G4Media.ro

„Cred că la Moscova sărbătoresc”: SUA evită paralizia bugetară, dar acordul provizoriu…

Photo by NICHOLAS KAMM / AFP

„Cred că la Moscova sărbătoresc”: SUA evită paralizia bugetară, dar acordul provizoriu nu prevede un ajutor militar pentru Ucraina / Republicanii moderați, contaminați de opoziția trumpiștilor față de sprijinirea Kievului

Viitorul ajutorului american pentru Ucraina atârnă de un fir de păr după ce în Statele Unite s-a ajuns la un acord provizoriu pentru a evita o paralizie a administrației federale, chiar dacă președintele Joe Biden vrea să asigure pe toată lumea că sprijinul său pentru Kiev va continua, potrivit agenției AFP. La mai puțin de zece zile după o vizită la Washington a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, compromisul la care s-a ajuns sâmbătă seara în Congresul american nu include fonduri pentru sprijinul militar acordat Ucrainei, la care se opun membrii dreptei dure, în cea mai mare parte adepți ai fostului președinte Donald Trump.

Doi analiști militari caracterizează acordul la care s-a ajuns drept „o victorie pentru Putin” și un „dezastru” pentru Ucraina dacă nu se ajunge rapid la un nou acord privind noi fonduri de susținere pentru Kiev.

Generalul-locotenent în retragere Mark Hertling a declarat pentru CNN că acest acord reprezintă „deja o victorie pentru Putin”, care va folosi sincopele din cadrul administrației americane pentru a argumenta că „nu poți avea încrede în SUA ca aliat”. Acest acord reprezintă, în opinia sa, „o oportunitate perfectă pentru Vladimir Putin de a încerca să extindă acest conflict”

Analistul militar Cedric Leighton, colonel în retragere, caracterizează acordul, care nu include fonduri pentru Ucraina, drept „un dezastru”. În lipsa unor noi fonduri, contraofensiva Ucrainei va fi blocată iar rușii ar putea lansa propria contraofensivă, ceea ce ar crea „o situație extrem de periculoasă” care „va anula toate avansurile realizate de ucraineni până acum”, a argumentat el.

Chestiunea bugetară, foarte politizată la Washington, cântărește puternic asupra sorții asistenței militare, cu temeri de repercusiuni pe teren, la mii de kilometri distanță.

Biden și tabăra sa democrată susțin că America are datoria de a ajuta Ucraina să reziste în fața invaziei lansate de președintele rus Vladimir Putin. În caz contrar, avertizează ei, autocrații vor fi încurajați în viitor să recurgă la acțiuni similare.

Duminică, democratul l-a îndemnat pe președintele republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, să înceteze să se mai „joace” cu bugetul și să accepte să adopte cât mai curând posibil o măsură separată privind un ajutor suplimentar pentru Ucraina.

Autoritățile ucrainene au reacționat spunând că „lucrează activ” cu Washingtonul pentru a se asigura că noi ajutoare sunt în curs de acordare.

La rândul său, Uniunea Europeană s-a declarat „surprinsă”, prin vocea șefului său de diplomație, Josep Borrell, regretând „profund decizia Statelor Unite”. „Sper că această decizie nu va fi definitivă și că Ucraina va continua să beneficieze de sprijinul Statelor Unite”, a adăugat el.

Climat polarizat

Cu toate acestea, mesajul pe care întreaga situație îl transmite lumii – că nu doar republicanii, ci și unii democrați, sunt dispuși să sacrifice Ucraina din motive de politică internă – este dăunător, consideră analistul Brett Bruen, intervievat de AFP.

„Acest lucru ar trebui să îi îngrijoreze pe liderii de la Kiev și cred că la Moscova sărbătoresc semnalele că sprijinul nostru ar putea să se diminueze”, a adăugat fostul diplomat american și președinte al grupului Global Situation Room.

Ucraina este deja îngrijorată de posibila revenire la Casa Albă a republicanului Donald Trump, care în trecut i-a cântat în strună lui Vladimir Putin.

Oficiali democrați au declarat sâmbătă că se așteaptă ca o măsură separată privind ajutorul pentru Ucraina să fie prezentată în zilele următoare.

