G4Media.ro

COVID-19 ucide de trei ori mai mult decât gripa sezonieră

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

COVID-19 ucide de trei ori mai mult decât gripa sezonieră

OVID-19 este de trei ori mai letal decât gripa sezonieră, a dezvăluit un nou studiu realizat de Institutul Francez de Cercetare Medicală și Sanitară (INSERM) și de Universitatea din Dijon, care a comparat datele a peste 89.500 de pacienți cu COVID-19 spitalizați între martie și aprilie, cu cele a peste 45.800 de pacienți internați pentru gripă sezonieră în perioada decembrie 2018 – 28 februarie 2019. Rezultatele studiului au fost publicate vineri în revista „The Lancet Respiratory Medicine”.

Studiul a demonstrat că rata de mortalitate a noului coronavirus este de trei ori mai mare decât cea a gripei sezoniere, de 16,9% față de 5,8%.

Între timp, internările în spital au fost de două ori mai frecvente pentru COVID-19 comparativ cu gripa sezonieră, cu un număr mai mare de pacienți cu Covid internați la terapie intensivă – 16,8% față de 10,8% pentru gripă „normală”.

Șederile la terapie intensivă au fost, de asemenea, mai lungi: pacienții cu COVID-19 au rămas în secție în medie 15 zile, comparativ cu 8 zile pentru gripa sezonieră.

Totuși, cercetătorii au subliniat unele limitări. Ei au remarcat, de exemplu, că, deși testarea pentru COVID-19 este standardizată la nivel național, practicile de screening gripal ar fi putut fi diferite de la spital la spital – ceea ce ar putea explica, în parte, numărul ridicat de pacienți internați pentru COVID-19.

În plus, cercetătorii au menționat că diferența dintre ratele de spitalizare poate fi parțial datorată imunității gripale existente, fie din cauza unei infecții anterioare, fie din cauza vaccinării.

Catherine Quantin, profesor la Universitatea din Dijon și cercetător INSERM, a subliniat că „acest studiu este cel mai mare care a comparat cele două boli până acum și confirmă faptul că virusul COVID-19 este mult mai grav decât gripa”.

„Constatarea că rata mortalității de la COVID-19 este de trei ori mai mare decât cea determinată de gripa sezonieră este deosebit de surprinzătoare, dacă ne amintim că sezonul gripal 2018-2019 a fost cel mai grav din Franța, în ceea ce privește decesele din ultimii cinci ani”, a adăugat Quantin.

Franța este una dintre cele mai afectate țări din lume, cu peste 59.600 de decese și peste 2,4 milioane de infecții confirmate de la începutul pandemiei.

Sursa: Euronews / Traducerea: Oana Avram (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. In sfarsit o evaluare realista! E de trei ori mai periculos decat o gripa banala. Nu e sfarsitul lumii, nu-i ciuma, holera, lepra, Ebola sau HIV. La gripa nu exista carantine locale, regionale, nationale sau globale, dar uite ce poate face Media dintr-o gripa!!!
    E un an de cand vorbim doar despre gripa asta, multe vieti s-au pierdut, dar si mai multe minti s-au zdruncinat, multe afaceri s-au ruinat (cu excetia celor care vand chestii legate de gripa) si multi copii au pierdut un an din viata.
    Pentru ce?

    • Pentru cateva zeci de mii de vieti.

    • La gripa ai si vaccin, ai si tratament. Si gripa nu se raspandeste atat de rapid. Compara victimele in numar nu in procentaj si poate iti vine mintea la cap Vali Vijelie

    • Gripa sezoniera apare in anumite perioade din timpul anului, de gripa despre care tot vorbim de un an nu am scapat nici acum.

    • Este uluitor cum unii inteleg ce vor ei, indiferent de ce aud. Exemplu: Vali citeste „Constatarea că rata mortalității de la COVID-19 este de trei ori mai mare decât cea determinată de gripa sezonieră este deosebit de surprinzătoare, dacă ne amintim că sezonul gripal 2018-2019 a fost cel mai grav din Franța, în ceea ce privește decesele din ultimii cinci ani”, deci de trei ori mai rau decat „cel mai grav” sezon gripal. Iar Vali intelege ca se crizeaza oamenii aiurea… Ca sa nu mai vorbim ca problema cu noua tulpina a virusului atrage atentia asupra faptului ca nr gigantic de bolnavi reprezinta tot atatea oportunitati pentru virus de a suferi mutatii periculoase.

