G4Media.ro

Cresc amenzile pentru aruncarea gunoaielor / Noi obligații pentru primării, care trebuie…

sursa foto: ISU Timiș

Cresc amenzile pentru aruncarea gunoaielor / Noi obligații pentru primării, care trebuie să colecteze separat deșeurile din hârtie, metal, plastic, sticlă și textile

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri o lege care înăsprește sancțiunile pentru depozitarea ilegală a deșeurilor și aduce noi obligații pentru municipalități.

Legea pentru aprobarea OUG 92/2021 crește semnificativ amenzile pentru aruncarea deșeurilor sau incendierea lor, până la 70.000 de lei, și introduce noi contravenții în legislație. Legea păstrează prevederea potrivit căreia mașinile folosite la aruncarea deșeurilor în locuri nepermise pot fi confiscate.

În plus, legea prevede că primăriile trebuie să asigure colectarea separată cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă, iar până la data de 1 ianuarie 2025 şi pentru textile din deşeurile municipale, potrivit Agerpres.

Mai mult, primăriile sunt obligate să stabilească dacă gestionarea acestor deşeuri se face în cadrul unui singur contract de delegare a serviciului de salubrizare sau pe mai multe tipuri de materiale/contract/contracte distincte pentru toate tipurile de materiale/pe tip de material şi să organizeze atribuirea conform deciziei luate.

Legea prevede şi că abandonarea, aruncarea, precum şi ascunderea deşeurilor sunt interzise. De asemenea, eliminarea, deţinerea sau păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop sunt interzise.

Înăsprirea legislației de mediu în România urmărește tendința generală din Uniunea Europeană și vine pe fondul unui fenomen nociv întins în toată țara: depozitarea ilegală a deșeurilor pe câmpuri, în râuri și lacuri, în păduri. Mai mult, în ultimii ani a proliferat obiceiul arderii deșeurilor, ceea ce duce la o poluare rapidă a aerului.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Ma uit la sistemul de colectare selectiva de lângă bloc care nu mai functioneaza de un an, e mai rau decat acum 5 ani, nu am făcut nici un progres.

  2. unde imi pun mobila veche si unde arunc faianta cand o schimb?

    • Deseurile din constructii si amenajari se preiau de obicei la centre desemnate de operatorul de salubritate, pe baza de identificare, in anumite cote rezonabile pentru persoane fizice. In Timisoara sunt 4 sau 5 puncte. Ar trebui sa fie similar si in alte orase, din cate stiu.

    • Suni la firma locala de salubrizare cu care are contract primaria sau la orice firma locala care se ocupa cu debarasari deseuri si vin ei sa colecteze, contra cost.

      Asa ar fi fost uman, de bun simt, firesc sa procedam din totdeauna, insa zonele suburbane sau de la marginea satelor, albiile raurilor, chiar din interiorul localitatilor, ne arata cu totul altceva.

    • Ce s-a gândit mishu pishu, de ce sa plătesc o firma de debarasare materiale construcții care sa colecteze și sa distrugă în siguranță acele materiale când pot sa le arunc lângă ghena de la bloc sau pe un câmp noaptea și scap de costuri, mediul și poluarea le las în grija la alții. Cu gândirea asta am ajuns ultimii din Europa de râd pana și bulgarii de noi

  3. Astia de sus se feresc ca dracu de tamaie sa puna 50 de bani taxa returnabila pe PET/sticla.

    • De ce ai vrea sa plătești 50bani în plus la fiecare pet sau sticla? Când poți frumos sa le pui separat fiecare în tomberonul corespunzător și e gratis? Te ai gândit mult cred

  4. Oameni buni, tot ce producem azi va ajunge gunoi intr-o zi. Este clar ca avem o întregă industrie de a produce bunuri care ajung gunoi și NU AVEM o industrie similară care să reducă altitudinea munților de gunoi ! Mult mai e de muncă nu numai în România !
    Colectăm selectiv dar dacă colectorul le colectează în aceiași mașină atunci nu mai arre rost colectarea selectivă.

  5. România este cea mai mizerabila țara din Europa.

    • Si 99% nici nu stie cat de periculoase sunt o parte din gunoaiele aruncate peste tot. Sunt deseuri de demolari care produc garantat cancer si care se gasesc atuncate peste tot, nu e zona a tarii care sa nu fie presarata cu ele. Putin probabil ca urmasii celor de azi sa mai traiasca 60-70 de ani sau peste. De noi nici nu mai zic.. Nu spun despre ce e vorba pentru ca pare subiect sensibil, eu am avut un deces in familie si atunci am aflat, si pare ca sunt singurul roman ingrijorat de pericolul asta. Dar un inficiu infiorator e ca se foloseste in continuare, la inlocuirea retelelor de apa sau la montarea pavelelor- noua borduriada- se foloseste un mineral de-a dreptul iesit din infern, care reprezinta un risc imens pe termen lung pentru sanatatea noastra: sist verde. Folosit pentru ca e ieftin, tocat in balastiere la marginea asezarilor. Din amestecul cu ciment au umplut comunistii tara saraca cu deseul despre care vorbeam mai sus.
      Nici nu aveti habar cat de sacrificati suntem de catre niste nata rai pusi pe inavutire.
      Zonele cu sist verde nu sunt bune nici pentru pasunat, vitele ce pasc acolo au niveluri toxice de metale si altele, nici plantele nu cresc, sunt silvostepe cu arbusti contorsionati, pitici. Geologic, sistul verde are vechimea Ediacaranului, 2 miliarde de ani. Sunt pamanturi ce n-ar trebui rascolite sau locuite, nici vorba de utilizarea acestor minerale la pavat sosele sau cum au fost ele folosite in trecut. Sunt destule indicii pentru cine vrea sa afle mai mult. Pe scurt, we’re fu cked!

  6. De ce nu se aplica principiul PPP- poluatorul plătește, conform OUG 195/2005 (Legea 265/2006), impus de legislația UE ? De ce sunt amendați proprietarii de terenuri contribuabili, care plătesc impozite și taxe, in loc să fie amendate firmele de construcții mari și mici ?
    Pentru că este mai ușor să fie amendați proprietarii ?
    De ce nu se pun containere pentru deșeuri urbane / din construcții (sa

  7. De ce nu se aplica principiul PPP- poluatorul plătește, conform OUG 195/2005 (Legea 265/2006), impus de legislația UE ? De ce sunt amendați proprietarii de terenuri contribuabili, care plătesc impozite și taxe, in loc să fie amendate firmele de construcții mari și mici ?
    Pentru că este mai ușor să fie amendați proprietarii ?
    De ce nu se pun containere pentru deșeuri urbane / din construcții, cărora li se eliberează autorizații de construire/demolare chiar de Primării ? De ce nu se urmăresc aceste autorizații sau cele de reparatii strrazi cand aruncă deșeuri pe camp de 30 de ani ?

  8. România este și mafia gunoaielor.