Inițial, Casa Albă ceruse ca legea bugetului adoptată de aleși să includă 24 de miliarde de dolari în ajutor militar și umanitar pentru Kiev. Nu era clar dacă noul ajutor solicitat va fi de aceeași valoare.

Iar într-un climat politic extrem de polarizat, sarcina se anunță a fi una dificilă.

Cu puțin mai mult de un an înainte de alegerile prezidențiale americane, chestiunea ucraineană este în mod regulat subiectul unor controverse, fiind puse întrebări cu privire la avalanșa de ajutoare trimise de Washington către Kiev – în special 43 de miliarde de dolari în asistență militară.

În Congres, se pregătește o bătălie fratricidă: un lider al dreptei dure, deputatul de Florida Matt Gaetz – unul dintre cei mai puternici opozanți ai unui ajutor suplimentar pentru Ucraina – a anunțat că va depune o moțiune pentru a-l demite pe Kevin McCarthy.

Dacă McCarthy supraviețuiește votului, are și el pretențiile sale.

„Mă voi asigura că vor fi furnizate arme Ucrainei, dar nu vor primi pachete (de ajutor) mari dacă frontiera nu este sigură”, a declarat McCarthy duminică la CBS, referindu-se la „criza migrației” în SUA denunțată de tabăra sa.

Chiar dacă Kevin McCarthy spune da ajutorului pentru Ucraina, probabil ca parte a unei înțelegeri cu democrații pentru a rămâne președinte al Camerei, există o altă problemă: oboseala războiului.

La un an și jumătate de la invazia rusă, scepticismul se răspândește în rândul unor republicani moderați, care spun că nu vor să dea Kievului un „cec în alb”.

Iar în fața inflației din Statele Unite, unii alegători americani par să aibă aceleași îndoieli.

Un sondaj ABC/Washington Post publicat la 24 septembrie arată că 41% dintre cei chestionați consideră că Washingtonul face prea mult pentru a sprijini Ucraina, față de 33% în februarie și 14% în aprilie 2022.

O lovitură pentru Zelenski

Absența fondurilor pentru Ucraina nu a fost o lovitură doar pentru Biden, ci și pentru Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean tocmai se întâlnise săptămâna trecută cu președintele și legislatorii pentru a susține din nou cererea de fonduri suplimentare pentru apărarea Kievului împotriva Moscovei, notează Politico.

În interiorul administrației, consilierii au încercat să minimalizeze absența sprijinului financiar. „Speakerul McCarthy și-a declarat sprijinul pentru ajutorul acordat Ucrainei”, a declarat un oficial de la Casa Albă, adăugând că se așteaptă ca acesta să prezinte „în scurt timp” un proiect de lege separat în plen.

Și Biden a subliniat, de asemenea, că se așteaptă să existe o altă încercare de a aproba ajutorul pentru Ucraina pe termen scurt.

„În timp ce președintele și majoritatea covârșitoare a Congresului au fost fermi în sprijinul lor pentru Ucraina, nu există o nouă finanțare în acest acord pentru a continua acest sprijin”, a spus Biden într-o declarație. „Nu putem permite sub nicio formă ca sprijinul american pentru Ucraina să fie întrerupt. Mă aștept pe deplin ca președintele Parlamentului să își respecte angajamentul față de poporul ucrainean și să asigure trecerea sprijinului necesar pentru a ajuta Ucraina în acest moment critic.”

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a dat asigurări că finanțarea ajutorului pentru Ucraina rămâne o prioritate.

„Nu vom înceta să luptăm pentru mai multă asistență economică și de securitate pentru Ucraina. Majoritățile din ambele partide susțin ajutorul pentru Ucraina, iar a face mai mult este vital pentru securitatea Americii și pentru democrația din întreaga lume”, a declarat el după adoptarea propunerii în Senat.

Liderul minorității din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, întrebat despre lipsa de noi fonduri pentru Ucraina în proiectul de lege, a declarat că „trebuie să ne apucăm de treabă” și a sugerat că un nou proiect va fi votat chiar luni.

Aripa dură a republicanilor vrea să-l demită pe președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy

Mai mulți republicani din linia dură afirmă că vor încerca să îl demită pe președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, în această săptămână, după adoptarea proiectului cu sprijinul opoziției democrate, potrivit BBC.

McCarthy a prezentat proiectul de lege – menit să evite o paralizie a guvernului – sfidând dreapta radicală a partidului său.

Republicanii de linie dură din ambele camere ale Congresului au votat împotriva propunerii.

Republicanii controlează Camera Reprezentanților, în timp ce democrații se bucură de o majoritate extrem de subțire în Senat.

Împreună cu alți republicani de dreapta dură din așa-numitul Freedom Caucus, Gaetz a refuzat să susțină bugetele succesive propuse de McCarthy, insistând asupra unor reduceri puternice de cheltuieli și asupra încetării noului ajutor militar acordat Ucrainei.

Facțiunea de dreapta dură a declarat că orice încercare de a trece o lege a cheltuielilor bazându-se pe voturile democraților ar trece o linie roșie care ar determina o încercare de a-l înlătura pe președintele Parlamentului din poziția de lider.

Dar, într-o răsturnare de situație dramatică, sâmbătă după-amiază, McCarthy a decis să supună la vot măsura de finanțare temporară care ar menține guvernul deschis până la 17 noiembrie. Aceasta conține fonduri pentru dezastrele naturale, dar nu face concesii majore în ceea ce privește nivelul cheltuielilor – o cerință cheie a republicanilor care controlează camera inferioară.

McCarthy a recunoscut că acordul de ultim moment nu a fost calea pe care ar fi vrut să o urmeze, declarând reporterilor că a „încercat să adopte cea mai conservatoare măsură provizorie posibilă”, dar „nu am avut 218 republicani”.

Gaetz a fost mult timp un ghimpe în coasta lui McCarthy. În ianuarie, el a refuzat în mod repetat să îl susțină în cursa pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, ceea ce a dus la un număr record de 15 runde de vot.

În cele din urmă, a cedat după ce a obținut o serie de concesii, inclusiv o modificare a regulamentului care permite unui singur membru să depună o așa-numită moțiune de vacantare – o mișcare de înlăturare a președintelui – pe care amenință acum să o folosească împotriva dlui McCarthy.

„Președintele McCarthy a încheiat un acord cu conservatorii din Cameră în ianuarie, iar de atunci a încălcat în mod obraznic și repetat acest acord”, a declarat duminică dl Gaetz. „Acest acord pe care l-a făcut cu democrații, de a trece cu adevărat peste o mulțime de garduri de protecție a cheltuielilor pe care le stabilisem, este ultima picătură.”

Dar, vorbind duminică la CBS, McCarthy a încercat să respingă argumentele lui Gaetz, numind criticile sale „personale”.

„Voi supraviețui”, a spus McCarthy. „El este mai interesat să obțină interviuri la televizor”.

În timp ce aproximativ 90 de republicani s-au opus proiectului de lege temporar propus sâmbătă, nu este clar cât de mult sprijin va avea demersul lui Gaetz în cadrul mai larg al partidului.

Și alți membri ai Freedom Caucus s-au grăbit să-l critice pe McCarthy.

Matt Rosendale a declarat sâmbătă reporterilor că „nu poți să formezi o coaliție cu mai mulți democrați decât republicani (…) și să nu te gândești că vor exista repercusiuni serioase, serioase”.

Între timp, Alexandria Ocasio-Cortez a exclus orice perspectivă ca partidul său democrat să-i ofere voturi lui McCarthy pentru a-l menține în funcție.

„Cred că Kevin McCarthy este un președinte foarte slab. Este clar că a pierdut controlul grupului său parlamentar. El a adus Statele Unite și milioane de americani în pragul prăpastiei, așteptând până în ultimul ceas pentru a menține guvernul deschis, și chiar și atunci a emis doar o prelungire de 45 de zile”, a spus ea.

UE intenționează să extindă asistența militară pentru Ucraina, în pofida situației din Statele Unite

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a declarat duminică că Uniunea Europeană va extinde sprijinul militar pentru Ucraina, în pofida deciziei Congresului american de a exclude ajutorul pentru Kiev din bugetul interimar pentru următoarele 45 de zile.

„Vom vedea ce se va întâmpla în Statele Unite, iar din partea noastră vom continua să sprijinim și să ne sporim sprijinul”, a declarat Borrell în cadrul unei conferințe de presă la Kiev.

„Ucrainenii luptă cu toată puterea și capacitățile lor”, a spus el.

Dacă UE dorește ca aceștia să aibă mai mult succes, a adăugat Borrell, „trebuie să le oferim arme mai bune, și mai multe”.

Ucraina „colaborează” cu SUA pentru continuarea ajutorului

Ucraina colaborează cu partenerii săi de la Washington pentru a se asigura că bugetul asupra căruia Congresul va lucra în următoarele 45 de zile va include noi fonduri pentru a ajuta Kievul să riposteze împotriva Rusiei, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

Oleg Nikolenko a declarat că bugetul SUA include în prezent aproximativ 1,6 miliarde de dolari pentru industria de apărare și 1,23 miliarde de dolari pentru sprijin bugetar direct, precum și fonduri pentru proiecte umanitare și energetice.

Cum s-a ajuns la aprobarea unui buget temporar care nu include asistență pentru Kiev?

Congresul american a evitat temporar amenințarea unui shutdown, care amenința să lase guvernul, de la 1 octombrie, fără bani pentru a plăti sute de mii de angajați din sectorul public: de la militari și funcționari până la gunoieri. Proiectul de buget temporar pentru 45 de zile a fost aprobat în ultimul moment, dar nu includea asistența acordată Ucrainei pentru a lupta împotriva agresiunii Rusiei, potrivit BBC.

Încă de sâmbătă dimineață, cel de-al 15-a shutdown din ultimii 42 de ani părea inevitabil. Dar Senatul controlat de democrați a adoptat în cele din urmă un proiect de lege de compromis convenit cu Camera inferioară a reprezentanților, iar președintele democrat Joe Biden a reușit să îl semneze înainte de miezul nopții.

Biden a cerut Congresului să aprobe imediat un buget suplimentar de ajutor pentru Ucraina. Liderii facțiunilor republicane de opoziție din ambele camere au declarat că majoritatea membrilor partidelor lor sunt hotărâți să continue ajutorul economic și militar acordat Kievului. Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a adăugat că se așteaptă ca legislația să fie adoptată înainte de sfârșitul anului.

Politicienii și experții sunt încrezători că, în final, totul se va rezolva, așa cum se întâmplă în mod tradițional, iar pagubele pentru economie vor fi minime.

Cu toate acestea, reputația SUA ca lider mondial a suferit deja o nouă lovitură.

Dacă nu se va ajunge la un acord final, și nu temporar, vom avea al patrulea shutdown din ultimul deceniu – așa cum se numește în America încetarea finanțării pentru angajații din sectorul public. Se va întrerupe finanțarea guvernamentală, adică aproximativ 25% din toate cheltuielile bugetare. Nu sunt limitate nici beneficiile sociale și nici capacitatea de a emite noi obligațiuni și de a refinanța datoria.

Astfel de incidente sunt ceva obișnuit în Statele Unite. Opoziția transformă adesea voturile de rutină privind bugetul în negocieri politice pentru a forța concesii din partea adversarilor lor de la Casa Albă.

De data aceasta, susținătorii republicani ai lui Donald Trump cer limitarea migrației și reducerea cheltuielilor guvernamentale. Președintele democrat Joe Biden și colegii săi de partid din Senat califică demersul adversarilor lor drept inacceptabil.

Cu toate acestea, amenințarea acestei închideri a atins o coardă veche, și chiar în ajunul anului electoral 2024, ceea ce face ca acest scandal de rutină să fie special.

Încrederea în America a fost subminată

Este pentru a doua oară în acest an când Congresul pune în joc credibilitatea guvernului.

În primăvară, amenințarea a fost și mai serioasă: America s-a confruntat cu primul default din istoria sa . Atunci, republicanii nu au permis guvernului democrat să crească datoria națională, iar totul s-ar fi putut sfârși într-o criză financiară globală.

