G4Media.ro

Covid: Situaţia s-a înrăutăţit în Spania, cresc rapid contaminările la tineri

sursa foto: Pixabay.com

Covid: Situaţia s-a înrăutăţit în Spania, cresc rapid contaminările la tineri

Situaţia sanitară din Spania s-a înrăutăţit semnificativ în ultimele zile, prin creşterea exponenţială a numărului de contaminări cu COVID-19 printre tineri, iar această înmulţire forţează autorităţile să ia în considerare o înăsprire a măsurilor într-un moment în care vaccinarea accelerează, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Cifrele zilei nu arată deloc bine”, a comentat luni seară Fernando Simon, epidemiolog-şef al Ministerului Sănătăţii, explicând că „aceste date sunt extrem de variabile între diferitele categorii de vârstă” şi că rata de incidență cea mai mare este la tineri.

Rata de incidenţă a crescut la peste 2 la mie, comparativ cu o medie de 1,52 la mie vineri, la precedenta publicare a datelor sanitare.

Ministerul spaniol al Sănătăţii a înregistrat luni 32.607 noi cazuri de COVID-19 în ultimele 72 de ore şi 23 de morţi.

Doctorul Fernando Simon a spus că situaţia este „complicată”, dar a adăugat că acest lucru nu se resimte în „parametrii de gravitate”, adică în numărul persoanelor spitalizate sau în numărul morţilor.

În acelaşi timp, campania de vaccinare se accelerează: 40,3% din populaţia de circa 47 de milioane de spanioli este vaccinată complet împotriva coronavirusului, în timp ce peste jumătate (55,9%) a primit cel puţin o doză dintr-un vaccin.

Dată fiind deteriorarea situaţiei sanitare, mai multe regiuni din Spania, printre care Andaluzia şi Catalonia, iau în considerare reintroducerea unor restricţii în această săptămână, în contextul în care de la 26 iunie măştile nu mai sunt obligatorii în exterior.

Cu aproape 81.000 de morţi şi peste 3,8 milioane de cazuri, Spania este una dintre cele mai afectate ţări din Europa de pandemie. (sursa foto: Pixabay.com)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. 32.607 noi cazuri de COVID-19 în ultimele 72 de ore??? In 3 săptămâni va fi dezastru in România.

  2. Si care e problema??
    Ar fi rau daca spitalele ar fi pline din nou,dar 1.Cei batrani sunt vaccinati,foarte multi,chiar daca se imbolnavesc nu fac forme grave 2.Tinerii vaccinati sau nu,fac forme usoare in mare
    Deci nu se ajunge in spitale si nu e suprasolicitat.

    • Care e problema??
      E simplu: circulatia intensa a virusului duce la modificari si noi variante… Una dintre mutatii se poate dovedi mai virulenta sau poate duce la forme mai grave de boala. Nu stim asta, dar e posibil. Sau poate chiar fi o varianta ce depaseste imunitatea data de vaccinuri… Si atunci TOATE vaccinurile facute pana acum si si administrate sunt inutile…

    • @mda

      Imi place argumentatia ta!

      Uite ce zic eu: la fel este posibil sa nu se intample nimic.

      Cine are dreptate?!

    • @mda – corect, vaccinurile sunt inutile. Trebuie sa trecem toti prin boala si asta este.

    • @ Alex
      „Uite ce zic eu: la fel este posibil sa nu se intample nimic”

      Daca traversezi strada de-a-n boulea, e posibil sa te calce o masina, dar e la fel de posibil sa nu te calce. Totusi, un om cu scaun la cap mai face 50 de pasi pana la semafor si asteapta sa se faca verde pentru pietoni inainte sa traverseze. De ce? Pentru ca ceea ce pierzi daca te calca masina (sanatatea, poate viata) e mult mai valoros decat cele cateva secunde pe care le pierzi in plus din drumul tau, ca sa traversezi pe unde e mai sigur…

      @ Saracutii de ei

      Doar prostia e inutila. Si chiar nu trebuie sa trecem cu totii prin ea… Doar unii, saracutii de ei, au ghinionul acesta. Si persevereaza…

    • @mda,
      Ți-ai adunat prietenii ca să formulați un răspuns ce se vrea inteligent, dar nu ați reusit.

      Dar dacă în loc să traversezi strada stai închis în casă obligatoriu 2 ani ? Atunci nu numai că nu mai riști să te calce mașina, dar nu mai riști să fii jefuit, bătut pe stradă, violat (pari cam fetiță), trăsnit etc.
      Asta e soluția după mintea ta, restricțiile de deplasare ?
      Dacă pentru unii riscul de a muri de Covid, aproximativ 0,4% după studii, e acceptabil comparativ cu restricțiile ? Stai tu în casă 2-3 ani până trece pandemia, dacă ești convins că imunitatea prin vaccinare o va opri, același lucru o va face și imunitatea prin boală.

