G4Media.ro

Cotația petrolului crește vertiginos după reducerea șocantă a producției / Rusia va…

sursa foto: Pexels

Cotația petrolului crește vertiginos după reducerea șocantă a producției / Rusia va beneficia de prețuri mai bune pentru a compensa impactul sancțiunilor occidentale

Prețul petrolului a crescut luni, în urma anunțului surpriză făcut de mai multe țări exportatoare importante de a-și reduce drastic producția începând cu luna mai, în încercarea de a stimula prețurile după recenta scădere, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

În total, opt din cei 23 de membri ai Opec+, care reunește Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (Opec) și partenerii săi, sunt vizați de reduceri, cu Arabia Saudită în frunte.

Alianța a luat act de aceste „ajustări voluntare” ale producției luni, la finalul unei reuniuni tehnice programate de mult timp prin videoconferință (JMMC). La unison cu membrii săi, ea a asigurat că este vorba de „o măsură de precauție pentru a susține stabilitatea pieței petroliere”.

Dar pentru analiști, este vorba mai ales de a obține „venituri suplimentare”, a comentat într-o notă Jorge Leon de la Rystad Energy.

Reducerile arată că Opec va face totul pentru a „apăra un preț minim mult peste 80 de dolari pe baril”, a spus el, fără a se îngrijora de criticile Statelor Unite și ale altor țări consumatoare, îngrijorate de inflația galopantă.

Prețul țițeiului a scăzut în martie la cel mai scăzut nivel din ultimul an, „un nivel inacceptabil pentru membrii Opec”, a declarat pentru AFP Ibrahim al-Ghitani, un expert al pieței petroliere stabilit în Emiratele Arabe Unite.

Acestea fuseseră afectate de criza bancară din Statele Unite, care a îndepărtat investitorii de mărfuri și de alte active de risc mai volatile.

„Reduceri reale”

După această acțiune concertată a marilor producători de aur negru, reacția piețelor a fost imediată: cele două referințe mondiale au decolat cu aproximativ 8% la începutul ședinței, revenind la nivelul de dinainte de tumultul din sectorul bancar.

La ora 15:00 GMT, petrolul Brent din Marea Nordului, referința europeană, era în creștere cu 5,31%, la 84,13 dolari pe baril, iar echivalentul său american, WTI, era în creștere cu 5,38%, la 79,74 dolari pe baril.

De ambele părți ale Atlanticului, prețurile erau pe cale să înregistreze cele mai mari creșteri zilnice de la creșterile din primele săptămâni ale invaziei rusești în Ucraina din martie 2022.

Astfel, Irak, Algeria, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Oman, Kazahstan, Kuweit și Gabon vor face reduceri majore începând de luna viitoare și până la sfârșitul anului 2023. Acestea variază de la 500.000 de barili pe zi (bpd) pentru Riad la 8.000 de bpd pentru Libreville.

Tot ieri, Moscova și-a prelungit măsura de reducere cu 500.000 bpd până la sfârșitul anului 2023.

În total, volumul rămas în subteran va fi de „aproximativ 1,66 milioane de barili pe zi”, a precizat Opec.

„Cea mai mare parte a reducerilor va fi făcută de țările care produc la sau peste cotele lor, ceea ce înseamnă „reduceri reale ale ofertei” și o piață mai tensionată, au precizat analiștii DNB.

Alte țări ar putea, de asemenea, „să își anunțe propriile reduceri dacă vor considera (…) necesar”, potrivit vicepremierului pentru Energie, Alexander Novak, intervievat de televiziunea rusă Rossiya 24.

„Treaba lor”

Și, spre deosebire de măsurile similare luate de Opec+ în fața pandemiei sau a temerilor de recesiune, de data aceasta cererea mondială de petrol este în creștere: China, țara cu cel mai mare apetit pentru aurul negru, și-a redeschis economia după ridicarea restricțiilor sanitare.

Acest anunț se adaugă la ceea ce fusese deja decis în octombrie, și anume o scădere a volumului cu două milioane de bpd. Aceasta a fost cea mai mare reducere de la apariția Covid-19.

Acesta este un nou eșec pentru Washington, care pledează pentru o deschidere a robinetelor aurului negru pentru a limita prețurile, potrivit lui Caroline Bain de la Capital Economics.

Din punct de vedere geopolitic, aceste reduceri arată, de asemenea, „sprijinul grupului pentru Rusia”, care va beneficia astfel de prețuri mai bune pentru a compensa impactul sancțiunilor occidentale.

Luni, Kremlinul a apărat o decizie luată „în interesul” pieței mondiale, pentru a menține prețurile „la un nivel corect”, potrivit purtătorului de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

„Dacă alte țări sunt sau nu mulțumite este treaba lor”, a declarat el reporterilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. La cat sunt ei de „civilizati”,astia se gandesc la încalzirea globală😆.