Covid-19 era o certitudine din februarie, dar spitalele județene de urgență se echipează abia acum, în plină epidemie, cu măști și halate
La startul epidemiei de coronavirus, managementul spitalelor județene de urgență a asistat pasiv, amânând achizițiile de echipamente de protecție necesare personalului medical. Întârzierea a provocat deja consecințe, scriu jurnaliștii Vlad Stoicescu și Diana Oncioiu pe platforma Dela0.ro.
Date colectate și compilate de reporterii Dela0.ro despre achizițiile de echipamente de protecție desfășurate în ultimele 35 de zile de toate spitalele județene de urgență din România arată că cele 41 de unități sanitare au început să se pregătească de epidemie abia în a doua jumătate a lunii martie (cu precădere în ultimele zile).
Primul pacient confimat pozitiv de infectare cu coronavirus a fost raportat în țară pe 26 februarie. La finalul lunii respective erau înregistrate deja trei cazuri de coronavirus, zeci de persoane se aflau în carantină și mii în izolare la domiciliu.
Comparativ cu finalul lunii februarie, comenzile celor 41 de spitale județene de urgență din țară au crescut în ultima perioadă:
- de 3 ori pentru măști chirurgicale (eficiență relativ scăzută împotriva coronavirus);
- de peste 10 ori pentru măști de protecție împotriva aerosolilor (eficiență relativ crescută împotriva coronavirus);
- și de aproape 7 ori pentru combinezoane.
Datele din SEAP colectate și compilate de Dela0.ro arată că în ultima săptămână din februarie 2020, când toate semnele viitoarei crize sanitare erau prezente, iar primele cazuri de infectări cu coronavirus apăruseră deja în România, cele 41 de spitalele județene de urgență au cumpărat:
»» 534.040 de măști chirugicale
»» 17.589 de măști de protecție împotriva aerosorilor (măști FFP)
»» 12.255 de combinezoane
Măștile chirurgicale fac parte oricum din instrumentarul uzual al spitalelor, așadar numărul aparent mare în care au fost achiziționate nu probează neapărat o vigilență sporită în întâmpinarea valului epidemiologic. De acele măști era nevoie în mod obișnuit.
Abia totalurile pentru măști FFP și combinezoane sunt ilustrative pentru amorțeala administrativă de la vârful spitalelor județene.
Până pe 16 martie 2020, cele 41 de unități sanitare de urgență au cumpărat:
»» 698.500 de măști chirurgicale
»» 41.613 de măști de protecție împotriva aerosorilor (măști FFP)
»» 14.599 de combinezoane
Evoluția față de comenzile de la finalul lunii februarie este deja remarcabilă, dar deloc comparabilă cu febra cumpărăturilor care avea să urmeze.
Începând cu 17 martie, cele 41 de spitale județene analizate au cumpărat:
»» 1.384.100 de măști chirurgicale
»» 192.533 de măști de protecție împotriva aerosolilor (FFP)
»» 81.505 combinezoane
Creșterea față de finalul lunii februarie e exponențială (deși posibil insuficientă pe termen mediu și lung, achizițiile recente având mai ales rolul de a acoperi deficitul de echipamente deja instituit pe fondul inacțiunii spitalelor județene).
Comparativ cu finalul lui februarie, comenzile celor 41 de spitale județene de urgență din țară s-au majorat după 17 martie de 3 ori pentru măști chirurgicale, de peste 10 ori pentru măști de protecție împotriva aerosolilor și de aproape 7 ori pentru combinezoane.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii