G4Media.ro

Creşte decalajul de salarizare între femei şi bărbaţi în consiliile de administraţie…

Sursa foto: AdobeStock

Creşte decalajul de salarizare între femei şi bărbaţi în consiliile de administraţie din companiile de servicii financiare europene, arată un studiu

Decalajul de salarizare între femei şi bărbaţi în consiliile de administraţie din companiile europene de servicii financiare a crescut cu cinci procente, de la 31% la 36% în intervalul 2019 – 2023, potrivit celei mai recente ediţii a studiului EY European Financial Services Boardroom Monitor, dată joi publicităţii, transmite Agerpres.

Potrivit cercetării, decalajul salarial între femei şi bărbaţi în consiliile de administraţie din companiile financiare europene s-a majorat în intervalul de patru ani, în pofida creşterii nivelului absolut al remuneraţiilor acordate femeilor administratori neexecutivi în aceeaşi perioadă.

Administratorii neexecutivi nord-americani au încasat remuneraţii totale semnificativ mai mari, cu toate că omologii lor europeni au beneficiat de retribuţii fixe medii mai mari. Această situaţie se datorează faptului că, pe lângă remuneraţia fixă, administratorii nord-americani primesc şi acţiuni sau titluri de capital, care nu sunt oferite membrilor din consiliile de administraţie din Marea Britanie sau din Uniunea Europeană, din motive legate de independenţa şi obiectivitatea acestora.

„Potrivit celor mai recente date de la Institutul Naţional de Statistică, salariul mediu net lunar în sectorul serviciilor financiare din România este în prezent de 7.200 de lei, o valoare care s-a dublat în ultimii zece ani. În pofida acestei majorări generale semnificative, decalajul de salarizare între femei şi bărbaţi rămâne un motiv de îngrijorare: bărbaţii câştigă în jur de 8.700 de lei, în timp ce femeile câştigă cu aproximativ 25% mai puţin, adică 6.500 de lei. În urmă cu un deceniu, bărbaţii câştigau în jur de 4.500 de lei, iar femeile încasau cu circa 28% mai puţin, adică 3.200 de lei. Deşi aceste valori arată că decalajul de salarizare între femei şi bărbaţi s-a redus uşor (de la 28% la 25%), ritmul convergenţei pare să fie lent. Diminuarea mai rapidă a acestui decalaj reprezintă nu numai o chestiune de echitate, dar şi un pas important spre cultivarea unui sector al serviciilor financiare mai incluziv şi mai competitiv în România”, a declarat Răzvan Pîrnac, Partener, Financial Services Risk Management, EY România.

Distribuţia pe genuri (la finalul anului 2024) în cadrul consiliilor de administraţie din firmele europene de servicii financiare este de 43% femei şi 57% bărbaţi. Cele mai recente date publice disponibile cu privire la firmele din America de Nord arată că, la sfârşitul anului 2023, reprezentarea femeilor la nivelul consiliilor de administraţie era cu şapte procente mai mică, adică 36% femei şi 64% bărbaţi.

De asemenea, conform studiului, 28% dintre firmele europene de servicii financiare au în prezent o reprezentare a femeilor de sub 40% la nivelul consiliilor de administraţie. Aceasta înseamnă o scădere de 3 puncte procentuale faţă de sfârşitul anului 2023, când 31% din consiliile de administraţie aveau o reprezentare a femeilor de sub 40%.

Studiul EY Boardroom Monitor a constatat că subcomitetele erau majoritar formate din bărbaţi la finalul anului 2023. În Europa, comitetele erau formate din 45% femei şi 55% bărbaţi, iar în America de Nord raportul era de 37% femei şi 63% bărbaţi. Cu toate acestea, la nivel macro, decalajul de salarizare între femei şi bărbaţi în cadrul comitetelor este mai mare în Europa, unde preşedinţii de comitet de sex feminin încasau 50% din remuneraţia omologilor lor de sex masculin, iar membrii de comitet femei câştigau 75% din remuneraţia omologilor lor de sex masculin, în timp ce în America de Nord atât femeile preşedinte de comitet, cât şi cele membru de comitet câştigau 97% din remuneraţia omologilor lor de sex masculin.

Datele arată că, per total, administratorii de gen masculin deţin individual mai multe funcţii în comitete decât omologii lor de gen feminin, ceea ce explică în parte faptul că bărbaţii primesc o remuneraţie globală mai mare decât femeile.

Administratorii neexecutivi nord-americani încasează remuneraţii totale mai mari decât cei europeni, dar retribuţia fixă este mai mare în Europa. Astfel, remuneraţia medie a membrilor consiliilor de administraţie din firmele de servicii financiare nord-americane a fost mai mare decât cea a omologilor lor europeni în fiecare an din intervalul 2019 – 2023.

În 2019, administratorii neexecutivi nord-americani au câştigat cu 43% mai mult decât omologii lor europeni. Remuneraţia în cadrul consiliilor de administraţie la nivelul întregului sector din America de Nord a fost în medie de 302.814 dolari per membru, comparativ cu 212.360 de dolari per membru din consiliile de administraţie din Europa.

În 2023, membrii neexecutivi din consiliile de administraţie nord-americane de servicii financiare au câştigat cu 39% mai mult decât omologii lor europeni, adică 334.707 dolari şi, respectiv, 242.715 dolari per membru.

Administratorii neexecutivi de gen feminin din cadrul firmelor nord-americane de servicii financiare au încasat cu 13% mai mult decât omologii lor bărbaţi din cadrul firmelor europene de servicii financiare, potrivit celor mai recente date disponibile. În 2023, remuneraţia membrilor neexecutivi femei din consiliile de administraţie nord-americane de servicii financiare a fost, în medie, de 324.250 de dolari, comparativ cu 287.994 de dolari în cazul omologilor lor de gen masculin din cadrul firmelor europene.

