulit la scoala. Mergi tu si scuipa cojile de seminte pe jos, stand pe gardul blocului. Fa mataluta geopolitica acolo, ca aici, nu-i de tine.

    • Mai satisfactie cu rabdare,noi cei trecuti prin viata am avut rabdare si am depasit momente grele pline de umilinta si de lipsuri,toate create din interior de lichelele aflate la conducerea Romaniei cu ajutor din exterior .Nu ne a fost mai bine cand ajutorul a venit din rasarit,dar niciodata romanasul nu a dus o mai bine ca pana acum.Saraci au fost dintotdeauna dar acum saracii au casoaie,doua masini la poarta,mananca de la market si pleaca in vest sa munceasca,niciodata in est.

  22. Iar un articol scris sau copiat de cineva care se pricepe la orice. Ciucureilor, mujicii daca opresc livrarea definitiv, trebuie sa opreasca puturile zacamintelor. Si au sfeclit-o, ca nu e ca robinetul de apa rece, sa-l opresti tu cum vrei 😀

    EI sunt cei care au de pierdut cel mai mult. UE se va descurca, exact cum s-a descurcat in anii 70, in timpul crizelor petroliere 1 si 2. Cei mai in varsta, care traiau in Vest in acea perioada, cunosc exact, capacitatea de reactie a Vestului. Mai cu scumpire, mai cu gaz lichefiat, mai cu reducere de consum, mai cu nucleara, mai cu carbune, mai cu aprovizionare din restul exportatorilor (sunt foarte multi)

    Totul se va rezolva. Pentru UE. Pentru mujici insa (si ptr lingaii de izmene mujice de pe aici) va fi jale 😉

  23. Ce va place sa va plangeti ca babele la radio sant,n a trecut nimeni prin iernile impuscatului la bloc,cand iarna incepea in noiembrie si se termina prin martie? Iarna erau zapezi de se intrerupea si circulatia(drept e ca se intrerupea si fara motiv,doar asa ca i placea lu ceasca)temperaturile erau frecvent sub -10grade,iar in apartamentele de bloc nu depaseau 8 grade,tot atatea erau si in scoli si la serviciu.Cum mergeai imbracat pe strada tot asa stateai si la scoala sau unde lucrai.Acasa singurul loc mai caldut era bucataria,cand nu se opreau gazele ,palpaia o flacara anemica in cuptor,la care se incalzea mancarea scoasa din frigiderul care functiona 2 ore dimineata si doua seara,se uscau rufele si se incalzea toata familia .Merita sa mai tremuram o iarna daca oligofrenul crapa si rusnacii se trezesc din betia imperialismului susurat la urechea lor de tembeli atata amar de ani.

  24. da, sigur isi lasa germania/franta milioane de cetateni fara locuri de munca! Din pacate dragostea trece prin stomac si zelenski ramane singur cu americanii lui..

  25. Mi-a atras atenția o frază: “ Robert Habeck, vicecancelarul german, a considerat că ar fi „scenariul unui coșmar politic”. Problema lor o văd în spectrul politic nu economic și social. Sunt îngrijorați că vor pierde puterea.