    • Anul trecut, gripa sezoniera a ucis in jur de 120 persoane in Romania, intr’un an/sezon. Covid19 tocmai ce a depasit 14.000 de victime si nu se opreste, nu se opreste cand trece sezonul, pentru ca nu exista sezon, e un virus permanent. Plus ca sufera mutatii masive din cauza ca este purtat in milioane de corpuri si transmis de colo colo super rapid…
      Are u stupid, ?

    • @Laura
      Hai sa ne punem faptele si cifrele in acord cu realitatea, bine?
      1) ” […] sezonul gripal 2018-2019 a fost cel mai grav din Franța, în ceea ce privește decesele din ultimii cinci ani”Ai auzit de vreo carantina in Franta in 2018-2019? Ai auzit de inchidere totala sau partiala a unor parti din Franta in 2018-2019? A fost sau n-a fost grav? Ce justifica carantina azi si n-a justificat-o in 2018-2019? Da-mi un argument si-l mananc.
      2) Nu discutam despre „oportunitatile unui virus de a suferi mutatii”, nu-s de meserie si nici dumneata. Hai sa ne pastram cumpatul si sa ramanem la ce ne pricepem, bine? Astea-s prostioare care abunda in cercurile semi-docte, aia care citesc pe net si au senzatia ca stiu multe lucruri, dar nu au rezultate notabile nici macar in meseria lor.

    • @vmv – nu te baza pe cele 120 morti de gripa. O multime au murit de batranete, dar poate tocmai virusul gripal i-a grabit putin… Ce zici? Gripa nu a fost monitorizata in RO nici pe sfert cum este monitorizat viruselul. Deci o multime de morti care aveau in ei virusul gripal nu au fost declarati ca morti de gripa cum s-a intamplat la virusache.
      Deci recunosti ca esti putin stupid?

    • Oricine poate sa citeasca niste cifre, dar de inteles e cu totul altceva. Un procent de 10% aplicat la 10000 este cu totul altceva fata de acelasi procent aplicat la un milion. La gripa obinuita marea majoritate a populatiei are deja imunitate. In momentul in care populatia tinta este cu cateva ordine de marime mai mare, se schimba complet datele problemei. Dovada ca in ciuda masurilor de preventie, in toate tarile sistemele medicale sunt solicitate la capacitate maxima. Aici nu e vorba de procente, ci de limitatea fluxului de pacienti astfel incat sa nu fie depasita capacitatea sistemului. Fluxul de pacienti (numar pe unitatea de timp), procentul, sau numarul absolut, sunt notiuni complet diferite, iar inainte de a te pronunta trebuie sa le intelegi.

    • Vali superb comentariu tau.

  2. Ar ajuta dacă ați citi articolul in original din The Lancet.

    G4media face o traducere incompletă a traducerii in italiană a unui articol in engleză. Pe drum ati uitat să adăugați un detaliu extrem de important: este vorba de rata mortalității pentru pacienții internați in spital.

    G4media: „Studiul a demonstrat că rata de mortalitate a noului coronavirus este de trei ori mai mare decât cea a gripei sezoniere, de 16,9% față de 5,8%.”

    The Lancet: ” In-hospital mortality was higher in patients with COVID-19 than in patients with influenza (15 104 [16·9%] of 89 530 vs 2640 [5·8%] of 45 819), with a relative risk of death of 2·9 (95% CI 2·8–3·0) and an age-standardised mortality ratio of 2·82.”

    Link la articolul științific original: https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(20)30527-0/fulltext

    Jurnaliștii noștri au uitat să verifice sursa știrilor precum și traducerea.

    • Nu se stie exact cati oameni mor de gripa obisnuita. Cifrele sunt probabil umflate (au crescut foarte rapid in cativa ani fara niciun motiv aparent). Stim despre Covid ca „definitia de caz” zice ca decesul este CAUZAT de Covid , daca omul are Covid si moare indiferent din ce cauza. Deci nu stim nici pe cati ii omoara Covid, stim cati au Covid cand mor, intelegeti nuanta?
      Panica indusa nu are o baza clara, media preia tampenii, retelele de socializare sunt pline de bazaconii. Ce stim este: au murit de/cu Covid: 1.600.000 de oameni intr-un an. Se estimeaza ca gripa normala ucide cam 5-600.000 de oameni pe an (e o estimare).
      Intrebarea mea este: care e diferenta intre gripa asta si celelalte si care e pragul care ne face sa trecem de la nepasare si obisnuinta la ingrijorare, panica si carantina totala pe o intreaga planeta? pana la 1 mil e ok, tot ce-i peste e groaznic sau cum?!

