Crește îngrijorarea din cauza atacurilor comise de evreii extremiști împotriva siturilor creștine din Israel
Zeci de incidente, de la scuipări la vandalism și agresiuni, au fost comise de evrei extremiști împotriva creștinilor și a siturilor lor în acest an, iar liderii creștini spun că statul trebuie să facă mai mult pentru a reduce numărul tot mai mare de atacuri, relatează The Media Line.
Titlul unei conferințe care a avut loc la Ierusalim în luna iunie – „De ce (unii) evrei scuipă pe ne-evrei?” – i-a deranjat pe mulți israelieni.
Dar pentru mica minoritate creștină care trăiește în Israel, scuipatul poate fi cea mai mică dintre preocupările lor. Până în prezent, în 2023, au avut loc zeci de atacuri ale extremiștilor evrei împotriva creștinilor sau a siturilor creștine, de la incidente minore până la vandalism și agresiuni.
„Cu siguranță a existat o creștere – în ultimul an, o creștere foarte mare – a violențelor de toate tipurile, scuipări, atacuri asupra siturilor, provocări”, a declarat pentru The Media Line Farid Jubran, consilier general al custodiei Bisericii Catolice din Țara Sfântă.
Jubran a declarat că recent înființatul Centru de date privind libertatea religioasă enumeră 20 de incidente numai în luna iulie și că știe de incidente care nu au fost raportate, fie pentru că victimele nu știau de linia telefonică a centrului, fie pentru că se obișnuiseră cu astfel de incidente și nu s-au mai deranjat să le raporteze.
În luna ianuarie a acestui an, aproape 30 de morminte dintr-un cimitir protestant de pe Muntele Sion din Ierusalim au fost vandalizate. Doi adolescenți evrei ortodocși, unul în vârstă de 18 ani și celălalt de 14 ani, au fost arestați pe baza imaginilor de pe camerele de supraveghere.
De atunci, numai în Ierusalim, au mai avut loc alte incidente: Un grup de evrei ortodocși care au răsturnat mese și au aruncat cu scaune la restaurantul armean Taboon; un turist evreu american a răsturnat o statuie a lui Iisus la Biserica Flagelării; doi bărbați evrei au atacat un episcop și doi preoți în timpul slujbei de la Biserica Ghetsimani; doi trecători evrei care au pulverizat cu piper un tânăr în fața mănăstirii armenești; și o fereastră din Cenaclul sau Camera de Sus de pe Muntele Sion, unde se crede că Iisus și apostolii au ținut Cina cea de Taină, a fost spartă de un evreu.
În luna mai, un nou punct sensibil a apărut când evreii hasidici ultra-ortodocși au început să se roage în fața mănăstirii carmelite Stella Maris din Haifa, susținând că aceasta a fost construită pe mormântul profetului Elisei.
Un purtător de cuvânt al poliției israeliene a declarat pentru The Media Line că poliția ia în serios violența religioasă, în special în instabilul Oraș Vechi din Ierusalim, și acționează în cazul oricărui incident raportat.
În cadrul unei întâlniri din iulie cu ministrul de externe al Vaticanului, arhiepiscopul Paul Gallagher, ministrul israelian de externe Eli Cohen a condamnat violența împotriva creștinilor.
„Ne-am angajat să menținem siguranța și demnitatea creștinilor din Israel. Vom arăta toleranță zero față de cazurile de violență bazate pe ură”, a declarat ministrul Cohen, care face parte din partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu.
Suntem îngrijorați nu doar de incidente, ci și de lipsa unor măsuri suficiente din partea autorității de stat
Wadie Abunassar, coordonatorul Forumului Creștin din Țara Sfântă, a declarat că „cuvintele frumoase” din partea statului nu sunt suficiente.
„Suntem îngrijorați nu doar de incidente, ci și de lipsa unor acțiuni suficiente din partea autorității de stat”, a declarat Abunassar pentru The Media Line. „Principala noastră problemă nu este cu huliganii sau cu infractorii”, ci cu modul în care răspund autoritățile guvernamentale, a spus el.
„Ne punem două întrebări principale care până acum sunt fără răspuns: cum s-ar comporta statul dacă arabii sau creștinii ar ataca evreii și cum s-ar comporta statul dacă evreii din străinătate ar fi vizați”, a spus el.
Abunassar, care locuiește în Haifa, a declarat că numai în ultimele trei luni au avut loc nouă incidente la Mănăstirea Stella Maris din Haifa. Un creștin arab a fost arestat pentru agresiune într-unul dintre aceste incidente, a declarat poliția.
„Nici măcar nu mi-aș putea imagina că ar putea exista nouă incidente împotriva oricărui sanctuar evreiesc oriunde în lume fără ca autoritatea statului să ia măsuri serioase”, a spus el.
Actualul guvern de extremă dreapta a creat o atmosferă în care „unii evrei radicali se simt ca și cum ar fi imuni”, a spus Abunassar.
Ministrul securității interne, extremistul de dreapta Itamar Ben Gvir, are legături strânse cu Benzi Gopstein, șeful unui grup anti-asimilare, Lehava, care protestează frecvent împotriva evenimentelor creștine. Gopstein însuși a cerut incendierea moscheilor și bisericilor din Israel. În 2015 au fost aprinse focuri la Biserica Peștilor și Pâinilor din Galileea și în 2020 la Biserica Ghetsimani din Ierusalim. În ambele cazuri au fost arestași făptuitori evrei.
Yisca Harani, un cercetător israelian al creștinismului, a organizat conferința împreună cu Universitatea Deschisă și Universitatea din Haifa și a creat Centrul de date privind libertatea religioasă „ca răspuns la realitatea tristă a actelor recurente de violență împotriva cetățenilor creștini și a clerului creștin rezident, a edificiilor și simbolurilor religioase din Ierusalim și din întregul Israel”.
Harani a declarat pentru The Media Line că, chiar dacă doar câteva persoane comit astfel de atacuri, „avem nevoie de o mână foarte fermă față de astfel de incidente” și trebuie să monitorizăm ceea ce se învață în școli.
„Sentimentul naționalismului evreiesc a crescut și a dezvoltat un nou pol, un nou eșafodaj, în jurul căruia să se definească și anume ca fiind dușmanul cel mare al creștinismului”, a spus ea.
Harani a calificat acest fenomen drept unul nou, care provine din negarea informațiilor sau din informațiile greșite despre creștini. În școlile israeliene ar trebui să se predea o educație adecvată despre creștinism, mai degrabă decât să se disprețuiască sau să se considere toți creștinii de astăzi responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat în Holocaust, a spus Harani.
Harani a trimis raportul din iulie către The Media Line și a spus că intenționează să îl trimită ambasadelor și organismelor internaționale corespunzătoare pentru a sensibiliza opinia publică.
Centrul de date va contribui la asigurarea protecției creștinilor, a spus Jubran.
„Una este să spui „creștinii sunt atacați” și să o spui în general”, a spus el. „Este un alt lucru să ai un fundament sau o bază academică pentru ceea ce spui, pentru ca Custodele sau patriarhul să indice cifre. Acest lucru este mai fiabil”.
Oamenii simt că, dacă fac ceva, nimeni nu îi va pedepsi. Nu există suficientă descurajare.
De asemenea, aceasta va permite bisericii să intenteze acțiuni în justiție dacă este necesar și ajută la susținerea internațională în locuri din afara Israelului. Jubran a spus că, în prezent, vede o lipsă de responsabilitate.
„Oamenii simt că, dacă fac ceva, nimeni nu îi va pedepsi. Nu există suficientă descurajare”, a spus el.
Creștinii reprezintă aproximativ 1,9% din populația israeliană, potrivit cifrelor din 2022, evreii reprezentând 73,6%, iar musulmanii 18,1%. Conform declarației din 1948 de înființare a statului Israel, libertatea religioasă este garantată pentru toți, iar fiecare comunitate religioasă are dreptul legal de a-și practica credința, de a se închina în locurile sale unice, de a-și respecta propriile sărbători și zile de odihnă și de a-și administra propriile afaceri interne.
Cu toate acestea, liderii bisericii se tem că creștinii vor căuta securitate în străinătate, mai degrabă decât să rămână într-un loc în care se simt amenințați.
„Creștinii sunt o minoritate în cadrul unei minorități; ei trăiesc într-o situație delicată”, a declarat Jubran. „Ei se protejează singuri, au propriile școli, iar atunci când simt că există un atac asupra modului lor de viață se simt amenințați personal, deoarece următorul pas este un atac asupra unui individ care poartă o cruce sau un semn creștin.”
Creștinii sunt îngrijorați de faptul că situația de la Stella Maris ar putea escalada, grupurile evreiești mergând acolo pentru a se ruga și pentru a-și arăta solidaritatea, iar protestatarii creștini converg cu toții acolo în ultimele săptămâni.
Abunassar a spus că, chiar dacă se dovedește că locul este mormântul lui Elisei, acest lucru nu l-ar face să fie doar un loc evreiesc.
„Elisei este important și pentru creștini, pentru că noi credem în Vechiul Testament”, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank