G4Media.ro

Cozi lungi la frontiera de nord a SUA/ Turiștii americani așteaptă ore…

Cozi lungi la frontiera de nord a SUA/ Turiștii americani așteaptă ore în șir pentru a intra în Canada

Călătorii americani așteaptă ore în șir să intre în Canada, după ce restricțiile de la granița comună au fost ridicate luni de către autoritățile canadiene. Diferite relatări au indicat că, în unele puncte de frontieră, perioada de așteptare a fost de până la șapte ore, cozile de mașini întinzându-se pe multi kilometri.

Redeschiderea graniței de către canadieni a coincis cu o grevă a agenților de frontieră din tara frunzei de artar, care a dat peste cap și mai tare traficul în unele zone. În iulie, guvernul de la Ottawa a anunțat că va permite accesul americanilor complet vaccinați care călătoresc în Canada în scopuri neesențiale începând cu 9 august. Statele Unite continuă însă să interzică accesul canadienilor pe la punctele terestră de frontieră, fiind permise doar călătoriile „esențiale.”

Cozi la intrare

Potrivit relatărilor televiziuniloor de știri, șoferii din SUA au început să se alinieze în afara graniței către Canada duminică seara târziu, inainte de miezul nopții, când țara a fost deschisă călătorilor americani vaccinați, după o interdicție de 16 luni.

Datele guvernului canadian au indicat marți dimineața o așteptare de șapte ore la punctul de trecere a frontierei între Fort Frances (Ontario) și International Falls (Minnesota), o zonă despre care site-ul oficial canadian a afirmat că „rareori are întârzieri.”

Numeroase alte locații au avut, de asemenea, timpi de așteptare între două și trei ore, inclusiv punctele de trecere dintre St. Stephen (New Brunswick) și Calais (Maine), precum și Lansdowne (Ontario) și Alexandria Bay (New York).

Oficialii canadieni se așteptau însă ca perioada de așteptare să se reducă dramatic marți după-amiaza pe măsură ce numărul de turiști americani incepea sa scada. Autoritățile anticipează că, până miercuri, valorile de trafic ar putea reveni la normal, însă preconizează din nou creșteri ale numărului de americani la sfârșitul săptămânii.

Reamintim că, la debutul pandemiei de coronavirus, Canada a interzis toate călătoriile turistice din SUA, o măsură similară fiind luată și de către oficialii americani. În acel moment, în martie 2020, autoritățile au afirmat că frontiera SUA-Canada a fost închisă pentru călătoriile neesențiale pentru a se încetini răspândirea coronavirusului.

În luna iulie a acestui an, premierul Justin Trudeau a anunțat că frontiera canadiană se va redeschide pe 9 august pentru călătorii americani complet vaccinați care ajung în Canada în scopuri neesențiale. De asemenea, călătorii complet vaccinați din alte țări vor putea intra în Canada începând cu 7 septembrie.

O nouă problemă

Cu câteva zile însă înainte de redeschiderea frontierei cu Statele Unite, vameșii canadieni au lansat o grevă conform principiului „work-to-rule” – un protest în care aproximativ 9.000 de angajați urmau să își desfășoare activitatea respectând cerințele exacte ale contractului lor de munca.

Cele două sindicate care au anunțat greva, Public Service Alliance of Canada și the Customs and Immigration Union, au avertizat inca la începutul lunii august că protestul ar putea duce la întârzieri ale traficului terestru.

„Nu vor exista linii de pichet sindical, toată lumea va fi la locul de muncă, ceea ce înseamnă că ne vom face treaba conform celor scrise în contract,” a declarat Rick Savage, prim-vicepreședintele național al Customs and Immigration Union.

„În calitate de ofițeri de frontieră, noi administrăm peste 97 de legi și acte diferite ale Canadei. În mod obișnuit, poate că nu ignorăm, dar respingem anumite lucruri care s-ar putea să nu aibă importanța, știți, la momentul respectiv, pentru a permite ca frontierele să funcționeze fără probleme. Deci, dacă respectăm cu strictețe legea, vor rezulta întârzieri semnificative atât pentru publicul călător, cât și pentru fluxul comercial.”

Discuțiile dintre cele două sindicate și oficialii canadieni au ajuns la un impas în decembrie 2020, după ce sindicatele au cerut salarii mai mari și permisiunea de a avea arme în anumite zone, inclusiv în aeroporturi. Membrii celor două sindicate nu avuseseră un contract de trei ani.

Liderii sindicali au încheiat un acord cu Canada Border Services Agency după 36 de ore de negocieri vineri seara târziu, punând capăt protestului care începuse mai devreme în acea zi. În ciuda acordului însă, protestul a determinat în weekendul trecut o serie de întârzieri pentru șoferii comerciali care mergeau din SUA în Canada, situație existentă la mai multe puncte de control de la granița comună.

