Cotația petrolului urcă ușor / Cauzele: plafonarea prețului pentru Rusia, anunțul OPEC+ și relaxările din China
Prețul petrolului a crescut ușor după ce marii producători au convenit să continue să reducă producția, iar G7 și aliații săi au declarat că vor limita prețul petrolului rusesc, transmite BBC.
Luni dimineață, petrolul Brent a crescut cu aproximativ 0,6%, la peste 86 de dolari pe baril.
Vineri, G7 a convenit să plafoneze prețul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril pentru a crește presiunea asupra Rusiei din cauza invaziei din Ucraina.
Între timp, grupul de producători de petrol Opec+ a declarat în weekend că își va menține politica de reducere a producției.
Opec+ este un grup de 23 de țări exportatoare de petrol, printre care și Rusia, care se întâlnește periodic pentru a decide ce cantitate de țiței să vândă pe piața mondială.
Analiștii au declarat că prețul petrolului a fost stimulat și de relaxarea restricțiilor Covid în unele orașe chineze, ceea ce ar putea duce la o creștere a cererii de petrol.
Mai multe orașe din China, inclusiv Urumqi, în nord-vestul țării, au declarat că vor relaxa restricțiile după protestele în masă împotriva politicii zero Covid din țară.
Într-o declarație comună de săptămâna trecută, G7 și Australia au declarat că plafonul de 60 de dolari pentru petrolul rusesc va intra în vigoare luni sau „foarte curând după aceea”.
Ei au spus că măsura este menită să „împiedice Rusia să profite de pe urma războiului său de agresiune împotriva Ucrainei”.
Plafonul de preț înseamnă că numai petrolul rusesc cumpărat la un preț mai mic de 60 de dolari pe baril va putea fi transportat cu ajutorul petrolierelor G7 și UE, al companiilor de asigurări și al instituțiilor de credit.
Acest lucru ar putea îngreuna sarcina Moscovei de a-și vinde petrolul la un preț mai mare, deoarece multe dintre marile companii de transport maritim și de asigurări își au sediul în cadrul G7.
Rusia a declarat că nu va accepta plafonarea prețurilor și a amenințat că nu va mai exporta petrol către țările care adoptă aceste măsuri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu