G4Media.ro

Covid-19 frânează lupta contra SIDA în România

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Covid-19 frânează lupta contra SIDA în România

Europa de Est înregistrează două treimi din cazurile de HIV diagnosticate în Europa. Şi în România, îngrijirea bolnavilor a regresat de la începutul pandemiei, arată o anchetă a publicației Ouest France, preluată de Rador.

Pavilionul care găzduieşte centrul (de detoxifiere) cu metadonă al Asociaţieie române anti-Sida (Aras) propune depistarea gratuită a HIV. „Nimeni nu este programat astăzi”, avertizează de la început Raluca Teodorescu, asistentă socială. Cu o zi mai devreme, a făcut trei teste. E puţin.

Sebastian, 41 de ani, este pregătit. El sufera de hepatită C şi se teme că e purtător de HIV: În urmă cu cinci ani, am ajutat pe cineva să se injecteze şi siringa a ajuns accidental în degetul meu. Mi-e teamă să n-o transmit copiilor mei dacă mă tai. Raluca Teodorescu îl întrerupe: Riscurile sunt mai mult decât infime… După 20 de minute în care încearcă să schimbe ideile preconcepute despre HIV (şi Covid), ea îl linişteşte: testul e negativ.

În 2019, Europa de Est înregistra trei sferturi din cazurile diagnosticate pe continent, din care 19.000 numai în România, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. S-ar putea crede că situaţia se îmbunătăţeşte: în doi ani, numărul de cazuri noi a scăzut la jumătate. Dar asta nu reflectă decât o scădere a testărilor, devenite mai puţin accesibile din cauza pandemiei de Covid, estimează Iulian Petre, director excitov al ONG-ului Unopa, care se ocupă de bolnavii de Sida.

„Nu mai există o luare în îngrijire sistematică a bolnavilor”

Doar femeilei însărcinate mai sunt testate sistematic. Şi Iulian Petre îşi petrece timpul făcând pe intermediarul între bolnavi şi cadrele medicale, debordate din cauza Covid. El dă exemplul unei femei seropozitive trimise acasă: în vremuri normale, ea nu ar fi plecat în niciun caz având în vedere starea ei. Unele spitale nici nu mai oferă tratamente gratuit; altele le distribuie afară, la intrare. Nu mai ezistă o urmărire a bolnavilor.

La sediul ARAS, pe strada „Eroilor Sanitari”, se testează şi homosexualii şi transsexualii. Nu este aşa de uşor în România, unde HIV rămâne tabu. În această zi de vizite sunt înscrise numai 13 persoane. Dar nu se pune problema să vorbească un jurnalist cu ele. „Sunt o populaţie extrem de stigmatizată, a fost nevoie de un an pentru a-i convinge să vină să se testeze”, se justifică Mihai Lixandru, coordonator al operaţiunii, care se plânge că „sida interseaza doar când este o manifestaţie LGBT, niciodată când trebuie să faci prevenţie”.

Rata de contaminare la persoanele homosexuale este de 7%, faţă de 0,1% în populaţia totală. Şi asta nu se va rezolva. În 2020, Parlamentul a votat o lege care interzice studiile de gen în învăţământ. „Educaţia sexuală, numită ‘Kamasutra’ de liderii religioşi, a fost izgonită din şcoli, în folosul orelor de religie”, se indignează Iulian Petre.

Autor: Benjamin Ribout / Traducere Rador: Gabriela Sîrbu / sursa foto: Inquam Photos – Virgil Simonescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Parcă bolșevicii nu și-o dădeau la curcubeu 😀Erau cu familia tradițională in gură 😀😀😀

  2. „Europa de Est înregistrează două treimi din cazurile de HIV …” ????
    Atunci cum e cu „Familia Tradițională” cu care-i dau înainte comuniștii ?
    Ca de obicei, numai minciuni !

  3. Unii dintre noi am contactat hiv in occident, buei

    • Păi dacă vă mănâncă in curcubeu … 😀😀😀

    • @Ha Ha Ha Altul blocat cu mintea in anii ’80… Astfel de stereotipuri denota ignoranta, in conditiile in care in Romania 60% din cazurile raportate provin pe cale heterosexuala.

  4. La anu’ scapam si de HIV. Un vaccin interesant … Anticorpii sunt secretati de-o bacterie tunata …