Problema a fost rezolvată în ultimul moment, dar nu fără consecințe.

Statele Unite și-au pierdut cel mai înalt rating de credit , și nu pentru că nu-și pot plăti datoriile. America va plăti întotdeauna ceea ce datorează creditorilor, deoarece poate tipări oricât de mulți dolari are nevoie. Cu toate acestea, cu fiecare retrogradare a ratingului, împrumuturile o costă din ce în ce mai mult, iar banii care ar putea fi folosiți pentru a dezvolta cea mai mare economie a lumii sunt cheltuiți pentru serviciul datoriei.

O nouă închidere ar crește și mai mult aceste costuri.

Nu este vorba de bani, ci de încredere. Oamenii sunt din ce în ce mai puțin încrezători că America este guvernată de oameni inteligenți care nu pun în joc soarta țării pentru câștiguri politice pe termen scurt.

Cele mai mari două agenții de rating din lume, care evaluează solvabilitatea debitorilor privați și suverani, și-au epuizat deja răbdarea și au privat Statele Unite de cel mai înalt rating de credit.

„Este puțin probabil ca shutdown-ul să submineze rambursarea datoriilor și creșterea economică, dar evidențiază slăbiciunile instituționale și de guvernanță din Statele Unite pe care le-am subliniat în ultimii ani”, a scris agenția de rating Moody’s.

Aprecierile sale sunt confirmate de economiștii de la banca americană Goldman Sachs. Aceștia consideră că creșterea economiei americane va încetini cu cel mult 0,2 puncte procentuale.

În prezent, o soluție de compromis a permis evitarea închiderii Parlamentului. Dar este, de asemenea, de scurtă durată – o nouă închidere este probabilă înainte de sfârșitul anului.

Din 1981, în Statele Unite au avut loc de 14 ori astfel de „shutdown„. De obicei pentru o zi sau două, dar uneori mai mult timp. Ultima dată când angajații statului au rămas fără bani mai mult de o lună a fost în iarna 2018-19, disputa de atunci fiind de asemenea legată de tema migranților și a frontierei mexicane.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Din pacate pentru Ucraina, e clar ca se termina cel tarziu in primavara anului viitor totul, cel tarziu. Fara ajutorul americanilor, nu vor rezista prea mult. In Europa e un trend si mai clar, ca popoarele nu mai vor sa ii ajute.

    • Pai stai ca parca in primele 6 luni s-au descurcat practic fara niciun ajutor. Ma indoiesc ca rusii au devenit mult mai puternici dupa 1 an de razboi si sanctiuni. E drept ca e greu si cu ajutor sa elibereze teritoriile din sud.

    • Pariu ca rezista?

    • Au si americanii aur-istii lor … ii deosebesti dupa atitudinea servila fata de rusia mascata sub diverse motive socio-economice

    • Din păcate pentru Ucraina este clar că se termină în cel mult 3 zile, cel târziu !!

  2. În cazul ăsta ar trebui să incepem mobilizarea și noi!

  3. Concesii nepermise. Asta a făcut Kevin McCarthy pentru postul pe care l-a vânat cu atâta ardoare. Gaetz, Taylor Green și alții – o mână de republicani de extremă – îl au acum la mână. Povestea cu ”închiderea” guvernului se va tot repeta, să nu uităm că McCarthy a făcut o înțelegere cu Biden în luna Mai, legat de acest subiect, pe care acum îi este imposibil să o respecte. Imaginea de incredere a SUA este adânc șifonată de luptele acerbe dintre republicani și democrați, lupte care de mult au depășit forma obișnuita a confruntării politice și care au devenit un fel de contre și polițe, mai ales din partea GOP, gândite pe linie personală sau de grup, abandonând aproape total valori considerate sacrosancte până la președinția lui Trump. Anul 2024 va fin anul în care va avea loc poate cea mai dificilă alegere de președinte din istoria SUA.

  4. e cam gata pentru ucraineni, cu asa aliati cum sunt SUA e greu, daca Afganistanul a fost abandonat dupa 20 ani, Vietnamul 12, Irakul 10, Ucraina in 2 e un nou record.. Sa vedem Taiwan-ul cat de repede o sfecleste