G4Media.ro

Coulrofobia sau de ce unii dintre noi simt o frică îngrozitoare de…

sursa foto: Pexels

Coulrofobia sau de ce unii dintre noi simt o frică îngrozitoare de clovni

Mulți oameni consideră clovnii drept înfricoșători, pentru fețele pictate, costumele pestrițe și celebrele nasuri de culoare roșie. Coulrofobia, frica de clovni este la fel de comună precum cea de moarte sau vorbitul în public. Ceea ce majoritatea oamenilor nu știu este că frica de clovni este de fapt o fobie reală cu simptome psihice și fizice potențial dăunătoare, notează Reader’s Digest.

Anumite evenimente care pot fi considerate distractive pentru mulți, cum ar fi circurile și carnavalurile, pentru cei cu frică de clovni pot declanșa anxietate. Unele simptome populare se manifestă prin creșterea bătăilor inimii, greață, tremurături, transpirații și dificultăți de respirație. 

Ce provoacă frica de clovni?

La fel ca multe fobii specifice, clinicienii nu știu de ce unii oameni au o frică extremă de clovni. Totodată, există câteva teorii plauzibile care să explice coulrofobia, informează Ro.co

Părinții transmit copiilor multe trăsături, inclusiv frici și fobii. Cercetătorii văd de obicei coulrofobia ca o trăsătură învățată. De exemplu, persoanele a căror părinți le este frică de câini au mai multe șanse să se teamă de câini ei înșiși, iar persoanele care își văd părinții că afișează o frică de clovni pot avea, de asemenea, mai multe șanse să se sperie și ei de clovni. 

Există unele teorii conform cărora o persoană ar putea chiar să aibă o predispoziție genetică de a dezvolta o fobie specifică. Alte posibilități includ să trăiești o experiență traumatizantă cu un clovn și să vezi clovni înfricoșători sau diabolici portretizați în filme și în cultura populară. 

Astfel, evenimentele din viața reală joacă un rol important în frica tangibilă, chiar și dincolo de isteria larg răspândită despre clovnii ucigași (film american de groază inspirat după un roman de Stephen King  – n.red) din vara lui 2016. O parte din inspirația pentru Pennywise a fost criminalul în serie John Wayne Gacy, căruia i s-a dat numele de „Clown ucigaș”, pentru utilizarea unui costum de clovn în crimele sale.

Sigmund Freud, medicul neuropsihiatru, a scris, de asemenea, despre o idee numită efectul „valei nemaipomenite”, în care ideea că ceva este foarte familiar, dar în același timp ciudat de nefamiliar provoacă un răspuns de repulsie, provocând sentimentul contradictoriu și tulburător de disonanță cognitivă. Acest lucru poate fi aplicat cu ușurință clovnului.

De unde a apărut meseria de clovn?

Profesia de a fi clovn are o istorie lungă. Ceva asemănător cu forma sa actuală datează de la bufonii de la curtea regală din evul mediu, al căror scop expres era acela de a distra regele sau regina, deseori dezamăgindu-l pe suveran în acest proces. Cu toate acestea, cele mai vechi versiuni ale figurilor asemănătoare clovnilor pot fi găsite în vechile culturi egiptene, chineze, native americane și greacă. 

Următoarea evoluție a clovnului a venit sub forma arlechinului sau zanni , un element de bază al teatrului italian. Clovnul era un animator, dar nu neapărat unul prietenos cu familia. El ar fi adesea grosolan și vulgar, fiind cineva care vrea să cedeze în viciu și răutate. Un articol din 2013 al Smithsonianului se scufundă puțin în rolul imoral al clovnului:

„Dar clovnii au avut întotdeauna o latură întunecată. La urma urmei, acestea au fost personaje care reflectau o oglindă de distracție în societate; academicienii considerau comedia lor adesea derivată din apetitul lor vorace pentru mâncare, sex și băutură și din comportamentul lor maniacal”, spune David Kiser, director de talent.

Anii 1800 au văzut conceptul de clovn modern, așa cum îl cunoaștem noi, prinzând contur, îndepărtându-se de la brut și rafinându-și atractivitatea pentru copii. 

Câți oameni suferă de coulrofobie?

Un studiu de la Universitatea din Sheffield a constatat că majoritatea copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 16 ani nu preferă clovnii. „Am descoperit că sunt considerați universal antipatici de către copii”, spune Penny Curtis, unul dintre cercetătorii principali ai studiului, prin intermediul BBC. „Unii i-au găsit destul de înfricoșători.”

Un alt studiu realizat de Universitatea Chapman a dezvăluit că aproximativ 7,8% dintre americanii adulți se tem de fapt de clovni.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...