Costi Rogozanu demisionează de la Realitatea Plus și denunță presiunile patronilor ca angajații trimiși în șomaj tehnic să vină ”ca voluntari” la muncă. Reprezentant al postului: Noi nu forțăm angajații nici să stea acasă, nici să vină la muncă
Costi Rogozanu și-a anunțat vineri colegii, printr-un email consultat de G4Media.ro, că părăsește Realitatea Plus. El a denunțat presiunile patronatului ca angajații trimiși în șomaj tehnic să vină în continuare la serviciu ”ca voluntari”. Realitatea Plus e controlată de Maricel Păcuraru, condamnat definitiv pentru corupție.
Culmea, cu o zi înainte, Realitatea Plus aborda chiar subiectul fraudării șomajului tehnic și titra mare pe ecran în prime time ”Șomeri chemați de patron ca voluntari”. Emisiunea nu era despre patronii Realității Plus.
”Vă anunț că întrerup colaborarea cu Realitatea. De o săptămână, se întâmplă chestiuni administrative care ne privesc pe noi toți. Inclusiv pe aceia care nu au primit o foaie cu șomaj tehnic la semnat și care apoi au primit și îndemnul să vină la muncă în calitate de ”voluntari”. Prea mulți dintre colegii noștri au fost puși într-o situație fără ieșire, toți au familii rate etc., le e greu să spună ”nu”. Nu avem nici putere de negociere, se pare că nu mai știm deloc să ne apărăm interesele împreună. Și mulți au semnat pentru că nu prea aveau încotro, îi înțeleg perfect, nu judec”, a scris Rogozanu în mesajul către colegi.
Sindicatul MediaSind a avertizat vineri în legătură cu ”practicile ilegale ale conducerii acestei instituții de presă, care obligă angajații să lucreze în regim de voluntariat, deși aceștia se află în șomaj tehnic”.
Genoveva Grigoroșcuț, administrator special al Realitatea Media, a respins acuzațiile și a declarat pentru G4Media.ro că ”nimeni nu i-a forțat pe angajații trimiși în șomaj tehnic să vină la muncă”. La insistențele reporterului G4Media.ro despre regimul juridic al acestei practici, Genoveva Grigoroșcuț a spus că ”noi nu forțăm angajații nici să stea acasă, nici să vină la muncă”.
Întrebată câți angajați Realitatea Media au fost trimiși în șomaj tehnic, ea spus că ”circa 15%”.
MediaSind citează documente din Realitatea Media, potrivit cărora angajații instituției au fost trimiși în șomaj tehnic începând cu 7 aprilie 2020, contractele de muncă au fost suspendate, urmând să beneficieze de o indemnizație de 75% din salariul de bază. ”Deși au intrat în șomaj tehnic, veniturile diminuându-se drastic, angajații Realitatea Plus sunt obligați să presteze aceleași activități redacționale, în condițiile în care contractele de muncă sunt suspendate. Potrivit adeverinței eliberate de administratorul special al societății, Genoveva Grigoroscut, aceștia ar presta, chipurile, un fel de voluntariat, deși nu au semnat niciun contract în acest sens. Practic ne aflăm într-o stare de ilegalitate gravă pentru că, desi salariații figurează în șomaj tehnic, deci ar trebui să stea acasă- și angajatorul primește de la stat sume importante pentru susținerea lor- aceștia sunt obligați să lucreze, prestând aceeași muncă dar cu salariile diminuate”, arată Sindicatul MediaSind într-un comunicat de presă.
Update: Costi Rogozanu a postat pe Facebook un scurt mesaj în care a anunțat despărțirea de Realitatea, fără a spune care sunt motivele plecării: ”Am plecat de la Realitatea+ TV. Nu plec undeva anume. Deocamdată spun/scriu aici ce am de spus, vă anunț când, dacă îmi găsesc alt loc ceva mai public de expresie. Decizia îmi aparține, motivele le-am comunicat administrației și redacției Realitatea. Se mai și termină, asta e”.
Context. Televiziunea Realitatea Plus este controlată de Maricel Păcuraru. În noiembrie 2014, el a fost condamnat la 4 ani de închisoare în dosarul Poșta Româna, cu prejudiciu de peste patru milioane de euro, în care a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.
A fost mutat de la penitenciarul Galați la penitenciarul Poarta Alba, numit și ”penitenciarul VIP-urilor”, din cauza acuzațiilor că deținuții de lux s-ar fi bucurat de regim privilegiat. Păcuraru a fost eliberat de la Poarta Albă în ianuarie 2017, după ce a executat 815 zile din pedeapsa de 1.460 de zile. Acolo a fost coleg cu Miron Mitrea, care a devenit în acest an invitat special al postului, în plină PSD-izare a stației tv.
Cine deține dreptul de a folosi licența Realitatea Plus? Conform CNA, care a și amendat postul în vara acestui an pentru nerespectarea legii audio-vizualului, este vorba de Geopol International SRL.
Potrivit Newsweek, firma este deținută de o altă firmă (Strategies Research Investments International SA) în proporție de 99% și de către Alexandra-Beatrice Păcuraru (1%), aceasta fiind fiica lui Maricel Păcuraru, asociat al lui Cozmin Gușă în diverse firme.
La rândul ei, Strategies Research Investments International SA este deținută de către Strategies Research Investments SRL (99,9%) și, din nou, de Alexandra-Beatrice Păcuraru (0,1%).
În fine, proprietarii Strategies Research Investments SRL sunt, în cote egale, Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru.
Realitatea Media SA a pierdut licența Realitatea TV din cauza datoriilor enorme: peste 320 de milioane de lei în total, din care aproape 130 de milioane de lei numai la stat.
Prin comparație, deținătoarea licenței Realitatea Plus, Geopol International SRL, o duce foarte bine: are datorii de „numai” 4,2 milioane de lei (dar nici un leu nu este datorat statului, conform ANAF) și pierderi, în 2018, de aproape 120.000 de lei la venituri de aproape 1,2 milioane de lei.
Din 2013 încoace, Geopol International SRL a avut profit în numai doi ani (2015 și 2017), în rest doar pierderi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
48 comentarii