„Remuneraţia nemonetară, inclusiv acordarea de opţiuni şi titluri de capital, s-a dovedit a reprezenta o componentă importantă a remuneraţiei totale acordate administratorilor neexecutivi din firmele nord-americane de servicii financiare. Aceasta este o practică aproape inexistentă în Europa, deoarece codurile de guvernanţă corporativă din această regiune descurajează încasarea de plăţi variabile de către administratorii neexecutivi, astfel încât aceştia să îşi păstreze independenţa şi obiectivitatea”, se arată în studiu.

În 2019, 54% din remuneraţia acordată membrilor neexecutivi din consiliile de administraţie nord-americane de servicii financiare era nemonetară, fiind reprezentată de opţiuni de acţiuni sau titluri de capital, iar acest procent a crescut la 56% în 2023. Cu toate că administratorii neexecutivi europeni încasează o remuneraţie mai mică per total, retribuţia fixă medie este mult mai mare decât cea acordată omologilor lor nord-americani. În 2023, retribuţia fixă medie a administratorilor neexecutivi nord-americani, excluzând elementele nemonetare, precum titluri de capital sau opţiuni de acţiuni, a fost de 156.811 dolari, comparativ cu 242.715 dolari în cazul omologilor lor europeni.

În timp ce firmele de servicii financiare din America de Nord tind să aibă o capitalizare de piaţă şi venituri relativ mai mari decât cele din Europa, consiliile lor de administraţie sunt mai bine remunerate în termeni relativi, chiar şi după ajustare.

Datele din studiul EY Boardroom Monitor au relevat, de asemenea, diferenţe semnificative în ceea ce priveşte remuneraţia totală acordată consiliilor de administraţie din cadrul segmentelor sectorului de servicii financiare. Aceste tendinţe sectoriale pot fi observate atât în Europa, cât şi în America de Nord, chiar şi după ajustarea în funcţie de venituri.

În Europa, cel mai bine remuneraţi sunt administratorii neexecutivi ai firmelor de administrare a activelor şi patrimoniului, încasând în medie 455.220 de dolari pentru fiecare miliard de dolari din veniturile obţinute în 2023. Prin comparaţie, administratorii neexecutivi din segmentul bancar au fost remuneraţi în medie cu 289.008 dolari, iar administratorii neexecutivi din segmentul asigurărilor cu 136.319 dolari pentru fiecare miliard de dolari din veniturile obţinute.

La nivelul firmelor din America de Nord, consiliile de administraţie din segmentul bancar sunt cele care câştigă cel mai mult din sectorul financiar. Pentru fiecare miliard de dolari din veniturile obţinute de bănci, consiliile de administraţie au fost remunerate cu 490.095 de dolari, în sectorul administrării patrimoniului şi activelor, consiliile de administraţie au fost remunerate cu 395.723 de dolari, iar, în segmentul asigurărilor, cu 223.439 de dolari.

Pe pieţele europene, membrii consiliilor de administraţie din firmele elveţiene de servicii financiare au încasat cea mai mare remuneraţie absolută în 2023, în valoare medie de 338.621 de dolari. Membrii consiliilor de administraţie ale firmelor spaniole şi britanice au fost următorii cel mai bine remuneraţi, câştigând în medie 252.570 de dolari şi, respectiv, 199.856 de dolari.

În schimb, membrii consiliilor de administraţie din firmele norvegiene, franceze şi belgiene au primit cele mai mici remuneraţii în 2023, în valoare medie de 50.472 de dolari, 83.941 de dolari şi, respectiv, 110.534 de dolari.

Nivelurile absolute ale remuneraţiei administratorilor femei pe pieţele europene urmează un model similar. Membrii de gen feminin din consiliile de administraţie din servicii financiare din Elveţia, Spania şi Marea Britanie au beneficiat de cele mai mari remuneraţii totale în 2023, în valoare de 254.732 de dolari, 246.491 de dolari şi, respectiv, 191.000 de dolari.

Femeile din consiliile de administraţie din firmele norvegiene, franceze şi suedeze au încasat cele mai mici remuneraţii totale în 2023, în valoare medie de 60.141 de dolari, 86.184 de dolari şi, respectiv, 108.883 dolari.

Firmele elveţiene de servicii financiare înregistrează cel mai mare decalaj de salarizare între femei şi bărbaţi la nivelul consiliilor de administraţie. Cele mai recente date disponibile (2023) arată că bărbaţii din consiliile de administraţie elveţiene sunt plătiţi de aproape 1,5 ori (149%) mai mult decât omologii lor femei. Retribuţia medie a bărbaţilor din consiliile de administraţie elveţiene a fost de 380.020 de dolari, comparativ cu 254.732 de dolari în cazul administratorilor de gen feminin.

Administratorii cu competenţe de conducere executivă sau în domeniul ESG câştigă cel mai bine, relevă studiul EY. Nivelurile de remunerare în cadrul consiliilor de administraţie ale firmelor de servicii financiare din Europa variază, de asemenea, în funcţie de competenţele şi pregătirea profesională a membrilor acestora.

Studiul EY European Financial Services Boardroom Monitor este la cea de-a şasea ediţie. Datele referitoare la remunerare reflectă cea mai recentă perioadă de raportare, încheiată la 31 decembrie 2023, şi vizează exclusiv administratorii neexecutivi.

Datele privind experienţa, pregătirea şi competenţele membrilor consiliilor de administraţie (cu excepţia datelor referitoare la remunerare) ale firmelor europene de servicii financiare sunt valabile la data de 31 decembrie 2024.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 51,2 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2024.

Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 1.000 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale. Birouri sunt în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.