G4Media.ro

Cotația grâului a revenit la nivelul de dinaintea războiului pe fondul majorării…

sursa foto: Pexels

Cotația grâului a revenit la nivelul de dinaintea războiului pe fondul majorării livrărilor din Crimeea

Cotaţiile futures la grâu au continuat să scadă vineri la bursa de la Chicago, revenind la nivelul la care erau înainte de invazia rusească din Ucraina, în condiţiile în care creşterea explozivă a livrărilor de produse agricole din peninsula Crimeea arată cum cerealele continuă să ajungă pe piaţa mondială în pofida războiului, relatează Agerpres, citând Bloomberg.

Livrările de produse agricole din peninsula Crimeea sunt cu 50 de ori mai mari decât ar fi fost un nivel normal pentru această perioadă a a anului, ceea ce semnalează că grâul furat din Ucraina este transportat de Rusia spre ţările importatoare de grâu. Aceste informaţii vin într-un moment în care negociatorii încearcă să găsească o soluţie care să permită Ucrainei să reia livrările de cereale prin porturile de la Marea Neagră.

Vineri, cotaţiile futures la grâu au scăzut cu până la 3,7%, ştergând pentru scurt timp toate creşterile din 2022, pentru a încheia şedinţa de tranzacţionare în scădere cu 1,8% până la 7,81 dolari per bushel. Este departe de recordul de aproape 13 dolari per bushel înregistrat în săptămânile care au urmat invadării Ucrainei şi de asemenea cea mai mare scădere înregistrată în ultimul deceniu de cotaţia grâului într-o singură săptămână.

Scăderea preţului grâului generează noi speranţe pentru revenirea din cea mai gravă inflaţie alimentară din ultimele patru decenii, în condiţiile în care şi estimările privind recolta de cereale a Rusiei au fost revizuite în sus iar fermierii americani au început şi ei recoltatul grâului.

„Am scos prima de război de pe piaţă şi acum urmează să vedem unde se îndreaptă cotaţia grâului. Piaţa este în căutare de cerere”, a declarat Adam Knosalla, broker de cereale la firma Frontier Futures din Minneapolis.

Pe alte pieţe, cotaţiile futures la porumb şi soia boabe au înregistrat creşteri modeste, pe măsură ce traderii evaluează modul în care seceta ar putea afecta culturile.

Valul de caniculă din Franţa urmează să se intensifice începând de duminică iar săptămâna următoare, în unele zone, temperaturile ar putea depăşi 40 de grade Celsius, potrivit Meteo France. În SUA, aproximativ o treime din zonele în care se cultivă porumb sunt afectate de secetă, şi o nouă creştere a temperaturilor este aşteptată în partea de vest a mijlocului SUA, a prognozat Departamentul american al Agriculturii. Aceasta reprezintă un risc deosebit pentru culturile de porumb, care intră într-o perioadă critică a dezvoltării. Livrările globale de porumb au fost deja afectate de războiul din Ucraina, care a limitat exporturile unuia din cei mai importanţi furnizori mondiali de porumb.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Normal, desteptii trebuie sa ne cumpere productia, pardon sa ne ia productia, daca se poate gratis si cat mai repede…
    Economie de piata, nu?

  2. Avem haleala ieftină!!!!

  3. Rusnacii vând grâul furat din Ucraina

  4. Lipsa investițiilor în irigații, in spatii de depozitare în linii de procesare și valorificare lipsa investițiilor în resursa umană vor face ca noi sa exportam materia prima și sa importăm alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata efc

    • Iar imi racesc gura si te intreb, tataie luis, cine ne-a adus in situatia asta? Hai ca raspund eu. Cei pe care ii adulezi si ii alegi de 30 de ani si carora le gasesti scuze mereu pentru dezastrul facut aratand cu degetul spre usr, de exemplu. Tu doar semnalezi problema dar sa incerci sa o rezolvi votand si altceva decat aceleasi specimene lacome si incompetente nu o faci nici ars.

  5. Asta se întâmplă de prin anii 90.Se scotea grâu bun din țară si intra tocatura, pleavă,rosatură de gărgărițe pe bani de grâu panificabil .Țăranilor li se fura efectiv grâul pe motiv că e încolțit, negru,umed,etc plătindu i te miri ce,ei erau nevoiți să l vândă fiindcă nu aveau unde să l depoziteze iar puținele silozuri care mai functionau profitau de pe urma neputinței lor.Ca si azi,dealtfel…Sute de „fermieri” cu sacoșe de crotali primesc subvenții in timp ce un țăran cu două vaci e pus să nască ca sa vândă un litru de lapte…

  6. Se bucura toți ca mâncarea va fi ieftină…probabil gândesc pe termen romanesc…de azi pe mâine 😉 și după ce vor falimenta fermierii români ce vor face???pt ca la costuri de imputuri ×3 și prețurile de dinainte de scumpiri…nu există alta varianta din păcate