Vineri, vehiculele comerciale așteptau la o coadă care se întindea peste 10 km după punctul de intrare din Port Huron (Michigan) în Canada. La acea vreme, Departamentul de Transporturi din Michigan a declarat că aglomerația a cauzat întârzieri de-a lungul Interstate 75 până în Detroit.

Încetinirea activității de la sfârșitul săptămânii trecute pe partea canadiană a frontierei a afectat aeroporturile din Canada, punctele de trecere, porturile comerciale de transport maritim și facilitățile poștale. În timp ce timpii de așteptare au scăzut de la încheierea acordului încheiat vineri, șoferii continuă să se confrunte cu minute bune de așteptare pentru a intra in Canada.

Așteptați cu nerăbdare

Canada se bazează foarte mult pe turiștii din SUA și pe traficul de frontieră. Pre-pandemie, turismul genera peste 105 de miliarde de dolari canadieni pe an și angaja aproximativ 10% din lucrătorii canadieni, potrivit Asociației Industriei Turismului din Canada.

Acest lucru a făcut ca turiștii americani să fie așteptați cu nerăbdare în Canada, în special în orașele aflate în apropiere de granița comună, unde restaurantele, hotelurile, parcurile de distracții și centrele comerciale au înregistrat daune financiare majore în perioada pandemiei din cauza lipsei de vizitatori.

Potrivit măsurilor anunțate de canadieni, călătorii din Statele Unite care intenționează să intre în prezent în Canada (atât cetățenii americani, cât și rezidenții permanenți) trebuie să fie vaccinați complet cu unul dintre cele patru vaccinuri aprobate de guvernul de la Ottawa – Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca sau Johnson & Johnson – cu cel puțin 14 zile înainte de sosirea pe teritoriul canadian. Aceștia vor fi scutiți de carantină și de efectuarea de teste după sosirea în Canada, cu excepția cazului în care sunt selectați aleatoriu de autoritățile canadiene.

Pe de altă parte, canadienii care vor să meargă la vecinul din sud în scop continuă să aibă interdicție în Statele Unite. În iulie, administrația președintelui Joe Biden a provocat criticii vehemente în mediul politic și de afaceri de la Ottawa, precum și printre canadienii obișnuiți, după ce a decis să extindă restricțiile de călătorie la frontiera terestră Canada-SUA pentru cel puțin 30 de zile, până la 21 august.

Într-o notificare postată în Registrul Federal de către Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) din SUA, oficialii au scris că amenințarea transmiterii coronavirusului continuă să fie prea mare pentru a ușura măsurile de la frontierele de nord și sud. Noul ordin – care vizează atât Canada, cât și Mexicul – expiră cu un minut înainte de miezul nopții, pe 21 august.

Anunțul Casei Albe a fost criticat în Canada, atât de politicieni și mediul de afaceri, cât și de canadienii obișnuiți. Aceștia reproșează americanilor faptul că nu au recurs la principiul reciprocității, după ce premierul Trudeau a anunțat accesul americanilor vaccinați pe teritoriul canadian.

De exemplu, Perrin Beatty, președintele Camerei de Comerț canadiene, a criticat aspru decizia guvernului Statelor Unite și lipsa de coordonare cu mișcarea Canadei de a deschide frontiera terestră americanilor complet vaccinați: „(Decizia americanilor) este în contradicție atât cu știința, cât și cu cele mai recente date de sănătate publică,” a afirmat Beatty, care a îndemnat guvernul canadian să preseze Washingtonul să se răzgândească. „Este greu de văzut cum permiterea intrării în SUA a canadienilor complet vaccinați reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică atunci când călătoriile în interiorul Americii sunt nerestricționate.”

Beatty a spus că ratele de vaccinare sunt mai mari în Canada decât SUA, iar ratele de infecție sunt mai mici. Oficialul a subliniat că SUA au adoptat reguli diferite pentru cei care zboară în Statele Unite și cei care doresc să traverseze frontiera comună cu mașina.

Anunțul Administrației Biden a fost criticat intens și de numeroși politicieni americani. Congresmanul Brian Higgins, membru al Partidului Democrat, a fost înfuriat de anunțul propriului său guvern.

Higgins – care reprezintă un district din statul New York care include Buffalo și Cascada Niagara și a fost afectat economic puternic de închiderea frontierei comune – a afirmat că închiderea continuă a frontierei nu are sens, având în vedere eficacitatea vaccinurilor COVID-19. Congresmanul a adăugat că continuarea restricțiilor la graniță costă economia Statelor Unite aproximativ 1.5 miliarde de dolari pe săptămână.

Surse: The Canadian Press, Reuters, Business Insider, NPR

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...