    • @Vali,
      Ba se știe exact câți mor de gripă. Gripa este o boală atent monitorizată și există un întreg arsenal împotriva ei: vaccinuri, teste rapide, măsuri de izolare (da, faptul că tu nu le cunoști nu înseamnă că nu există – de exemplu izolare focare în școli).
      În schimb, Covid-19 a venit ca o pacoste nouă, similară cu SARS/gripa aviară ce a făcut ravagii.

      Și gândește-te un pic, deși s-au luat măsuri mai drastice ca la gripă, infecțille cu Covid-19 au fost mult mai mari și decesele numeros mai multe. Cum crezi că ar fi situația acum fără acele măsuri?? (după un an întreg de luptat cu boala și multe restricții, acum avem ATI-urile pline!! – cum ar fi fost fără acele măsuri, deșteptule??)

    • Vali, ai doua comentari excelente!

    • @Eu, daca nu erati voi panicatii si ipohondrii, media care a raspandit panica, manipularile prin statistica, era mult mai bine garantat! Ati inebunit mai fratilor, ati inebunit efectiv!!!

    • Așa-i măi Vasile, la ATI-uri sunt acum doar actori. Să mânce și ei o pâine.

      Și cei mai mari actori sunt aia de-i zboară Spartanele din București către spitalele din țară.

      Lua-v-ar dracu să vă ia de idioți!

    • 1) Iti dau mai multe link-uri, daca chiar vrei sa citesti despre decesele cauzate de gripa. NU EXISTA decat ESTIMARI la nivel national si mondial, aici chiar gresesti rau. Nu se fac campanii de vaccinare nationale pentru boli care se soldeaza cu 120 de morti anual, nu s-ar produce atata amar de vaccinuri daca numarul ala ar fi corect (nu veni sa-mi explici ca ar fi mult mai multe fara vaccin, demonstratii de tipul asta sa faci cu prietenii, nu cu mine). (Uite un exemplu de demonstratie falsa: numarul de accidente rutiere ar fi mult mai mare daca nu s-ar produce masini albe. Norocul nostru ca se produc masini albe, asta salveaza vieti.)
      2) E adevarat ca ATI e ultra-solicitat, ala e un argument corect.
      3) Nu sunt convins ca „masurile luate” au fost adecvate sau macar corecte, asa ca impactul lor asupra numarului celor de la ATI nu-l cunosc si nu-l pot estima (tu poti?). Rezultatele sunt complet aiurea, indiferent de tara si orice masuri s-au luat acolo. Italia, UK, Suedia, Olanda sau Germania sunt cateva exemple de lipsa de legatura intre „masuri” si „rezultate”.

  3. Citiți articolul original din The Lancet. Cum puteți afirma asemenea aberatii? Rata mortalității covud-19 de 16,8 %??!! Se referă la rata mortalității celor internați in spital, care sunt cazurile cele mai grave, la fel și pentru gripă!

    Dezinformare gravă a ziariștilor care traduc din burtă fără a verifica sursa. Din fericire rata mortalității nu este 16.8%, altfel 1 din 6 persoane infectate cu covid ar fi decedat.

    • Nu înseamnă că nu este extrem grav. Trebuie să urmăm toți regulile de distanțare și să purtăm masca oriunde ne deplasăm pentru a limita răspândirea acestui virus. Dezinfectati frecvent mâinile și nu mergeți in zone aglomerate.
      Oameni buni, urmați sfaturile autorităților sanitare! Sunt cea mai bună apărare împotriva acestui virus.

  4. Nu se spune cati raman mutilati pe viata.

  5. S-a mai imblinzit carcalacele, la inceput era de 10 ori mai mortal decit gripa. Cel putin. 😉

  6. G4media, cred că aveți nevoie de traducători care chiar cunosc limbile din care încearcă să traducă.

  7. George Topârceanu surprinde mentalitatea oamenilor in legătură cu măsurile impuse de autoritățile sanitare, și vedem ca nu s-a înregistrat vreo mare evoluție, mulți dintre semenii noștri sunt încă înapoiati:

    Cand se ia cate-o masura,
    Lumea-njura
    Pe agentul sanitar
    Si-l intreaba fara noima:
    – Ce-ai cu noi, ma?
    Pentru ce sa dam cu var?…

    https://m.versuri.ro/versuri/george-toparceanu-vara-la-tara-_0b77.html