    • @mario 5 E ceva mai mare de 0,4%. In Chile deja au avut 0,6% din intreaga populatie, si inca creste, deci n-au ajuns la imunitatea de grup inca. In functie de varsta populatiei unei tari, se estimeaza acel risc ca fiind intre 0,5% si 1,3%.

      Imunitatea data de vaccinurile ARNm este mai puternica decat cea data de trecerea prin boala. In plus, daca treci prin boala in loc sa te vaccinezi, nu te expui doar pe tine la risc, ci si pe cei pe care ii vei infecta. Si mai risti sa generezi si niste variante noi de virus cat esti infectat, expunand la risc inclusiv pe cei vaccinati.

      Ca tot se discuta de traversat strada aiurea, deja virusul a omorat in Romania echivalentul a peste 30 de ani de accidente rutiere. Si totusi nu iese nimeni sa urle contra dictaturii purtarii centurii de siguranta si contra dictaturii interzicerii alcoolului la volan, avand in vedere ca sansele anuale de deces in accident rutier in Romania sunt 0,01% si in UE media acestui risc e si mai mica, de doar 0,005%.

      Mai exact accidentele rutiere omoara in Romania in jur de 2.000 de romani pe an. Covid-ul a omorat cam 60.000 intr-un an.

      In UE accidentele rutiere produc in jur de 23.000 de decese pe an. COVID-ul a omorat 740.000 de persoane in UE pana acum. La fel, echivalentul a peste 30 de ani de decese in accidente rutiere. Si in realitate cifra e probabil mai mare, pentru ca multe tari, la fel ca noi, nu au inregistrat toate decesele COVID si excesul de mortalitate e mai mare.

      In concluzie, daca nu vreti sa stati inchisi in casa, purtati masca in spatii inchise si unde e aglomeratie pe cat posibil. Si, evident, vaccinati-va. Acum cat nu e coada. E vara, asa ca trebuie sa construim o sanie, chiar daca e contraintuitiv.

    • @ Mario 5

      Ai dat o replica prosteasca, mitocaneasca pe alocuri – „violat (pari cam fetiță)”… desigur insa ca ceea ce scrii te reprezinta… si e bine sa vada lumea ce calitate de om esti 🙂

      Ce scriu eu: „cateva secunde pe care le pierzi in plus din drumul tau, ca sa traversezi pe unde e mai sigur” si la ce raspunzi tu: „stai închis în casă obligatoriu 2 ani”… Vezi vreo diferenta?

      Cine a cerut sa stam inchisi in casa 2 ani ???

      A traversa strada pe la semafor e un comportament responsabil; la fel, a purta masca si a-i proteja pe ceilalti de transmiterea bolii. Ambele presupun UN EFORT MINIM. Nu trebuie sa stea nimeni inchis in casa 2 ani de zile… Trebuie sa existe mai putini imbecili care ii imbolnavesc pe altii din nepasare…

  3. Inchideti, inchideti! Ne auzim la primavara. 😉

    • @amice,
      Sperăm să nu apuci!

    • Ce s-ar face lumea fără speranță? Mai ales că sînteti mai mulți după cîte îmi dau seama.
      Da’ să știi că și medicația poate să v-ajute.

    • @ Barbu Ghiță,
      Ești plătit de Haur ?
      Ești foarte lipsit de creier, amicu e împotriva restricțiilor și nu s-a vaccinat, dar cum ar putea un pitecantrop ca tine să înțeleagă o ironie.

  4. @mda,
    Ți-ai adunat prietenii ca să formulați un răspuns ce se vrea inteligent, dar nu ați reusit.

    Dar dacă în loc să traversezi strada stai închis în casă obligatoriu 2 ani ? Atunci nu numai că nu mai riști să te calce mașina, dar nu mai riști să fii jefuit, bătut pe stradă, violat (pari cam fetiță), trăsnit etc.
    Asta e soluția după mintea ta, restricțiile de deplasare ?
    Dacă pentru unii riscul de a muri de Covid, aproximativ 0,4% după studii, e acceptabil comparativ cu restricțiile ? Stai tu în casă 2-3 ani până trece pandemia, dacă ești convins că imunitatea prin vaccinare o va opri, același lucru o va face și imunitatea prin boală.

    • Nu vrea nimeni sa stam inchisi in casa. Tocmai d-aia trebuie sa luam alte precautii precum vaccinarea si purtarea mastilor in aglomeratie si in spatii inchise. Presimt ca din cauza anti-vaccinistilor la iarna iar o sa avem magazinele deschise doar pana la 6 seara, si stingerea de la ora 20, daca nu mai rau.