Costel Alexe, ministrul mediului: Miercuri ar trebui să fie adoptat în Parlament, la vot final, Codul Silvic / Toţi românii trebuie să înţeleagă că furtul este furt şi trebuie pedepsit
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, consideră că noul Cod Silvic ar trebui adoptat, miercuri, de către Parlament, astfel încât noile sancţiuni pentru tăierile ilegale de pădure să poată intra în vigoare.
- „Suntem în ultimele zile, ar trebui mâine să fie adoptat în Parlamentul României, la vot final, Codul Silvic cu noile sale modificări şi amendamente aduse. Apoi, după publicarea în Monitorul Oficial vom avea un Cod Silvic mult mai aspru, care îi va pedepsi mult mai grav pe cei care vor încălca legea. Astfel, în interiorul fondului forestier, cineva, oricine, indiferent cine va fi el, indiferent de valoarea prejudiciului adus prin tăierea ilegală a unei cantităţi a materialului lemnos, va fi infracţiune şi va fi pedepsită ca atare. Toţi românii trebuie să înţeleagă că furtul este furt şi trebuie pedepsit. De asemenea, prin noul Cod Silvic cresc şi sancţiunile şi toţi cei care transportă ilegal material lemnos, pe drumurile publice din România, li se vor confisca mijloacele de transport, indiferent că vorbim despre camionetă, dubă camion sau Tir. Se vor confisca şi, evident, vor plăti pe măsură”, a declarat, marţi, ministrul Mediului, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, transmite Agerpres.
Costel Alexe a arătat că stoparea în sine a tăierilor ilegale ar fi cel mai ridicat grad de protecţie al pădurilor şi că, prin modificarea Codului Silvic, prin introducerea sistemului de alertă, prin hărţile satelitare, cu operaţionalizarea SUMAL, acestea vor scădea foarte mult.
Potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în primele 6 luni ale anului 2020 instituţiile din subordinea sa au realizat la nivel naţional 106.000 de controale care s-au încheiat cu 1.100 de dosare penale, iar 95% dintre acestea, respectiv 1.052 de dosare, au ca obiect tăierile ilegale identificate în teren.
„Ca ministru, ca membru al Guvernului, ca cetăţean al României, aştept ca aceste dosare să fie cât mai repede instrumentate de organele de cercetare penală apoi de procurori, să ajungă în faţa justiţiei cei care se fac vinovaţi, iar cei care au greşit, consider că trebuie să fie aspru pedepsiţi”, a subliniat Costel Alexe.
Pe de altă parte, oganizațiile de mediu au atras atenția la începutul dezbaterilor parlamentare că modificările Codului Silvic sunt doar superficiale și nu vor rezolva problema tăierilor ilegale, avertiza în iulie WWF România. Sectorul silvic are nevoie de o reformă fundamentală, se arată într-un comunicat transmis G4Media.ro. și nu de „petice” menite ”să arunce praf în ochii Comisiei Europene și ai societății civile.”
„Schimbarea radicală de care avea nevoie sectorul forestier nu s-a realizat prin Codul Silvic. Furtul cu acte în regulă rămâne în continuare posibil. Prin urmare, ne vom adresa Președintelui României să nu promulge legea”, a declarat pentru G4Media.ro Radu Vlad, coordonator proiecte regionale păduri la WWF România.
Citește integral
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii