Covid 19, China și propaganda anti-UE (Op-ed)
Un val de propagandă pro-Republica Populară Chineză crește de câteva zile în România și în alte țări europene, la pachet cu poziții mai mult sau mai puțin explicite împotriva Uniunii Europene. Declanșatorul a fost ajutorul medical pe care China l-a acordat Italiei și declarațiile președintelui sârb Aleksandar Vučić, care i-a scris „fratelui” de la Beijing, dezamăgit de lipsa de solidaritate europeană. Evident, ecourile n-au întârziat sa apară în zonele naționaliste ale spațiului politic românesc. Pentru a înțelege mai bine această ofensivă de imagine a Chinei, e important să aducem în discuție câteva elemente.
Pe 31 Decembrie 2019, China a alertat Organizația Mondială a Sănătății că are câteva cazuri neobișnuite de pneumonie în Wuhan. Virusul a fost identificat pe 7 Ianuarie. Abia pe 20 Ianuarie China a confirmat oficial transmiterea virusului de la o persoană la alta. Între timp, doctori și bloggeri care semnalaseră existența noului Coronavirus încă de la începutul lunii Decembrie 2019, erau arestați pentru „zvonuri false” și pentru „grave abateri împotriva ordinii sociale”. Organele de cenzură și poliția se asigurau că nicio epidemie nu poate sta în calea păcii sociale din RP Chineză. Cazul doctorului Li Wenliang, decedat între timp din cauza COVID 19, a făcut înconjurul lumii. Acum două zile, Biroul de Securitate Publică din Wuhan a cerut „scuze solemne” familie lui Li și a promis să tragă toate învățămintele necesare.
Mușamalizarea încercată de autoritățile chineze i-a costat foarte mult pe cei care au fost infectați cu COVID-19 și o să ne coste foarte mult pe toți. Dacă s-ar fi mișcat mai repede, epidemia ar fi putut fi controlată. Un studiu al Universității din Southampton arată că dacă autoritățile chineze ar fi luat măsuri cu trei săptămâni mai devreme, numărul de cazuri ar fi fost redus cu 95%, limitând și distribuirea geografică a bolii.
Au urmat exercițiile de putere și de imagine. Evident, Partidul nu poate da greș niciodată. Spitale construite de chinezi în 10 zile. Spitale modulare, de campanie. Și armata română a montat un astfel de spital mobil la Otopeni. În cinci zile. Apoi, au urmat campaniile de dezinformare pe linia că virusul ar fi fost adus în China de americani.
În aceeași perioadă, în luna ianuarie, autoritățile chineze, debordate de numărul uriaș de cazuri – cam așa cum e Italia acum – cerea ajutorul Uniunii Europene. Ajutor pe care Uniunea Europeană l-a acordat imediat. 50 de tone de medicamente și de materiale au fost trimise la Beijing de statele membre UE. Acum, când presiunea numărului de cazuri în China a scăzut, autoritățile de la Beijing au trimis către UE 31 de tone de material medical, pe care UE le-a direcționat imediat către Italia.
Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a condiționat exportul de medicamente și materiale medicale necesare pentru a răspunde pandemiei de Covid-19 de acordul statului membru unde acestea sunt produse. Toată lumea face la fel. România a decis interzicerea acestor exporturi pe 11 martie. Și, ce să vezi, chiar și mărinimoasa China face la fel. De facto, exporturile de materiale și echipamente medicale din China sunt interzise. Diferența fiind că China era deja primul producător mondial de măști chirurgicale și echipamente de protecție, inclusiv de ventilatoare si alte echipamente urgent necesare acum. Între timp, a naționalizat companiile producătoare de măști chirurgicale și materiale de protecție, a crescut exponențial producția și în prezent, Partidul decide cărui stat mai face câte o donație, cui mai dă un ajutor umanitar, în funcție de interes și mai ales de valoarea adăugată pe care aceste acțiuni o aduc în ofensiva de imagine a Beijingului.
Nu va lăsați amăgiți de aceste campanii de imagine și soft-power a marelui Panda. Nu chinezii vor salva Europa. Nici rușii sau alții. După primii pași strâmbi făcuți de unele state membre, UE începe să-și revină și să-și întărească rolul de coordonare. Sunt luate decizii fără precedent, se acordă flexibilități nemaivăzute statelor membre, se alocă și redirecționează zeci de miliarde de euro pentru a ajuta spitalele din prima linie, companiile în dificultate, oamenii care își pierd locurile de muncă. Sunt măsuri care acum două luni ar fi fost de neconceput. Alte măsuri vor urma, pentru că este o bătălie pe care Europa nu o poate pierde. Pe de altă parte, Uniunea Europeană are exact atâta putere câtă i-au dat statele membre. Cu siguranță vor fi multe lecții de învățat din această criză fără precedent. Probabil că istoria va consemna o Uniune Europeană de dinainte și o Uniune Europeană de după criza COVID 19.
Cât despre domnul Vučić, da, Comisia Europeană a făcut o greșeală că nu a inclus din start statele candidate la UE, în principal pe cele din Balcani, în măsurile coordonate europene pentru limitarea exporturilor de echipamente medicale necesare pentru lupta împotriva COVID-19. Probabil că această situație va fi reparată în zilele următoare.
Dar nu e cazul nici să mușcăm momeala aruncată de Vučić, un autocrat populist și radical, șeful unui partid răsărit dintr-un fost partid ultranaționalist sârb, cu afinități nedisimulate față de Moscova și Beijing. Sub regimul lui Vučić, din 2014 până acum, din cauza restricțiilor electorale, a represiunii împotriva presei și acumulării neconstituționale de puteri executive, Serbia a fost degradată de Freedom House de la statutul de țară “liberă” la unul de țară “parțial liberă”, a căzut 36 de puncte în World Press Freedom index, iar CIVICUS notează că spațiul civic s-a restrâns de la ”îngustat” la “obstrucționat”. E suficient să citiți ultimele rapoarte ale Comisiei europene despre Serbia, să vedeți că nu poate fi vorba de mare prietenie cu Vučić.
Între altele, este vorba despre același Vučić care refuză să-l extrădeze pe Sebastian Ghiță.
Dorian Filote este Șeful de Cabinet al lui Dacian Cioloș, Președintele Grupului Renew Europe din Parlamentul European. Din 2007 a lucrat în cadrul Comisiei Europene, iar în 2016 a fost Secretar de Stat la Cancelaria Prim-ministrului, Coordonator Comunicare și Relația cu Presa în cadrul Cabinetului Cioloș
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
39 comentarii