Craniile şerpilor tigru din Australia, una dintre cele mai veninoase specii din lume, pot creşte în timp pentru a se adapta la prăzi de mai mari dimensiuni (studiu)
Craniile şerpilor tigru din Australia, una dintre cele mai veninoase specii din lume, pot evolua în câteva generaţii pentru a se adapta la prăzi de mai mari dimensiuni, potrivit unui nou studiu australian, relatează Xinhua, citată de Agerpres.
Studiul, publicat luni de Universitatea din Adelaide, a constatat că oasele din fălcile şerpilor tigru cresc atunci când înghit prăzi de mai mari dimensiuni.
Cercetătorii au analizat două populaţii de şerpi tigru, una de pe continentul australian şi cealaltă de pe insula Carnac, în largul coastei Australiei de Vest.
Din cauza absenţei unor prăzi mai mici pe insula Carnac, precum broaştele, şerpii au fost nevoiţi să se hrănească cu pui mari de păsări marine pentru a supravieţui, care sunt de până la trei ori mai mari decât prada lor obişnuită.
Cu toate acestea, în timp ce evoluţia poate dura uneori milioane de ani, echipa Universităţii din Adelaide a descoperit că presiunea intensă a selecţiei naturale a făcut ca forma craniului şerpilor să se schimbe de când aceştia au fost introduşi pe insulă, cu mai puţin de 100 de ani în urmă, permiţându-le să înghită puii întregi.
„La fel cum corpul unui atlet îşi schimbă forma în urma unui antrenament intens, craniul unui şarpe tigru de pe insulă se adaptează la hrana de care are nevoie pentru a supravieţui”, a declarat Alessandro Palci, autor principal al studiului de la Institutul de Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii din Adelaide.
„Craniile şerpilor tigru de pe insulă sunt mai capabile să-şi modifice creşterea atunci când se hrănesc cu diferite animale. Capacitatea de a-şi schimba forma craniului de-a lungul vieţii, ca urmare a dietei, creşte capacitatea acestor şerpi tigru de a supravieţui în medii precum insulele în care există o pradă neobişnuit de mare”, a mai spus Palci.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank