Costul fericirii: Un studiu contestă opinia conform căreia numai persoanele din societățile bogate pot fi fericite
Un nou raport contestă opinia conform căreia numai persoanele din societățile bogate pot fi fericite. Mulți oameni din societățile mici din întreaga lume sunt foarte fericiți cu viața lor, deși au venituri foarte mici, este concluzia studiului citat de Euronews.
Chiar dacă cercetările anterioare, inclusiv Raportul mondial asupra fericirii, sugerează că creșterea economică (în esență, mai mulți bani) este o modalitate sigură de a spori bunăstarea societăților, Institutul de Știință și Tehnologie a Mediului din cadrul Universității Autonome din Barcelona (ICTA-UAB) a colaborat cu Universitatea McGill din Canada pentru a contesta acest punct de vedere.
Cercetătorii au studiat societățile mici, inclusiv popoarele indigene, afirmând că studiile anterioare au neglijat aceste comunități și au obținut rezultate distorsionate, deoarece s-au concentrat doar asupra răspunsurilor cetățenilor din societățile industrializate.
“Am constatat că niveluri medii ridicate de satisfacție în viață, comparabile cu cele din țările bogate, sunt raportate pentru numeroase populații care au venituri monetare foarte mici”.
În societățile examinate, schimbul de bani joacă un rol minim în viața de zi cu zi, iar mijloacele de trai depind direct de natură.
Analizând rezultatele unui sondaj efectuat în rândul a 2.966 de membri ai popoarelor indigene și ai comunităților locale din 19 situri distribuite la nivel mondial, doar 64% dintre gospodăriile intervievate aveau venituri în numerar.
Cercetarea afirmă că „niveluri medii ridicate de satisfacție în viață, comparabile cu cele din țările bogate, sunt raportate pentru numeroase populații care au venituri monetare foarte mici”.
Potrivit rezultatelor, patru dintre cele 19 situri au o satisfacție medie a vieții foarte ridicată (>8). Media în cele 19 societăți de mici dimensiuni analizate este de 6,8 din 10, chiar dacă majoritatea siturilor au un venit estimat la mai puțin de 1.000 de dolari (928 de euro) pe an de persoană.
Cercetătorii au declarat în raportul lor că „consensul actual este că bogăția națiunilor este strâns asociată cu faptul că locuitorii își pot trăi viața aproape de idealul lor”.
De asemenea, ei concluzionează că, dacă ar fi așa, „atingerea unui nivel ridicat de satisfacție a vieții pentru toți oamenii ar necesita, probabil, rate de extracție materială mult mai mari decât în prezent”, sacrificând ecosistemele și au remarcat, de asemenea, cum eforturile ar „depăși probabil” limitele planetare.
Unde sunt cei mai fericiți oameni cu venituri foarte mici?
Dintre comunitățile intervievate, cei mai mulți oameni care au declarat că satisfacția vieții lor este la cel mai înalt nivel (10) au fost tibetani și alte grupuri etnice din cel Prefectura Autonomă Tibetană Diqing.
A doua și a treia cea mai fericită societate a părut a fi cea a indigenilor amazonieni care trăiesc în apropierea râului Juruá din Brazilia – și oamenii din districtul Bulgan din Mongolia, unde trăiesc aproape 6.000 de kazahi și alte grupuri etnice și, respectiv, 100.000 de animale.
De asemenea, o mare parte dintre indigenii Pai Tavytera din Paraguay au declarat că satisfacția lor în ceea ce privește viața este foarte mare (8), lucru tipic pentru țările scandinave bogate în alte sondaje.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank